njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. apr. 2011

Studija sa Harvarda utvrdila moguće postojanje političke scene u Srbiji

Evolucija političke scene nije dovoljna

BOSTON, 12. april 2011, (Njuz) – Najnovija studija grupe eksperata iz oblasti društvenih i političkih nauka ukazuje na eventualno postojanje političke scene u Srbiji. Grupa svetski priznatih stručnjaka okupljena oko profesora Marka Džefersona na Harvardskom Univerzitetu prethodnih nekoliko meseci bavila se izučavanjem društveno-političkih prilika na Balkanu.

– Kada smo pre osam meseci započeli naš rad, niko od nas nije ni slutio do kakvih ćemo saznanja doći – izjavio je za Njuz dr Mark Pauel, koordinator istraživanja. – Već posle svega mesec dana prikupljanja materijala za našu studiju, oni najsmeliji među nama su počeli da spekulišu o eventualnom postojanju politike u jednoj od zemalja na Balkanu, tačnije u Srbiji. Iz prva smo bili skeptični, ali naučno-istraživački metod nalaže da moramo sve da proverimo. Ispostavilo se da su neki među nama bili u pravu kada su govorili o postojanju politike na Balkanu. Ja nažalost nisam bio među njima – objasnio je profesor Pauel.

Na pitanje da li bi mogao da nam kaže nešto više o studiji i da precizira do kakvih su saznanja došli, odgovorio nam je da studija sadrži dovoljan broj dokaza koji ukazuju na postojanje političke scene u Srbiji.

– Utvrdili smo da se u Srbiji mogu čuti poruke političkog karaktera i one dolaze iz krugova koje bismo mogli nazvati pseudo-strankama. Sa druge strane, postojanje pseudo-stranaka ukazuje na postojanje nekog oblika političkog prostora poput onoga koji nazivamo političkom scenom i to je osnovna ideja naše studije. Eventualno postojanje razlika između tih pseudo-stranaka kao i same političke misli i delovanja je nešto što ostavljamo budućim generacijama da odgonetnu. Mi nismo našli dokaze koji bi tezu o razlikama potvrdili – kategoričan je Pauel.

Studija je utvrdila postojanje nadmetanja pseudo-stranaka na izborima što je demokratski princip ali detaljna analiza utvrdila je postojanje anomalija koje su skeptike navele da se u potpunosti okrenu negiranju postojanju ikakve politike i demokratskog procesa u Srbiji.

– Ustanovili smo da se relativno često ove pseudo-stranke za vlast nadmeću na izborima i to je nesumnjivo demokratski princip, ali smo isto tako došli do saznanja da se retko kada izborna volja glasača poštuje i da se sa njom uglavnom, na različite načine, manipuliše, a to je sušta suprotnost demokratije. Mislimo da se dešava neki prelazni period ali bez znakova završetka – kaže Vilijam Svonzi, analitičar revije Harvard Biznis Rivju.

Vođa projekta, profesor Džeferson, naglašava da optimista i pored na prvi pogleda loših izgleda za formiranje zrelije političke scene u Srbiji.

– Ne bih voleo da se nađem u situaciji da moram da izađem na takve izbore jer tu izbora trenutno nema. Potrebna je potpuno nova snaga, koja nije evoluirala iz kvazi politićkih krugova poslednjih 60 godina već koja unosi potpuno nove ideje i energiju za njihovu realizaciju – kaže Džeferson.

Sigurno je da ova studija otvara novo i neistraženo poglavlje u oblasti društvenih i političkih nauka. Ovih dana se već mogu čuti najave sa nekoliko vodećih univerziteta da će nastaviti istraživanje tamo gde je ova studija stala.

Filip Petronijević

 1. Tetka kaže:

  “Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak) najčešće podrazumeva razvoj iz nižega u više, iz jednostavnoga u složeno, nekoga prirodnog ili društv. procesa (npr. evolucija umnih sposobnosti, evolucija sredstava za proizvodnju).”

  Али, у Србији се десило чудо, тј контраеволуција. Од виших бића (хомосапиенса) поједини примерци су се спустили на много нижи ниво живота који се зове политичар. Овај облик живота је много нижи чак и од амеба, па ће се окупити највећи светски научници како би одгонетнули узрок ове појаве.

  1. Никола kaže:

   Видиш, то је честа заблуда. Еволуција подразумева само одабир најприлагођенијих међу случајним мутацијама путем природне селекције. Бројни су случајеви у природи да су жива бића еволуирала из сложених у мање сложена (на пример разни паразити су из нормалних животиња еволуирали у животиње које ни немају бројне органе које су имали њихови преци). И пошто се то дешава у природи, не треба да чуди што се дешава и у друштву, и што у условима у којима најгори људи најбоље пролазе, настаје све већи број све горих људи.

   1. Tetka kaže:

    лепо каже “најчешће”…

 2. Modesto Asiano kaže:

  Studirao ja neki dan, pa dva-tri dana svake godine, i Tito mi je ranih šesetih leta ugurao “passport” u šake i objasnio da je bolje na Harvardu kraj Bostona da čekam i da se ne vraćam nazad.
  Zbog toga sam i iz Bostona bežao, te eto, i danas čekam…

 3. Darko kaže:

  Političke stranke u Srbiji kao da se utrkuju da dokažu kako je svejedno ko će biti na vlasti i kako su svi oni isti. Tužno je što su nas ostavili bez izbora. Mislim da će na sledećim parlamentarnim izborima apstinencija biti rekordna, kao i broj nevažećih glasačkih listića.

 4. Olja kaže:

  Da su ovi stručnjaci gledali ZELIG Vudija Alena, mislim da bi im sve bilo jasno…

 5. Jordan kaže:

  Ma ajte molim vas… Ova je studija narucena iz istih onih centara moci iz kojih je narucena i studija o postojanju drugih civilizacija van nase planete.
  Kao postoji, verovatno, moguce, ali mi o njima ne znamo nista. Niko normalan nije imao nikakvog kontakta sa nekom drugom civilizacijum i sl…
  Sto ce reci, postoji mogucnost da i politickog zivota u Srbiji i drugih, neotkrivenih, nama nepoznatih civilizacija ima, ali za sada samo u teoriji.
  Oni, koji stvarno znaju o tome ili cute ili su vec 8 godina pokojni.

  1. Tetka kaže:

   Jeste, kao onaj vanzemaljac od 90cm… :))

 6. Lud bre kaže:

  Najbolji deo članka:
  ”Ne bih voleo da se nađem u situaciji da moram da izađem na takve izbore jer tu izbora trenutno nema. Potrebna je potpuno nova snaga, koja nije evoluirala iz kvazi politićkih krugova poslednjih 60 godina već koja unosi potpuno nove ideje i energiju za njihovu realizaciju – kaže Džeferson.”

   1. Ljix kaže:

    Tetka, možda je ovo ipak dobra opcija…
    http://www.youtube.com/watch?v=9SQRWb_Qy70

    1. Tetka kaže:

     :yikes:

    2. Tetka kaže:

     nije mi uspeo smajlić. To je onaj što je razrogačio oči :))

     1. Ljix kaže:

      Misliš ovaj %6//#@J ?

      Vidiš kako je meni uspeo!

     2. Jordan kaže:

      :onajstojerazrogaciooci:
      za neupucene

 7. Ljix kaže:

  Izvinjavam se…

  :o

 8. Ivan kaže:

  Otkrili su Ameriku ovom studijom, nisam toga bio svestan pre ove objave. Mogu da proučavaju prilike u Srbiji još 1000 godina i nikada neće dokučiti mentalitet i stanje uma ovdašnjeg čoveka. Taj splet kontradiktornosti i paradoksalnog ponašanja, svojstven samo Srbima, ostaće zauvek nedokučiva misterija a upravo u tome i leži odgovor na trenutnu političku situaciju u zemlji.
  Kako mi reče jedan dobar čovek pre 2 godine: “Kakav narod, takva vlast”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *