nazad na vrh

Stros-Kan savetovao Vučića da zaposli više žena u Vladi Srbije

Stros-Kan smatra da se prava žena moraju poštovati/FOTO: TANJUG - Dragan Stanković

BEOGRAD, 17. septembar 2013, (Njuz) – Strani savetnik Dominik Stros-Kan, koji je danas stigao u Srbiju, preporučio je vicepremijeru Aleksandru Vučiću da hitno zaposli više žena u Vladi Srbije, kao znak podrške rodnoj ravnopravnosti, saznaje Njuz.

Dominik Stros-Kan je Vučiću savetovao da Vlada Srbije mora da beskompromisno sprovodi politiku pozitivne diskriminacije prema ženama, te da će i on lično svim snagama pomoći u tome.

– Stros-Kan je rekao da se prava žena moraju poštovati na svim nivoima i da bi to trebalo da bude prioritet Vlade Srbije. On se začudio kada je video da u Vladi Srbije i njenoj administraciji često ne postoji ni minimum od 30 odsto žena, koji je u razvijenim zemljama uobičajen – rekao nam je izvor iz Vlade Srbije.

Novi savetnik Vlade Srbije je, kako saznajemo, spreman da radi šest meseci besplatno ako Vlada Srbije u roku od 30 dana ispravi nepravdu prema ženama koju je uočio “čim je kročio u zdanje u Nemanjinoj 11”.

– Diplomata njegovog kalibra u stanju je da vrlo brzo primeti manjkavosti sistema u koji uđe. U našem slučaju, kao prvi i najveći problem označio je loš odnos prema ženama u državnim institucijama i spreman je da to promeni – ocenio je naš sagovornik.

Domaći funkcioneri se slažu da ovako oštrooko zapažanje francuskog stručnjaka pokazuje da je “imenovanje Stros-Kana, od svih mogućih ljudi na svetu, sjajna odluka naše vlade.”

Nenad Milosavljević

Soko Sokolović