njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

27. maj. 2013

Stručnjaci upozoravaju da telefoniranje u toku vožnje može rezultirati nerazgovetnim govorom

Stručnjaci upozoravaju da vozači tokom razgovora mogu sagovorniku da daju pogrešnu informaciju

SREMSKA KAMENICA, 27. maj 2013, (Njuz) – Stručnjaci sa Instituta za saobraćajni bihejviorizam iz Sremske Kamenice upozorili su da razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje, osobu koja telefonira može dovesti u direktnu opasnost da je sagovornik ne razume šta je tačno htela da kaže.

– Istraživanje na velikom uzorku, pokazalo je da svaki vozač koji priča telefonom, zbog toga što povremeno mora da obrati pažnju i na stanje u saobraćaju ispred sebe, izlaže sagovornika opasnosti da ne razazna u potpunosti šta je ovaj hteo da kaže. Posledice mogu biti teške, od onih da sagovornik dobije pogrešnu informaciju oko vremena i mesta nalaženja u gradu pa sve do toga da pomisli kako mu je upućena neka ružna reč – upozorio je dr Slaviša Momčilović, vođa projekta.

– Poznat je slučaj žene koja se naljutila na svog muža jer je u toku vožnje glasno opsovao vozača ispred sebe, što je ona protumačila kao uvredu upućenu njoj. Srećom, sve se dobro završilo i u ovom slučaju nije bilo povređenih sujeta – rekao je dr Momčilović.

Ovaj stručnjak za saobračajni bihejviorizam napominje da za problem razgovaranja u vožnji ipak postoji rešenje, a čak preporučuje i određene vežbe kako bi se rizici prilikom telefoniranja sveli na minimum.

– Jako je bitno u toku vožnje fokusirati se na sam razgovor, a to se najbolje postiže skretanjem pažnje sa saobraćaja na razgovor. Mucanje izazvano stalnom promenom okolnosti u saobraćaju može se prevazići dubokim disanjem, pri čemu osoba koja telefonira treba da priča lagano i razgovetno. U slučaju da se dešava neka opasna situacija u saobraćaju, preporučuje se da vozač mirnim tonom obavesti sagovornika da pričeka, a potom se što glasnije obrati vozaču ispred sebe, jer će mu to vratiti samopouzdanje za nastavak razgovora – otkrio je dr Momčilović .

Kao dobru vest, stručnjaci ističu to što nisu pronašli vezu između brzine vozila kojim upravlja vozač koji telefonira i čistoće njegovog govora, pa tako na kvalitet razgovora neće uticati preticanje na pešačkom prelazu ili obilaženje kolone vozila kada u susret dolazi šleper.

Miroslav Vujović

 1. Ja sam kaže:

  Vozac GSP-a moze biti samo onaj koji, dok levim ramenom drzi telefon, desnom rukom resava ukrstenicu a levom cacka zube ili nos, sve jedno.
  Volan je izmedju kolena, naravno.
  Najopasniji su oni vozaci koji stanu pored puta i razgovaraju, skrecuci paznju svima nama ostalima.

 2. зоран kaže:

  ха ха

 3. Miloje kaže:

  U tom slučaju treba se parkirati van kolovoza i razgovetno obaviti razgovor.
  Jeste glupo ali sam čuo da funkcioniše…

 4. himalajac kaže:

  takodje, ako se vozi 200 km na sat u smeru sagovornika, kvalitet se znatno poboljsava za vise od 15 %, za koliko isto se moze izgovoriti vise reci, sto smanjuje racun za telefon

 5. aleksandar kaže:

  nerazgovetan govor u toku voznje se moze desiti jedino ako sagovornici tokom razgovaranja volan nije smetao za pusenje, u tom slucaju vam je super ako vi upravo vozite, a ako ste upravo dobili na vezu takvu sagovornicu, najbolje bi vam bilo da ste zapravo dobili pogresan broj i da vam ona ne dodje nista…

 6. Misantropicus kaže:

  Zato praktikujem da pisem poruke u toku voznje, najbolje je to raditi pred pesackim prelazima, ljudi su toliko traumatizirani da automatski begaju od vozila.
  Tako nema velike sanse da se pregazi krdo skolskih djaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *