njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. dec. 2011

Stranke usvojile Pravilnik o zapošljavanju članova u javnim preduzećima

U slučaju koalicija stranke moraju da naglase da li na konkursu nastupaju pojedinačno ili zajedno

BEOGRAD, 20. decembar 2011, (Njuz) – Srpske stranke, posle višednevnih pregovora i sastanaka, usvojile su Pravilnik o zapošljavanju svojih kadrova u javnim preduzećima.

Suština ovog dokumenta je ta da će u buduće na konkursima članovi stranaka dobijati dodatne bodove srazmerno jačini stranke u parlamentu.

Kamen spoticanja, zbog kojeg se tako dugo i čekalo da sve stranke daju saglasnost na finalni dokument, bilo je to da li će se odnos snaga sa republičkog nivoa primenjivati u svim javnim preduzećima u Srbiji ili će se primenjivati zastupljenost u pokrajinskim, odnosno gradskim i opštinskim sazivima.

– Na kraju smo se, posle konsultovanja sa ekspertima, odlučili za drugu varijantu jer bi u suprotnom bile favorizovane velike stranke. Recimo Jedinstvena Srbije je ubedljivo najjača u Jagodini i da nismo ovo usvojili neko iz Demokratske stranke bi imao više šanse da dobije posao, recimo u mom Zoološkom vrtu nego član moje stranke što je potpuno nepošteno – objasnio je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije.

Takođe je ovim pravilnikom propisano da se u slučaju koalicije, stranke moraju izjasniti da li na konkursu daju jednog kandidata ili svaka nastupa zasebno.

U slučaju da stranka kandidata nije zastupljena u parlamentu (republičkom, pokrajinskom, gradskom ili opštinskom) koji je nadležan za to preduzeće, on nema pravo na dodatne bodove izuzev ako se ne primenjuje princip reciprociteta koji podrazumeva da neka stranka može dati podršku kandidatu druge stranke, ako nema svog.

Kompletan pravilnik uskoro će biti objavljen na sajtovima svih stranaka.

Bane Grković

 1. misley kaže:

  Ja vec imam amandman koji se tice zaposljavanja rodbine … Ona, koliko vidim, nije pokrivena ovim predlogom…

  1. Kemal kaže:

   Tako je! Prijatelji i ostala mnogobrojna rodbina se nigde ne pominju! To je nedopustivo!
   Osim, trebali bi da stave i geografsko poreklo kao dodatni kriterijum (Kosovar, Crnogorac, Hercegovac, Leečan… itd)

 2. himalajac kaže:

  ‘oce li po ovom principu deliti i stanove za mlade bracne parove?

  mislim, 3 puta sam konkurisao i nikad nista…uvek ima onih starih 27 god, sa 15 god staza i 16 god kao podstanar, i sa diplomom faxa

  ovo mi je poslednja shansa, pa bi zamolio da mi se javi politicka stranka preko cijeg arazmana mogu da uradim nesto (dal stan, dal upravni odbor, dal’ posao u ministarstvu…)

 3. iberlauf kaže:

  Imam neke nedoumice u vezi sa ovim.Da li je dozvoljeno biti član više stranaka zatim koliko se boduje mržnja prema drugim strankama i slična pitanja.Unapred zahvalan.

 4. Branko kaže:

  Zaboravili ste da napomenete “Zakon o nasledom pravu zaposlenja u javnom sektoru dece zaposlenim u istim”, prema kojima deca po rodjenju dobijaju posao svojih roditelja ili rodbine, nezavisno od svoje strucnosti.

 5. Ђеки kaže:

  И чланова породице такође…

 6. ana kaže:

  Na zalost ovo nije vest u ogledalu,ovo je ite kako realno!

 7. mirko kaže:

  niste dodali da ce zakon po privu put primenjivati reciprocno , to jest bice primenjen od 1889 sa prekidom od 1941do 1944 . inace gradjani srbije na koje se neodnosi zakon sigurno ce biti proglaseni poturicama , okupatorima kao i fasistima i osudjeni na dozivotan RAD ZA PARCE HLEBA koji cem im dati vlada (nije moj drug iz detinjstva ) kad pretekne od prasica .

 8. snezana kaže:

  molim lepo, da se ubuduce zna sta kome pripada, a ne ovaj javasluk koji trenutno vlada

 9. Tetka kaže:

  Опет ја морам да испричам један виц:

  “Устав Републике Србије

  Право на рад
  Члан 60.

  Јемчи се право на рад, у складу са законом.
  Свако има право на слободан избор рада.
  Свима су, под једнаким условима, доступна сва радна места.
  Свако има право на поштовање достојанства своје личности на раду, безбедне и здраве услове рада, потребну заштиту на раду,
  ограничено радно време, дневни и недељни одмор, плаћени годишњи одмор, правичну накнаду за рад и на правну заштиту за случај
  престанка радног односа. Нико се тих права не може одрећи.
  Женама, омладини и инвалидима омогућују се посебна заштита на раду и посебни услови рада, у складу са законом.”…

  1. himalajac kaže:

   a pod kojim clanom je “pravo na nerad”?
   mislim da ima vise zaineresovanih za taj clan u ustavu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *