nazad na vrh

Sve više mladih igra tekvondo na ulicama

Građani još ne znaju koliko se poena dobija za razbijanje arkade i izbijanje zuba

BEOGRAD, 12. avgust 2012, (Njuz) – Nakon nezapamćenog uspeha srpskog tekvondo saveza osvajanjem zlatne medalje na olimpijskim igrama u Londonu, ovaj sport postaje sve popularniji među mladima. Poslednjih dana se na ulicama širom Srbije mogu videti mladi koji razmenjuju udarce pesnicama i nogama.

– Lepo je videti da mladi igraju tekvondo, nimalo ne štedeći energiju – rekla je ministarka sporta, Alisa Marić i dodala – To je potpuno očekivano, da kada neko od naših sportista napravi značajan uspeh na međunarodnoj sceni, taj sport mladi počnu masovno da igraju. Takav je bio slučaj sa košarkom, odbojkom, rukometom, i do skora, tenisom.

Građani sa simpatijama prate kako mladi razmenjuju udarce na ulicama, parkinzima, školskim igralištima, ali i u parkićima, školama i drugim javnim mestima.

– Pravila tekvondoa su još uvek u fazi usvajanja među građanima Srbije, pa građani još uvek ne znaju da li se za izbijanje zuba i razbijanje arkade dobija dva ili tri poena – rekla je ministarka.

Upravo iz tog razloga, navela je ministarka,  mnogima nije jasno da tekvondo nije ekipni sport, pa se u igri često nađu neravnopravni odnosi snaga, 3 na 3, 2 na 1 ili nekada i 4 na 1.

– Takođe, treba objasniti da se u tekvondou ne koriste dodatna sredstva poput bejzbol palice, šipke, lanaca ili “boksera” – rekla je Marić.

S’ obzirom na sve veću popularnost ovog sporta kod mladih i njegovo igranje u tolikoj meri, sponzor Milice Mandić, Telenor, najavio je izgradnju dva tekvondo igrališta na Adi Ciganliji, na kojima će mladi moći da igraju ovaj sport 24 sata dnevno.

– Red je omogućiti svima koji žele da igraju tekvondo adekvatne uslove na popularnim mestima, kao što je Ada, a u planu je izgradnja i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu – rekao je za Njuz Miloš Jensen, portparol Telenora.

Uroš Bogdanović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. pravila nisu toliko vazna, vazno je ucestvovati. Udrite se deco

 2. Ne igraju oni tekvondo. Oni se tuku, kao sto su i do sada radili…

 3. A kako se zvase onaj sport koji upraznjavaju popovi sa lopatama i motkama, i on je veoma popularan?

 4. Praznik tekvonda se nekako uvek namesti u vreme gej parada, samo sto se gejevi vise ne bore vec koriste usluge murije, koja se siba sa narodom umesto njih.

 5. a zasto zapostavljamo streljastvo?

 6. bojim se da ne pocnu svi da igraju sah, sta cemo onda?

  • ne boj se nece sah tu treba da se misli glavom .

   • ŠAH? Kao što je Ministarstvo prosvete prilagodilo testove znanju učenika (dozvolilo pravopisne greške, mešanje ćirilice i latinice i sl) tako će i MInistarstvo sporta prilagoditi pravila šaha znanju građanstva – biće dozvoljeno kretanje fugura kao u “Ne ljuti se čoveče”, korišćenje kockice i kotrljanje fugura kao u klikerima.

 7. Sport nije samo za mlade! Treba omogućiti i starijima da igraju tekvondo po kafanama i ispred zadruge.

 8. Zar nije Velja resorni ministar za tekvondo? Ili on to mora da objasni svakom novinaru ponaosob?

 9. A niko da se zapita kakvu nam to poruku država šalje.
  Kao da nemamo dovoljno hulaganizma, već poručuju deci kako je poželjno da se što više mlate i šutiraju u glavu ,a ko bude najuspešniji u tome može da očekuje i stan od države jednog dana.

 10. Otkako Dača, naslednik Erosa, sina Afrodite i rimljanskog Kupida, (Bogova ljubavi i erotičnih želja),”poštenim” konobaricama iz kruševačkih sela poklanja radna mesta u MUP-u i “zlatnim” tekvondistima deli stanove na Dedinju, i meni je jutros jedna teža saksija kaktusa pala po glavi.

  Stupid cupid, you're a real mean guy
  I'd like to clip your wings so you can't fly
  I'm in love and it's a crying shame
  And I know that you're the one to blame
  Hey, hey — set me free
  Stupid cupid, stop pickin’ on me!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix