njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. jan. 2011

Svetska zdravstvena organizacija identifikovala novi vitamin

Apoteke spremno dočekuju sezonu gripa

ŽENEVA, 20. januar 2011, (Njuz) – Svetska zdravstvena organizacija (WHO, SZO) je nakon opsežnog istraživanja tokom praznika objavila stav da se etil alkohol treba usvojiti za vitamin.

– Alkohol je – objašnjava Margaret Čan, generalni direktor SZO – supstanca koju ljudski organizam ne može da sintetiše a koja je u određenim vremenskim periodima neophodna za njegovo pravilno funkcionisanje. Naša studija tokom proteklih Božićnih i Novogodišnjih praznika je potvrdila sumnju da u ovom periodu godine čovek mora da ima u sebi izvesnu količinu alkohola kako bi organizam funkcionisao normalno – kaže Čan.

Iako je vitamin nov, reakcije organizma na njega su medicini poznate od ranije. Hipervitaminoza ovim vitaminom dovodi do ozbiljnih problema u sistemu za varenje kao i do jakih glavobolja. Simptomi mogu da potraju i par dana. Izuzetno može da dovede do poremećaja motoričkih funkcija i kratkotrajnih amnezija. Hipovitaminoza se značajnije odražava na psihološki plan individue.

S druge strane, osobe sa nedovoljno ovog vitamina su često povučene, neraspoložene i izolovane iz društva. SZO još uvek nije ustanovila ime novog vitamina. Spekuliše se da će se zvati vitaminom X jer naziv C2H5OH sugeriše na pripadnost ove supstance istoj grupi u kojoj je i vitamin C, što nije slučaj. Ukoliko promene koje predlaže SZO budu usvojene treba očekivati da se u apotekama polovinom sledeće godine nađu preparati vitamina X.

Vodeći proizvođači alkohola nisu pokazali interesovanje za kreiranje šumećih tableta ni granula novog vitamina pa će, po svemu sudeći, apotekari morati da ga prodaju u vidu napitaka. Ministarstvo zdravlja Srbije se još uvek nije oglasilo povodom ovog saopštenja SZO dok javnost u Srbiji najviše zanima hoće li Vlada izdvojiti budžetska sredstva kako bi se smanjila participacija za izdavanje novog vitamina na recept.

S. Walker

 1. Jovan S.S kaže:

  Svetska zdravstvena organizacija je toliko neobaveštena,nupućena što nije čududno,s obzirom da relativno mlada,da Srbi ,Rusi i Indijanci vekovima koriste ovaj vitamin koji je neophodan u njihovom postojanju.Da se taj vitamin ne može pokrstiti i da je njegovo pravo i jedino ime ALKOHOL.Što se tiče Vlade Srbije mislim da će sve učiniti da izdviji što manje sredstava iz budžeta da nas što duže drže vitamizirane ovim vitaminom,ALKOHOLOM.

 2. jordan kaže:

  Napokon!!!
  20 godina ubedjujem suprugu da mi lekar preporucuje 3 puta dnevno pre jela, a vikendom i cesce…!
  Jedva cekam da joj mahnem receptom!

 3. Stepski Galeb kaže:

  Hahahahahahaha, da… “Ali, to je vitamin!”

 4. Crimson Blade kaže:

  Jos samo nisu uspeli da otklone propratne efekte, a to blaga nesvestica i neznatno ljujanje, u najgorem predoziranju vitaminom, svadjalacko rapolozenje, ili pevanje nepristojnih pesama, ali rae na tome, valjda.

 5. Tagore kaže:

  Tako se ječe, 22. januara, nešto posle 15 sati prevrnulo vozilo policijske uprave u Prokuplju – Mitsubishi Pajero na autoputu Beograd-Niš kod Bagrdana, desetak kilometara severno od Jagodine.

  Vozač li je bio u nedostatku vitamina X ili je Pajero 4×4 – 4WD popio H2O ?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *