nazad na vrh

Stručnjaci upozoravaju radnike koji postavljaju novogodišnje ukrase da izbegavaju Sunce i da unose dosta tečnosti

Skrinšot N1
Rad na visini u letnjim uslovima uvek je rizičan za radnikeFOTO: Skrinšot N1

BEOGRAD, 18. septembar 2018, (Njuz) – Radnici koji ovih dana rade na postavljanju novogodišnje rasvete trebalo bi da unose dosta tečnosti, da kožu namažu kremom sa zaštitnim faktorom, ali i da posao obavljaju u jutarnjim časovima pre 11 sati i u popodnevnim posle 17 časova, upozoravaju lekari.

Stručnjaci navode da radnici Javnog komunalnog preduzeća koji rade na kićenju grada jesu navikli na najrazličitije vremenske uslove, ali da je ovo čak i za njih nešto potpuno novo.

– Rad na visini u letnjim uslovima uvek je rizičan za radnike. Postoji opasnost od dehidracije i sunčanice, a o mogućnosti da izgore na Suncu da i ne pričamo. Zato je neophodno da se radnici namažu zaštitnim faktorom, a da imaju kod sebe i “Jekoderm” za slučaj da ipak izgore. Zatim, potrebno je nositi naočare i šešir ili neku sličnu letnju kapu kako bi se zaštitili od toplotnog udara, a takođe na ovim temperaturama neophodno je dnevno uneti u organizam barem tri litra tečnosti – kaže Ljubomir Živković iz Gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njegovim rečima, radnici nisu uvek morali da rade u ovako ekstremnim uslovima.

– Možda će vam zvučati neverovatno, ali nekada davno, u nekim drugačijim vremenima, radnici su postavljali novogodišnje ukrase u znatno lakšim uslovima, po hladnom vremenu, kiši i snegu i tada nisu morali da budu toliko oprezni kao danas. Međutim, onda je u Srbiji nastupila promena klime koja je nažalost dovela do toga da moramo biti oprezniji nego ikad – zaključio je Živković.

Nenad Milosavljević

  1. Za 304.000.000 neka se malo i proprže, neće ništa da im fali.

  2. Samo moraju da paze da ne prođu kao američki perači prozora…

  3. Probni rad Novogodisnje rasvete,obezbedjen je strujom sa Gazivoda,potvrdjeno je iz izvora bliskim EDBa…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix