nazad na vrh

Stručnjaci upozoravaju da je broj nepismenih huligana u porastu

BEOGRAD, 19. septembar 2012, (Njuz) – Mešanje ćirilice i latinice u pretećoj poruci ispisanoj na ulazu u zgradu u kojoj živi Vladimir Vermezović još jedan je u nizu dokaza o porastu nepismenosti među srpskim huliganima, upozoravaju stručnjaci sa Instituta za huligansko opismenjavanje iz Sremske Kamenice.

Dr Danko Kardović sa tog instituta napominje da sve više huligana prilikom podsticanja verske i rasne netrpeljivosti, kao i prilikom pisanja uobičajenih uvredljivih parola, ne poštuje osnovna gramatička pravila i na taj način šalje svima potpuno pogrešnu poruku.

U izjavi za Njuz Dr Kardović je poručio da je situacija krajnje alarmantna i da bi država trebalo da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom.

– Znate, kada vidite natpis “ubi zakolji da šiptar ne postoji“ automatski vam bode oči nepravilna upotreba glagola ubiti. Ili kada napišu “mrš sa senjaka“ a ne koriste apostrof, to stvarno jako ružno izgleda – napominje dr Kardović.

– Primetio sam i da mlađi huligani ne znaju da rastave reči na slogove, pa kada, na primer, izraz “pičko grobarska“ ne može da stane u jedan red oni to napišu kao “pičko groba“ pa “rska“ nastave u drugom redu, što je zaista veliki propust. Prosto se čovek zapita kakav nam je sistem obrazovanja kada se ovakve stvari ponavljaju godinama, prilikom svakog incidenta – izjavio je naš sagovornik.

Prema rečima Dr Kardovića, zabrinjavajući je i sam rukopis huligana, koji je jako ružan, zbog čega se može desiti da ne protumače baš svi njihovu poruku na pravi način.

Soko Sokolović

 1. Зашто неписмен, дечко је само политички коректан, учили су га (погрешно) да су латиница и ћирилица равноправна писма у Србији. ;)

 2. Nista…priznati ih kao novu vrstu u “nacionalnom parku Srbija” i krenuti sa opismenjavanjem…sve mora da bude kulturno fino…

 3. Heheeee…sve bolje od boljeg!

 4. Vuk se u grobu okrece.

 5. Mislim da bi trebalo formirati mesovita odeljenja, od navijaca grobara i delija,pri Domovima kulture, sirom Srbije. Casove bi drzali najpismeniji fudbaleri iz kraja, ako ih ima. mislim pismenih. S(( stavio bih apostrof al( I ovde bi ga trebalo biti) ga ne mogu naci)) tim sto bih ja uveo i druge predmete osim (ne)pismenosti u cilju stvaranja vrhunskih navijaca, buducih ambasadora nase sportske (ne)kulture diljem sveta. Evo nekih:
  -Srpske psovke kroz vekove. Kao bukvar bi se koristio Vukov ,,Crven Ban”.
  -Istorijat najvecih navijackih ratova.
  -Anatomija najbolnijh tacaka na muskom telu i dusi
  -Jezicko prezivljavanje. Polaznici bi morali da otpevaju himnu bez upotrebe psovki.
  -Matematika malih brojeva. Ovde bi navijaci Partizana bili primorani da nauce da broje cak do 100, kako bi mogli da prebroje sve gledaoce na njihovim utakmicama na stadionu JNA. Zvezdasi bi ,pak, bili naterani da nauce sabiranje sa nulom radi prebrojavanja titula u poslednjih 10 godina.
  -Na malim odmorima bi se vezbalo bacanje kamenica. Na velikom prakticna nastava deset na jednog, a na casovima fizickog bi dolazili strucnjaci iz kamenickog Instituta, u punoj nastavnoj opremi, i sa polaznicima uvezbavali tuce za javne nastupe.
  Jedino ovako obrazovan navijac je kompletan huligan.

  P.S.
  Zbog moje ogranicenosti u prostoru i vremenu, nisam obuhvatio sve predmete.

 6. Mene vise brine nepismenost ovih sto nam vode drzavu :)

 7. Sta ce njima gramatika kad je njihov moto – Ne pricaj sa njim,nabodi gaaa!

 8. Ako je za utehu, ni u Hrvatskoj huligani nisu pismeniji, iako imaju tisućljetnu huligansku kulturu. Bar ako je verovati Borisu Dežuloviću i njegovoj pesmi “Imperativ”: http://www.abrasmedia.info/content/satira-imperativ

 9. Njuz.net | 20. 11. 2012. – 03:42h | Svetski dan tolaleta
  Nakon naučne aНaЛiЗe broja nepismenih huligana, srpski stručnjaci su posetili Anaroliju, Subsaharsku Afriku, Indiju (Ganga River), Pakistan, Bangladeš, Nepal, Tibet i ”The Bridge on the River Kwai” u Japanu i ustanovili da je broj stanovnika bez čučavaca u porastu.
  2,6 milijarde stanovnika nema WC, dok 3.000 ljudi svakodnevno umire od zagađenosti životne sredine, ali naši stručnjaci nisu posetili severni Portugal i Galisiju.
  (Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je izrazio veliku zavrinutost i pozvao na jedinstvo sandžačkih muslimana.)

 10. xuligani su pitchke!

 11. Romanes eunt domus?
  Romani ite domum!
  (http://www.youtube.com/watch?v=IIAdHEwiAy8)

 12. Ovaj Institut za huligansko opismenjavanje je do jaja stvar, i ja sam tamo išao na kratki tečaj nemačkog navijačkog žargona pred prvi odlazak u Koblenz, što mi je mnogo pomoglo da zavaram lokalne skinse i prevaziđem početno nepoverenje.
  Odličan nastavni program, vrhunski pripremljen i motivisan kadar, najsavremenija nastavna sredstva, divan poligon za obuku… Divota! Još me bole bubrezi kad se setim!

  • Stanareviću, Stanareviću… a ja mislila da ste Vi neki gospodin čovek. Što ‘no kažu naobrazovan, govori strane jezike i tako to, kad ono …samo balkanac (i to sa malim ”b”)!

   • Draga Anastasja,
    od nečega mora da se počne (kako bi rekao Werner Herzog u svom čuvenom filmu “Auch Zwerge haben klein angefangen” /”I patuljci počinju od malog”, koji je zabranjen čak i u njegovom rodnom Münchenu). Nisam se rodio sa znanjem nemačkog, tako da mi je boravak na Institutu pružio znanje i ulio preko potrebnu sigurnost pred put na nestabilni Zapad.

   • Bez odličnog uličarskog jezika nema ‘leba u svetu!

    to act up – kosu i dlaku uvis
    age before beauty – privilegija godina
    It's all Greek – zboriš kineski u Manili
    I'm all in – mrtav sam od umora
    that's him all over – to je sama kopija od njega
    in the altogether – go kao ljigavac
    there's always tomorrow – sutra je novi dan
    and pigs might fly – kad pilići budu imali zube
    anorak – seljačina u odelu
    to rain like anything – kiša kao iz rukava
    apple-pie – super fantastično
    apple-polisher – onaj koji direktoru liže obuću
    applesauce – sitničar za ništa
    April showers – prolećni jarci (glupe i krupne pahuljice snega)
    he's been around – on je već vukao svoju grbu (nije pao od zadnje kiše)
    the armpit of the universe – ćor-sokak, pogrešna adresa, Srbija ili rupa

 13. “( ͡° ͜ʖ ͡°)”

 14. Specijaliteti sa roštilja | Niš | 20. 11. 2012. – 06:44h | ЦАРИЦА (Milica)

  Mlađi srpski huligan Miloš Jovanović (19) iz Niša, uhapšen zbog sumnje da je 11. novembra u ćevabdžinici „Carica“ u Nišu ubio Marka Cvetkovića (29) i lakše ranio Vladimira Stojanovića (29), je priznao da je bio gladan i da mu je zbog praznine u stomaku život bio u opasnosti:
  http://www.blic.rs/data/images/2012-11-11/287751_nis-03-do-pucnjave-doslo-u-lokalu-foto-b-janackovic_f.jpg

  – U prijatnoj atmosferi tango-svetla, kite cveća na stolu i muzike za ples prelepog srpskog restorana kod ‘ЦАРИЦЕ’ u samoodbrani od gladi morao sam da potegnem vatreno oružje i da mu pucam u jetru, dok sam drugog iz nehotice promašio – hvali se slučajno naoružani huligan, koji ne meša ćirilicu sa латиницом.

  Od sutra ću i ja u prijatnoj i čistoj atmosferi restorana kod Turčina na šiš-kebap poneti lovački nož, krivu tursku sablju, sataru i vinčesterku, bez ikakve namere da koljem, da sečem glave ili da promašim cilj.

 15. chke beogradske

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix