njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. jun. 2022

Sve više Beograđana uznemireno zbog lažnih dojava o kiši

BEOGRAD, 13. jun 2022, (Njuz) – U prethodnih nekoliko dana došlo je do naglog porasta broja prijava građana glavnog grada koji su uznemireni zbog svakodnevnih lažnih dojava o kiši, saopštavaju iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Odgovorni u Hidrometeorološkom zavodu kažu da ulažu velike napore da izađu u susret svim Beograđanima koji su podneli prijave, ali da nemaju dovoljno kapaciteta da reše ovaj problem.

– Mi trenutno imamo tri zaposlena meteorologa od kojih je samo jedan stalno zaposlen, dok druga dva rade kao frilens meteorolozi i njih angažujemo samo u vanrednim situacijama – kaže za Njuz direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda, Miroslav Ivanić.

U RHMZ tvrde i da su pokušane i neke alternativne metode predviđanja vremena kao što su angažovanje gatare i astrologa.

– Da bismo brzo i uspešno rešili ovakve probleme nama je potrebno da zaposlimo makar još 14 meteorologa. S obzirom na to da za tako nešto nemamo budžet, mi smo pokušali sa raznim nekonvencionalnim metodama. U jednom trenutku smo angažovali čak i 3 trenirane mačke, jer je poznato da mačke mogu da osete kad će oluja i da se onda sakriju ispod kreveta. Nažalost mi ovde u kancelarijama “Zavoda” nemamo krevete – dodao je je direktor RHMZ.

Milan P. iz Sremčice, jedan od građana koji je podneo prijavu protiv lažnih dojava, u izjavi za Njuz kaže da su ga te dojave koštale posla, a da mu je i brak ozbiljno uzdrman.

– Zbog lažnih dojava o kiši prethodnih dana sam čak četiri puta zakasnio na posao. Na telefonu mi je pisalo da će 100% biti pljuskovi i grmljavina i ja sam se onda vratio da uzmem kišobran i tu izgubio deset minuta. Zatim sam 30 minuta tražio parking mesto koje je što bliže zgradi u kojoj radim kako ne bih mnogo pokisao kad se budem izlazio sa posla. Danas mi javljeno da ne moram više da dolazim na posao – otkrio je Milan P.

– Kao da to nije bila dovoljna nesreća, ovog vikenda sam zbog tih lažnih dojava imao i bračnih problema. Žena je htela da idemo negde na izlet a ja sam je ubeđivao da na aplikaciji piše da će u pet sati biti oluja. Ona je rekla da ćemo se vratiti kući pre pet ali kiša je pala u četiri sata, a ona je za to okrivila mene i moj glupi telefon. Već dva dana me ignoriše i na svako moje pitanje mi odgovara sa “Ne znam, vidi na tom tvom telefonu” – dodao je vidno uznemireni Milan P.

Kako saznajemo u toku je sastanak najboljih srpskih meterologa sa predsednikom Vučićem, u nadi da možda on može da reši i ovaj problem.

Vladimir Vuković

  1. Ondrej kaže:

    problem je u tome da su angažovane gatare,astrolozi su merodavni.Gatare samo nagadjaju dok astrolozi vide čistu situaciju,mešanjem ovih mišljenja dobijamo ovakav rezultat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *