njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

26. nov. 2014

Stalnu postavku Narodnog muzeja sačinjavaće kolekcija obećanja o njegovoj obnovi

...

BEOGRAD, 26. novembar 2014, (Njuz) – Stalnu postavku Narodnog muzeja ubuduće će sačinjavati i kolekcija svih obećanja o njegovoj obnovi data u poslednjih 11 godina, najavio je danas gradonačelnih Beograda Siniša Mali.

On je naveo da će se u stalnoj postavci naći i njegova današnja izjava da će muzej biti otvoren sredinom 2016. godine.

– Reč je o veoma originalnim i kreativnim obećanjima od izuzetne umetničke vrednosti. Iako predstavljaju deo savremene umetnosti, ona već sada mogu da se posmatraju kao deo srpske kulturne baštine – izjavio je Mali i dodao da je javnost već godinama pokazivala veće interesovanje za obećanja o rekontrukciji  nego za mnoge izložbe.

Gradonačelnik Beograda je izjavio da će, u slučaju da muzej ne bude otvoren sredinom 2016. godine, obnoviti obećanje o njegovoj rekonstrukciji i da će ono takođe postati deo stalne postavke.

Na pitanje novinara kakva će biti sudbina Muzeja savremene umetnosti, gradonačelnik je izjavio da on radi tokom svih ovih godina i da je u njemu u toku performans Muzej spava.

Marko Dražić

Miroslav Vujović

 1. Teoretičar zavere kaže:

  Kao specijalni dodatak ovoj muzejskoj postavci, posetiocima će se prikazati i film o postavljanju skele na fasadi muzeja koja još uvek ponosno stoji posle toliko godina. Posetioci će moći da vide sve faze tog poduhvata počevši od samog dovoženja skele u delovima pa sve do završetka zadnjeg nivoa do samog krova. Videće kako je ona izgledala tokom mnogih zima, prekrivena snegom, pa onda u proleće, obasjana suncem, i u kišnim danima kada se sa nje slivala kiša. Najhrabrijim posetiocima ove postavke biće dozvoljeno da izađu na zadnji nivo ove montažne skele i bace pogled na trg Republike. Od dobrovoljnih priloga u vidu para, pomenuta skela će biti prefarbana novom, svežom bojom koja će moći da traje bar još 10 godina tako da se i budući posetioci muzeja mogu diviti lepoti i dugotrajnosti ove skele.

 2. scoby kaže:

  Ipak bi trebalo da to bude sira postavka sa izlozenim legendarnim Obecanjima politicara (svom voljenom) narodu: od slobicinog “svedskog standarda”, “brzih pruga Srbije”, seseljeve granice K/K/V (svi Srbi u jednoj drzavi), hleba od 3 din., dinkicevih akcija od 1000 evra, kostunicinog Ustava, djilasovog metroa, do najnovijih maketa, kanala do Egejskog mora, Bg na vodi, stanova od 300 e/m2, itd.
  Ovakvu kolekciju nebuloza ne bi smislio ni Kralj Ibi.
  Ako sam nesto zaboravio, molim vas, dopunite.

 3. Monika kaže:

  Šteta što muzej ne koristi u prave svrhe.

  Recimo, izložba ‘Toma pre fakulteta’ – bila bi, stvarno (!), inspirativna. Zamisli, vidiš prve ploče (nadgrobne) koje je donosio, ašove, lopate i ostali lični pribor koji je koristio. Kustos dr Vojislav Šešelj

  Pa izložba, slika i ikona, koje je radila njegova Dragica. Njena čuvena dela: “Šešelj ubiva aždahu”, “Toma i Voja, alias Kuzmo i Damjan”, “Vučić Krstitelj”, “Ognjena Maja”… zaista, bogat opus! Autorka izložbe Dragica sama.

 4. patrijota bez iskustva kaže:

  Istinski zaljubljenik u muzeje, bivši ministar B. P

 5. patrijota bez iskustva kaže:

  nastavak; B. Petković nije uspeo u svom naumu da stvori još neki muzej i završi obnovu Narodnog nam muzeja. Kolači mu bolje idu od ruke, valjda. Valjda je tu Palma bio uspešniji sa voštanim figurama. Očito te ideje treba spojiti sa kreativnim ćutanjem sadašnjeg ministra g. Tasovca i umesto nekakavih mrtvih figura, skupljanih od kojekuda, kojekavih slikarskih mazarija otvoriti u muzeju pravu srspku poslastičarnicu. Bar bolju nego one bioskopske, a biće to doprinos borbi protiv budžetskog deficita. Šta će nam bre muzeji, treba da se jede, pije, narod da se veseli…

 6. deda Dragan kaže:

  Verujem da niko neće “falsifikovati” dokumentaciju Narodnog muzeja i stvoriti lažnu – zlonamernu sliku u javnosti o navodnom vlasništvu AA.vučići@yahamovas.comp

 7. himalajac kaže:

  pa zasto ne premeste muzej u skupstinu? tamo se nalaze sva ostala prazna obecanja srpskih patriota i eksperata, pa da bude sve na jednom mestu. Sadasnju zgradu bi valjalo srusiti i napraviti jos jedan “staklenac” blizanac vec postojecem, koji bi odmah postao jos jedna od znacajnih vaznih odredista na mapi stranih turista za opijanje, orgijanje, prostacenje i ostale bahanalije po cemu je BGD svetski poznat i priznat

  1. Monika kaže:

   Bliznakinje kule (staklene), idealno za dronove. A povoljan datum 11.09.

 8. DADA kaže:

  Duhoviti komentari, ali ja sam u takvom bedaku, i ne mogu da se oraspoložim.

  1. himalajac kaže:

   popi jednu…uvek pomaze

 9. neriljano kaže:

  Dugo nisam razmisljao o muzeju, ja sam iz Smedereva ustvari… Ali jutros mi se nekako javilo da oni to ne otvaraju, zato sto rasprodaju!!! Ima li nekoga da to kontrolise? 1. put ne trolujem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *