njuz-autor

AUTOR: urednistvo

05. maj. 2012

Stranke se žale da građani krše predizbornu tišinu

Stranke apeluju da se građani suzdrže od bilo kakvih komentara do izbora

BEOGRAD, 5. maj 2012, (Njuz) – Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je dobila brojne pritužbe i žalbe stranaka da građani krše predizbornu tišinu.

RIK naglašava da je poštovanje predizborne tišine obavezno i pozvala sve građane da se suzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti.

– Već prvog dana predizborne tišine gotovo sve stranke su nam se obratile i negodovale zato što je građani krše. Apelujemo da poštuju demokratsku tradiciju i svima omoguće da u miru donesu konačnu odluku kome će u nedelju 6. maja dati svoj glas – navodi RIK.

Prema podacima RIK-a građani krše predizbornu tišinu gotovo u svim prilikama: u kafanama, restoranima, gradskom prevozu, na ulicama.

– Glasno komentrišu učesnike izborne trke, jedni druge ubeđuju za koga bi trebalo glasati, a za članove stranaka je sve to posebno frustrirajuće i stresno, naročito kada se to radi u njihovom prisustvu, jer ne smeju da reaguju, odgovore ili bilo šta sugerišu tim građanima. Takođe je učestala pojava da građani cepaju plakate, iako se nalaze na zakonom propisanoj udaljenosti od biračkog mesta, a isto tako i dalje šaraju i ispisuju poruke različitih sadržđaja – objašnjavaju u RIK-u.

Dobar deo pritužbi stranaka odnosi se i na neodgovorno ponašaje građana na internetu.

– Gotovo da ne postoji stranka ili kandidat na čijoj stranici na Fejsbuku nije ostavljen neki komentar ili nešto nije lajkovano. Ni na Tviteru nije bolja situacija pa korisnici ove društvene mreže i dalje menšuju političare što je nedopustivo – upozoravaju u RIK-u.

Republička izborna komisija još jednom upozorava građane da se suzdrže jer u suprotnom mogu da dođu u situaciju da im komunalna policija, kojoj je RIK zbog novonastale situacije dala ovlašćenja, naplati mandatnu kaznu od 5.000 do 50.000 dinara u zavisnoti od stepena i intenziteta kršenja predizborne tišine.

Bane Grković

 1. arko kaže:

  Stranački gradjani. Nestaranačke gradjane zabole uvo da komentarišu.

 2. Slavisha kaže:

  Vidi se odma’ da je “vest u ogledalu”. Još nisam čuo da je neko nešto lajkovao kad su u pitanju političke stranke. Obično se ljudi žale da nema odgovarajućih znakova – palac gore-dole je za obične demokratije – nama treba srednji prst ili ono treće.

 3. sloboda(n) kaže:

  dajte mi bolje gradjane da vidite kakav sam politicar…

 4. kačamagonja kaže:

  Pa u Krušaru danas 05.05. URS dovozi skelu kao predizborno obećanje.A u stvari mi i ne znamo da li su pare od Dinkića,samo je tako pretstavljeno gradjanima.U sred predizborne tišine URS ima kampanju.A RIK ništa ne preduzima.Ne znamo ni kako da im javimo za kršenje pravila.Izgleda da je RIK-u bitno samo da političari ne budu na TV ta dva dana.

 5. Bane kaže:

  Moram da pričam o politici! Oko čega bi smo se onda svađali na poslu? Morali bi da radimo!

 6. Jovanovic M kaže:

  Stranke se zale na cepanje plakata, a ne spominju da se isti lepe po tudjim garazama, zidovima, drvima, po klupama i mestima koja nisu prdvidjena za to. Sramota!

 7. okvalS kaže:

  A samo što sam hteo da kažem da treba glasati za ove naše i sad nesmem da izustim koji su naši.
  Čija je zapravo reč izustim?

 8. govornik kaže:

  Kažu da građani krše predizbornu tišinu. Pa zašto onda TV snimatelji traže intervjue od građana koje snimaju pred biračkim mestima?

 9. ajooj kaže:

  za kršenje predizborne tišine preko 70 decibela – 30 hiljada + 6 poena :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *