Unsplash / Peter Werkman
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

28. maj. 2023

Srpsko zagađenje ulazi na Uneskovu listu nematerijalne baštine

BEOGRAD, 28. maj 2023, (Njuz) – Autohtono srpsko zagađenje uvršteno je na Uneskovu listu nematerijalne baštine kao specifično kulturno dobro koje reprezentuje podneblje iz kojeg potiče.

Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, upisivanje na listu je posebna čast za Srbiju.

– Ovo je priznanje da je zagađenje, kao naša kulturna i prirodna baština, prepoznato kao posebna vrednost za čovečanstvo jer svojom univerzalnošću prevazilazi nacionalne granice, ponekad čak i bukvalno – navedeno je iz Ministarstva.

Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasedanju koje je održano u Maroku, a tom prilikom dato je i obrazloženje za ovu odluku.

– Način na koji se država Srbija, ali i njeni građani, odnose prema prirodi i živitnoj sredini potpuno je autentičan i ne postoji nigde drugde u svetu. Društvene prakse i znanja u oblasti zagađivanja životne sredine, koja su tokom vekova razvijani u Srbiji, predstavljaju nasleđe koje zaslužuje da se zaštiti i šire predstavi ostatku sveta – saopštio je Komitet.

Vlada Srbije čestitala je resornom ministarstvu i građanima na značajnom priznanju i najavila da će ovim povodom uskoro upriličiti svečano paljenje guma na platou ispred narodne skupštine.

Nenad Milosavljević

A ako hoćete da saznate kako EU oporezuje zagađenje i zagađivače, kliknite ovde.

  1. voya montoya kaže:

    A ipak se diše i živi punim plućima…!!
    Sa mozgom i mazgovima nije već tako.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *