Tri prsta simbolizuju i tri prepreke koje srpski klijenti moraju da preskoče
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

17. aug. 2018

Švajcarska banka sa tri prsta na 200 franaka izrazila solidarnost sa Srbima koji otplaćuju kredit u „švajcarcima“

CIRIH, 17. avgust 2018, (Njuz) – Švajcarska nacionalna banka pustila je u opticaj novu novčanicu od 200 franaka na kojoj je kao glavni motiv prikazana ruka sa raširena tri prsta, čime je želela da izrazi solidarnost sa svim građanima Srbije koji otplaćuju svoj kredit u švajcarskim francima.

Iz švajcarske centralne banke kažu da su se na ovaj potez odlučili zbog griže savesti, jer su svesni kroz koje sve muke prolaze građani Srbije koji su uzeli kredit u “švajcarcima”, a među kojima ima mnogo onih kojima banke oduzimaju stanove i imovinu jer ne mogu da otplaćuju rate kredita.

– Razmišljali smo da na novih 200 franaka stavimo Teslu ili Pupina, ali pošto je ovo problem koji tišti običan narod, odlučili smo se za simbol koji je blizak svim građanima. Pored tradicionalnog pozdrava, tri prsta simbolizuju i tri prepreke koje korisnici kredita treba da preskoče. Prva je odobrenje kredita, druga plaćanje regularnih rata, a treća plaćanje znatno nepovoljnijih rata zbog jačanja franka. Kao što možete videti, srednji prst je savijen tako da simbolizuje osećaj koji svaki vlasnik kredita ima kada mu stigne nova rata – rekao je izvor iz Švajcarske nacionalne banke – Postojao je i predlog da tri prsta budu sklopljena, kako nalaže noviji običaj kod vas, ali tri raširena prsta su se koristila u vreme kada je većina vaših građana uzimala kredite i zato smo ih ostavili takve – dodao je on.

Kako napominju iz Švajarske nacionalne banke, novčanica od 200 franaka biće u opticaju sve dok i poslednji Srbin ne otplati zadnju ratu kredita u “švajcarcima”, a procenjuje se da će to biti 2073. godine.

Miroslav Vujović

 1. Sinisa kaže:

  Bas tako.Jedino Srbi otplacuju takve kredite u Evropi.
  Hvala Svajcarcima na razumevanju!

 2. deki kaže:

  pre ce biti jedan prst i to srednji

 3. Pl kaže:

  Znaci ne verujem sta sam procitao,ja nisam korisnik takvog kredita niti su moji bliznji,ali sam jako ogorcen i zao mi je ljudi koje je banka prevarila,a drzava ne stiti svoje gradjane,treba da se skupite ima vas dosta i pravo u skupstinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *