nazad na vrh

Stručnjaci upozoravaju radnike koji postavljaju novogodišnje ukrase da izbegavaju Sunce i da unose dosta tečnosti

Skrinšot N1
Rad na visini u letnjim uslovima uvek je rizičan za radnikeFOTO: Skrinšot N1

BEOGRAD, 18. septembar 2018, (Njuz) – Radnici koji ovih dana rade na postavljanju novogodišnje rasvete trebalo bi da unose dosta tečnosti, da kožu namažu kremom sa zaštitnim faktorom, ali i da posao obavljaju u jutarnjim časovima pre 11 sati i u popodnevnim posle 17 časova, upozoravaju lekari.

Stručnjaci navode da radnici Javnog komunalnog preduzeća koji rade na kićenju grada jesu navikli na najrazličitije vremenske uslove, ali da je ovo čak i za njih nešto potpuno novo.

– Rad na visini u letnjim uslovima uvek je rizičan za radnike. Postoji opasnost od dehidracije i sunčanice, a o mogućnosti da izgore na Suncu da i ne pričamo. Zato je neophodno da se radnici namažu zaštitnim faktorom, a da imaju kod sebe i “Jekoderm” za slučaj da ipak izgore. Zatim, potrebno je nositi naočare i šešir ili neku sličnu letnju kapu kako bi se zaštitili od toplotnog udara, a takođe na ovim temperaturama neophodno je dnevno uneti u organizam barem tri litra tečnosti – kaže Ljubomir Živković iz Gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njegovim rečima, radnici nisu uvek morali da rade u ovako ekstremnim uslovima.

– Možda će vam zvučati neverovatno, ali nekada davno, u nekim drugačijim vremenima, radnici su postavljali novogodišnje ukrase u znatno lakšim uslovima, po hladnom vremenu, kiši i snegu i tada nisu morali da budu toliko oprezni kao danas. Međutim, onda je u Srbiji nastupila promena klime koja je nažalost dovela do toga da moramo biti oprezniji nego ikad – zaključio je Živković.

Nenad Milosavljević

  1. Za 304.000.000 neka se malo i proprže, neće ništa da im fali.

    Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Samo moraju da paze da ne prođu kao američki perači prozora…

    Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0
  3. Probni rad Novogodisnje rasvete,obezbedjen je strujom sa Gazivoda,potvrdjeno je iz izvora bliskim EDBa…

    Komentariši Thumb up 0 Thumb down 0

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix