njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. jun. 2022

Sve više Beograđana uznemireno zbog lažnih dojava o kiši

BEOGRAD, 13. jun 2022, (Njuz) – U prethodnih nekoliko dana došlo je do naglog porasta broja prijava građana glavnog grada koji su uznemireni zbog svakodnevnih lažnih dojava o kiši, saopštavaju iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Odgovorni u Hidrometeorološkom zavodu kažu da ulažu velike napore da izađu u susret svim Beograđanima koji su podneli prijave, ali da nemaju dovoljno kapaciteta da reše ovaj problem.

– Mi trenutno imamo tri zaposlena meteorologa od kojih je samo jedan stalno zaposlen, dok druga dva rade kao frilens meteorolozi i njih angažujemo samo u vanrednim situacijama – kaže za Njuz direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda, Miroslav Ivanić.

U RHMZ tvrde i da su pokušane i neke alternativne metode predviđanja vremena kao što su angažovanje gatare i astrologa.

– Da bismo brzo i uspešno rešili ovakve probleme nama je potrebno da zaposlimo makar još 14 meteorologa. S obzirom na to da za tako nešto nemamo budžet, mi smo pokušali sa raznim nekonvencionalnim metodama. U jednom trenutku smo angažovali čak i 3 trenirane mačke, jer je poznato da mačke mogu da osete kad će oluja i da se onda sakriju ispod kreveta. Nažalost mi ovde u kancelarijama “Zavoda” nemamo krevete – dodao je je direktor RHMZ.

Milan P. iz Sremčice, jedan od građana koji je podneo prijavu protiv lažnih dojava, u izjavi za Njuz kaže da su ga te dojave koštale posla, a da mu je i brak ozbiljno uzdrman.

– Zbog lažnih dojava o kiši prethodnih dana sam čak četiri puta zakasnio na posao. Na telefonu mi je pisalo da će 100% biti pljuskovi i grmljavina i ja sam se onda vratio da uzmem kišobran i tu izgubio deset minuta. Zatim sam 30 minuta tražio parking mesto koje je što bliže zgradi u kojoj radim kako ne bih mnogo pokisao kad se budem izlazio sa posla. Danas mi javljeno da ne moram više da dolazim na posao – otkrio je Milan P.

– Kao da to nije bila dovoljna nesreća, ovog vikenda sam zbog tih lažnih dojava imao i bračnih problema. Žena je htela da idemo negde na izlet a ja sam je ubeđivao da na aplikaciji piše da će u pet sati biti oluja. Ona je rekla da ćemo se vratiti kući pre pet ali kiša je pala u četiri sata, a ona je za to okrivila mene i moj glupi telefon. Već dva dana me ignoriše i na svako moje pitanje mi odgovara sa “Ne znam, vidi na tom tvom telefonu” – dodao je vidno uznemireni Milan P.

Kako saznajemo u toku je sastanak najboljih srpskih meterologa sa predsednikom Vučićem, u nadi da možda on može da reši i ovaj problem.

Vladimir Vuković

  1. Ondrej kaže:

    problem je u tome da su angažovane gatare,astrolozi su merodavni.Gatare samo nagadjaju dok astrolozi vide čistu situaciju,mešanjem ovih mišljenja dobijamo ovakav rezultat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.