njuz-autor

AUTOR: urednistvo

07. dec. 2010

Sudovi preopterećeni, mediji preuzimaju slučajeve

FOTO: SeeBiz

BEOGRAD, 6. decembar 2010, (NJUZ) – Ministarstvo pravde i Ujedinjeni novinari Srbije (UNS) saopštili su danas da će se ubuduće do 30 odsto suđenja odvijati preko medija zbog preopterećenosti srpskih sudova.

Suđenja će se odvijati tako što će u medijima najpre biti organizovana petodnevna medijska kampanja u vezi sa optuženima, posle čega će biti organizovano glasanje naroda. Narod će biti porota i on će odlučiti da li je optuženi kriv ili nevin, a mediji će se u kampanji podeliti na one koji su za i na one koji su protiv optuženog.

– Želimo da pomognemo srpskom pravosuđu tako što ćemo preuzeti jedan deo najznačajnijih sudskih postupaka i potruditi se da donesemo presude u vrlo kratkom roku, a uz pomoć naših čitalaca. Za sprovođenje kazne biće zaduženi nadležni državni organi kao i do sada, mada postoji mogućnost i da, ukoliko država ne bude imala dovoljno tehničkih kapaciteta, mediji organizuju i poneki linč – rekli su predstavnici medija.

Iz Ministarstva pravde kažu da će mediji preuzeti slučajeve iz domena organizovanog kriminala, korupcije, pedofilije, teških ubistava, ratnih zločina i trgovine ljudima, dok će sudovi nastaviti da se bave onim nešto ozbiljnijim sporovima vezanim za seoske međe, saobraćajne prekršaje, zlostavljanje životinja i krađe profila na Fejsbuku i Majspejsu.

– Ovakva podela rada će dobro doći sudovima, s obzirom da sve teže izlaze na kraj sa velikim brojem slučajeva. Naravno da za to nisu kriva brojna odlaganja suđenja, korupcija i nesposobnost kadra, kako su pojedini mediji pisali, već je problem isključivo u kvanitetu predmeta koji svakog dana pristižu u sudove. Većina medija već sada ima pozamašno iskustvo u javnom presuđivanju u raznim slučajevima, a sada smo to samo institucionalizovali – rekli su predstavnici Ministarstva na konferenciji.

Predstavnici medija izrazili su zadovoljstvo zbog poverenja koje im je ukazano i naveli da će prve slučajeve preuzeti već krajem nedelje, a kako Njuz nezvanično saznaje, mediji će se najpre pozabaviti korporativnom korupcijom, kao i visokom prostitucijom. Na pitanje da li očekuju pritiske od strane države kada budu počeli da rade na slučajevima korupcije u državnim organima, novinari su rekli da očekuju takve pritiske, ali da im neće podleći.

– Često je bilo priče o tome da sudovi loše rade zbog političkih pritisaka. Bez obzira da li je to tačno ili nije, sa medijima to neće biti slučaj. Niko neće moći da nas zastraši i svako ko to pokuša, smesta će se naći na duplericama najtiražnijih tabloida. O svakom političaru imamo poneku pikanteriju u šteku i to je naše obezbeđenje u slučaju da počnu da nas pritiskaju. Drugim rečima, svi smo mi pomalo Džulijan Asanž – rekli su novinari.

Nenad Milosavljević

 1. Komentator kaže:

  Sad samo još da delegiraju i poslove lustracije medijima i da slavimo.

 2. Anti-Džukački Lobi kaže:

  Genijalno. :-)

 3. KG kaže:

  Tako je bilo u antickom rimu.Na trgu bi bio optuzeni,njegov advokat i tuzioc i onda bi oni iznosili svoje argumente a na kraju bi masa odlucila ko je u pravu.

 4. Tanja kaže:

  Elem umem da pisem sa obe ruke, pa Vam se ovim putem prijavljujem za zvezdu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *