nazad na vrh

Svi kupci kompjutera dobijaju po jedan dan zatvora jer se neki kompjuteri koriste i za kriminal

Sa bilo kog od ovih kompjutera mogla bi da se obavlja kriminalna delatnost!

BEOGRAD, 14. decembar 2011, (Njuz) – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podiglo je danas optužnicu u kojoj se traži da svi kupci kompjutera odleže po jedan dan u zatvoru jer se neki kompjuteri koriste i za kriminalne aktivnosti.

U zatvor bi trebalo da idu svi punoletni građani koji kupe kompjuter, noutbuk ili netbuk, a kazna će biti primenjena retroaktivno i na one koji su to učinili u protekle dve godine. Kaznu za maloletnike moraće da odleže njihovi roditelji ili staratelji, tako da će pojedini građani morati u zatvoru da provedu i više dana.

U Odeljenju, kao i Tužilaštvu, kažu da je ova odluka u potpunosti u skladu sa zakonom.

– Zna se da kompjuteri, kao i notubukovi i netbukovi, služe i za razne kriminalne aktivnosti, a ne za ukras u domu. Kazna je zato uvedena, a IT uvoznici dižu medijsku buku pošto nekima od njih poštovanje zakona očigledno i ne ide naruku – kaže Aleksandar Jovanović, portparol Odeljenja.

On dodaje da će građanima koji su u protekle dve godine kupili kompjuter biti na kućnu adresu blagovremeno biti poslati pozivi za odsluženje kazne, a da će oni koji tek kupuju kompjutere o svim detaljima biti obavešteni prilikom same kupovine.

– Uz svaki kupljeni kompjuter biće deljeni vaučeri sa podacima o lokaciji smeštaja, datumu kada kupac treba da se javi na odsluženje kazne i kuponom za jedan obrok – rekao je Jovanović za Njuz.

Jedan od problema mogli bi, kako saznajemo, da budu smeštajni kapaciteti za, kako kažu neke procene, više od 4,4 miliona ljudi, ali u Odeljenju planiraju da kazne realizuju postepeno tokom narednih nekoliko godina. Jovanović, međutim, kaže da je to preuranjena i verovatno neprecizna procena.

– Ja gledam jediničnu cenu i ona nije visoka, druga je stvar što građani često kupuju i po više kompjutera. Mi za to nismo krivi, a potencijalni kriminal jednostavno mora da se kazni – zaključio je Jovanović.

Nenad Milosavljević

Igor Popov

REKLAMA: Ako planirate da kupujete kompjuter, poručite i knjigu “Ovo nam možda nije trebalo“, brže će vam proći dan u zatvoru

 1. A da li će kupci kompjutera, koji su iz istog sela kao ministar policije, moći kaznu da odleže kod kuće, tj. jedan dan da ne izlaze napolje? Vreme mogu da provedu pred novim kompjuterom…

 2. A može i varijanta kućnog pritvora 2 dana.

 3. Mogu li da dobijem narukvicu? Pliiiz! :D

 4. Josh ce i obrok da mi plate? Idem odma! Auuuu… jbg, kupila sam laptop pre 4,5 godine- ne vata me taj zakon… :(

 5. nista, jasno je da ce cena polovnih kompijutera skociti.
  nadam se da isti zakon nece biti primenjen i za mobilne telefone…

 6. Pa ja imam da odlezim najmanje 2 nedelje.

 7. molim vas pisite na sta je ovo reakcija. po 100 put pisem da ne citam nista osim njuza. tako da je tesko razumeti neke tekstove. velika je odgovornost na vama ako nesto ispustite za mene kao da se nije ni desilo. ozbiljno.

 8. Da i sad ce oni koji poznaju ministra policije ili iz njegovog su kraja moci da imaju narukvicu i sede i dalje pored dragih im kompova a drugi koji nisu te srece morace da came u CZ ili u Padinjaku….Posto sam prosto ubedjena u to zvacu Dacica na slavu i mozda uspem da moja neduzna familija ne zavrsi u nekoj buvari vec dostojanstveno odsluzi kaznu…

 9. Ja vise ne kupujem racunar, samo menjam komponente, koliko je za to kazna, dan ne izlaska iz kuce

 10. Slusajte ovk cemo,vi kao prvo bezpotrebno radi ovo kompljuter moze lagano da se naruci na buljaku,pravi hackerima nije tesko da naruce komp i iz hrvatske ili neke zemlje,OVO STO RADITE NIJE FER I CISTA GLUPOST,vi nas ocete da zastitie od ucenja da hakerisemo al uspeli ste u tome samo nekoliko pravih hackera ima u srbiji,mnogo ljudi oce da nauce al nemogu jer upravo to sto radite radite,zato Albanski hackeri ubise sa hackovanjem .rs websajtove nemam nista vise da kazem samo neka vam je pamet upamet.

 11. Aha, znaci sada ako kupite set nozeva (Kojim mozete da iskasapite coveka) morate lezati mesec dana zatvora??

 12. Ko kupi 20 kompova za igraonicu,osude ga na smrtnu kaznu…:)

 13. Na konto “muzichkog dinara” (jbt josh ne mogu da verujem da to nije sa Njuza – ali ochito, nasha drzhava je satira na kub, and Njuz samo na kvadrat) – ono shto njih najvishe boli je shto ne mogu da oporezuju Youtube. To njih ubija. Zamisli tamo neko slusha muziku i ne placa! Blasphemy! I posebna agencija da se oformi, i takodje, Muzichka Policija, koja ce preuzeti deo josh uvek nepoznatih odgovornosti Komunalne policije, i uz lichnu kartu trazhiti telefon, mp3 player, flesh i gramofonske ploche.

 14. “Zna se da kompjuteri, kao i notubukovi i netbukovi, služe i za razne kriminalne aktivnosti”
  Да ли се пљување по власти на разним сајтовима сматра криминалном активношћу? Можда су све смислили јер лајемо по нету…?! А, можда треба некога ујести, па да најзад схвате да су “животиње” гладне?!

 15. …da li teča Bil Gates zna za ovo? …odmah zovem tetku da mu kaže…

 16. sigurne kuce za ljubitelje tehnike

 17. Каже “сви купци компјутера” – значи ово не важи за нас који смо украли компјутере! Исплати се бити лопов!

 18. Pošto i OFPS i Sokoj imaju kompjutere , kada već budem u zatvoru , želeo bi da budem sa njima u ćeliji .

 19. Delice se vauceri, bon za rucak (ohoho!), napravice se raspored robijanja… Pa ovo je odlicno organizovano, ne znam zasto se bunite. Ponosan sam sto imamo ovako uredjenu i obavestenu drzavu, gde vlast tacno zna cemu racunari sluze.

 20. Ali ljudi, ovo nije daleko od istine. Država stvarno tretira sve nas kao potencijalne ili nedokazane kriminalce. Kada platite “muzički dinar” vi ste otkupili svoju nedokazanu krivicu da ćete na CD ionako snimiti nešto ukradeno. Pa kad je CD, što se ne bi napltilo i na ostale delove kompjutera? I tako redom.

 21. U bre, u vezi sa ovom robijom kad kupis kompjuter…. moja direktorka skole u kojoj eadim nabavila jedno 60 komada pa ce biti da ce na dozivotnu robiju?????????????
  AKO SAM DOBRO RAZUMEO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ako ti je direktorka dobar MILF, idi s njom na robiju, pravi joj društvo i proširi joj vidike tokom mučnog zatvorovanja. Osim ako nemaš već jednu direktorku u kući, to je već druga vrsta kazne :-)

 22. Treba i korisnike Interneta slati u zatvor, i to jedan dan po megabitu! Oni su nam sve ovo i zakuvali!

 23. Ko je za to da šaljemo ljudima na vlasti računare kao poklon?

 24. sledece su mobilni telefoni,… automobili,… jer oni se koriste za u kriminalnim radnjama,… zar ne!? glupostima nikad kraja!

 25. Poštovani,

  Znam da Vam se retko dešava da zaboravite važnu stavku, ali ovog puta to se dogodilo.

  Zaboravili ste obavezan deo koji, u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima (Sl.glasnik RS br. 104/09), jedinstvena naknada za proizvođače fonograma i interpretatore za 2011.god. (Tarife, Sl.gl. RS br.94/09, morate da platite OFPS-u (Organizacija proizvođača fonograma Srbije). Procenat, prema Tarifniku, od kriminalnih radnji iskoristiće se za sve sirotane i sirotice koji sa mukom moraju da skupljaju par stotinahiljada evrića u kratkim rokovima.

  Pozdrav,

  PS Matematički dokazano da je % objektivno određen

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix