njuz-autor

AUTOR: urednistvo

18. jan. 2012

Studentkinja uspela da završi seminarski pre gašenja Vikipedije

Gašenje Vikipedije na jedan dan dovelo do kašnjenja u pisanju više miliona seminarskih radova

BEOGRAD, 18. januar 2012, (Njuz) – Studentkinja ekonomije treće godine Tanja Bojšić (21) uspela je nekako da napiše ceo seminarski rad iz menadžmenta nepunih sat vremena pre gašenja Vikipedije na engleskom jeziku.

Bojšićeva tvrdi kako je malo falilo da ostane bez dobrog dela seminarskog.

– Da sam počela da kopipejstujem i prevodim preko Google translate-a samo dva sata kasnije, sada bih od celog seminarskog imala samo naslov i datum i sigurno bih dobila nižu ocenu – tvrdi ona -Vikipedija je nezamenjiv izvor znanja za nas studente i ovo gašenje je dobar pokazatelj šta bi se desilo u celom svetu kada Vikipedija ne bi postojala. Niko nikad ne bi uspeo da napiše bilo kakav rad na bilo kakvu temu – dodaje Tanja.

Gašenje Vikipedije u znak protesta protiv represivnog zakona o cenzuri, koje će trajati čitavog 18. januara se, po prvim pretpostavkama izazvaće kašnjenje u predavanju nekoliko miliona studentskih radova širom sveta, kao i kraću pauzu u raspravama na Internetu.

– U nedostatku Vikipedije ljudi će posegnuti za alternativnim izvorima znanja, od drugih, neproverenih sajtova koje pišu nepoznati ljudi, preko pitanja prijatelja koji sigurno nisu pametni kao Vikipedija, pa sve do okretanja sopstvenom zdravom razumu. Posledice po čovečanstvo bi su nesagledive ako bi Vikipedija jednog dana nestala – tvrdi Žarko Trebješanin, stručnjak za Internet psihologiju.

Za vreme dok Vikipedija na engleskom ne bude dostupna, ljudima se savetuje da odgovore na sva pitanja potraže i na Vikipediji na srpskom jeziku, pod uslovom da ono što ih zanima ima nekakve veze sa srpskom istorijom.

Viktor Marković

 1. Ajvarolog kaže:

  Ima bi samo datum i naslov i sigurno bi dobila nizu ocenu – pa carski! Bitno je da prodje, jedino ako se ne juri uslov za dom… xD

 2. Nikola kaže:

  Ako nam gospodin Trebješanin, stručnjak za SIS, kaže da je tako, onda je stvarno tako! Čovek garant radi u nekom institutu u Sremskoj Kamenici.

  1. celtic kaže:

   U Institutu za Okretanje Sopstvenom Zdravom Razumu!

 3. Ivan_KS kaže:

  Šta sad hoćete da kažete, da je neko lud da sam istražuje i piše seminarski? To pišu samo oni doktori cvikeraši. Seminar kod nas se svodi na editovanje prednje strane gde je ime i broj indeksa i kopiranje (kvalitetno, naravno) da se ne bi primetilo da je kopija. Samo naglasite u kopirnici da je seminarski a oni mu ga po defaultu daju po kontrastu i osvetljenju.
  Mada, ako pregleda asistent, prolazi i naslovna strana sa datumom od neke prethodne generacije studenata…
  A što se Wikipedije tiče, pre nego što se pojavi ova strana da ne radi, nakratko se pojavi originalni traženi tekst, pa ako ste dovoljno brzi, kombinacija tastera Print Screen i kasnije paste-ovanje u Paint može da završi posao dok ne prekinu sa štrajkom. A ovo sa nekim zakonom u USA je samo novinarska patka. Zvanično saopštenje je da se solidarišu sa TV Avala…

  1. Alex kaže:

   lakse je da se prekine ucitavanje stranice. U trenutku dok se jos nije pojavila poruka samo treba pritisnuti ESC, a ko zakasni moze uvek da osvezi stranicu

 4. Milos kaže:

  e sad smo obrali bostan.

 5. ariela kaže:

  ne bila ja sad studentima u kozi…teska vremena dosla….sta vise da kazem?

  1. celtic kaže:

   Ništa, ako voliš štrajkače, pridruži im se….

 6. Pametniji kaže:

  Stvarno nemate pojma, toliko su vam sada besmisleni tekstovi.

  Naravno da ce u slucaju pitiska tastera Esc, pri ucitavanju ostati originalna stranica. I naravno da se moze koristiti Wikipedia.
  A mozete i koristiti i sajt za mobilne telefone, kojem nista nije radjeno.
  Dakle, ubacite samo slovo M u adresu. Za npr. Wikipediu na engeskom:

  http://en.m.wikipedia.org/

  Nazalost niko ne pravi na taj nacin seminarske radove, ali bilo bi pohvalno i najnormalnije da informacije nalaze u enciklopediji!!!

  Izgleda da ste vi daleko od shvatanja realnosti.

  1. snajka kaže:

   tatko na pametni… e vala neka si nam rekao, da znamo za drugi put

 7. svemirski modulator kaže:

  Ako neko oce da cita stranu na vikipediji samo ukuca u google-u cashe:url strane. I dobije kesiranu verziju.

 8. Milos kaže:

  Nije HA HA tekst, al nekako mi je mnogo dobar. Skoro nisam procitao bolji na Njuzu. Mnogo mi se svidja :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *