Deca se u poslednje vreme sve manje igraju radikala i naprednjaka
njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

03. sep. 2016

Sve više dece se igra roditelja i nastavnika

SREMSKA KAMENICA, 3. septembar 2016, (Njuz) – Među decom predškolskog uzrasta primećen je trend sve češćeg igranja roditelja i nastavnika, pokazuju najnovija istraživanja Instituta za igru i igrice iz Sremske Kamenice.

– Deca se podele u dve grupe, nastavnike i roditelje, gde jedna grupa treba da ocenjuje drugu. Često se desi da ne mogu da se dogovore ko koga tu treba da ocenjuje pa se zato ponekad i potuku, ali to je sve normalno jer deca samo imitiraju odrasle – kaže Mirjana Vesković, vaspitačica u obdaništu “Dr Srđan Verbić“ na Novom Beogradu, koja je učestvovala u istraživanju.

– Čak smo sproveli i čuveni Miligramov eksperiment gde je jedna grupa dece, koja je uzela ulogu roditelja, puštala elektrošokove drugoj grupi dece koja je izigravala nastavnike, ma koliko da su ih ovi preklinjali da stanu. Pokazalo se da u ovoj igri deca nemaju meru i da su išla čak i do 220 volti, ne znajući da je struja bila lažna – otkrila je ona.

Naš poznati psiholog Žarko Trebješanin objašnjava kako je promena trenda igranja među decom normalna pojava.

– U posleratnim vremenima deca su se igrala partizana i Nemaca. Devedesetih se prešlo na igranje Srba i Hrvata, potom Bosanaca, Srba i Hrvata, da bi se jedna manja grupa igrala Bosanaca i Bošnjaka. Potom je došlo vreme kada su se deca delila na demokrate i socijaliste, da bi se od nedavno igrala radikala i naprednjaka. Novi trend je da se deca igraju roditelja i nastavnika i to je potpuno normalan oportunitet dve, i u životu, sukobljene strane. Jedino ako deca, oponašajući roditelje i nastavnike, postanu agresivna, možemo očekivati da će se buduće generacije dece igrati sadašnje dece i dece – objasnio je Trebješanin.

Iz Ministarstva prosvete apeluju na roditelje i nastavnike da se ugledaju na decu i da svoje međusobne probleme rešavaju tučom, otimanjem igračaka ili igrajući arjačkinje-barjačkinje, a ne da takve stvari stalno prepuštaju njima iz ministarstva.

Miroslav Vujović

 1. Ba kaže:

  Institut iz Sremske Kamenice ponovo radio istraživanje? :)

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Kad se deca igraju, šta god to bilo, nije strašno – zna se dolazi večera pa spavanje. A sutra je novi dan i nova igra. Problem je kad se nesposobni i nestručni dočepaju vlasti pa se igraju sa celom državom i ljudima i njoj!

 3. voya montoya kaže:

  Deca loših roditelja…

 4. Kruno kaže:

  U skorije vreme ocekujem prinovu.tj da postanem roditelj. Samo cu jedno reci taj ko ce da mi uzme dete nije se jos rodijo.a to za skole da deca idu na privatne casove to je zato sto imamo idealne ili ti debile od profesora koji su kupovali diplome za par hiljada eura.i zato moram decu slati na dodatne casove zbog takvih majmuna.a to da mi uzme dete e pa ima da kupim kalasnjikov na crno i metkove pa jednog po jednog da skida dok mi krenu uzimati dete moje za koje sam se borijo 9 meseci, i ko zna posle kolikobcu da se borim za moju KRV.NEDAM NIKOME MOJE ANDJELE.A AKO IMA MUDA NEKA DODJE I PROBA DA UZME.!!!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *