njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. maj. 2011

Tadiću ostale još samo četiri metafore

Tadić utvrđuje četiri preostale metafore

BEOGRAD, 12. maj 2011. (Njuz) – Predsedniku Srbije Borisu Tadiću na raspolaganju su ostale još samo četiri metafore uz čiju pomoć bi u narednim obraćanjima pokušao da objasni situaciju u Srbiji, saznaje Njuz iz izvora u predsednikovom kabinetu.

Nakon što istroši preostale metafore, Tadić će po svemu sudeći biti suočen sa dilemom da li da u potpunosti odustane od upotrebe ove stilske figure ili da počne da se ponavlja. Za koju god opciju da se opredeli, ona neće biti dobra po njegov imidž, tvrde stručnjaci.

Predsednik Srbije se našao u ovoj neprijatnoj situaciji nakon što je u poslednja tri dana potrošio čak sedam metafora kako bi građanima i deci što bolje objasnio određene događaje u zemlji.

Tadić je prvo uporedio zemlju Srbiju sa ženom koja samo što se nije porodila, čime je gradanima koji ne shvataju situaciju približio pojam strpljenja pred lep događaj.

Predsednik je nedugo zatim iskoristio metaforu “ekonomskog cunamija” kako bi objasnio novčane prilike u kojima se Srbija nalazi, a pre samo dva dana je rekao da čitav svet “vibrira imenom Nikole Tesle”, što u prenesenom značenju pomaže manje obrazovanim građanima da shvate da ceo svet ima koristi od Teslinih izuma.

Predsednik Tadić je izjavio takođe i da “ćemo goniti srpske kriminalce i do kraja sveta”,  a smatra se da je i ta izjava data u prenesenom značenju a ne u bukvalnom.

– Ukoliko predsednik istroši sve stilske figure, postoji opasnost da će morati da pribegne taktici “obraćanja narodu bez uvijanja”, što može doprineti padu popularnosti Demokratske stranke – tvrdi Srdan Šaper, koji je u Demokratskoj stranci zadužen za pronalaženje novih pogodnih stilskih figura – Prema mojoj evidenciji, predsedniku su na raspolaganju ostale još četiri metafore: basna o kornjači i zecu, kojom treba da opiše predstojeće izbore, zatim izreka „tiha voda breg roni“, kojom će prvom narednom prilikom prosečnom glasaču jasno opisati evropske integracije Srbije. Tu je i priča o dečaku koji je izgubio svoju kucu i koji svaki minut koristi ne bi li je pronašao i vratio je, kojom će Tadić slikovito opisati borbu Srbije za Kosovo, a takođe je spremio i jednu metaforu vezanu za nastup Nine na Eurosongu, koju ćete čuti ovog vikenda – najavljuje Šaper.

Viktor Marković

 1. Blagzor kaže:

  Ma,biće metafora,više nego potkošulja!

 2. scoby kaže:

  A može li se napraviti neka metafora sa usisavanjem kuća biračkom telu? U stilu: očistićemo vašu kuću od svih lopova i štetočina koje smo vam svojeručno u kuću uselili! Nekako su se kraduckavi putari prvi tu namestili.

 3. Xtro2 kaže:

  Maj nejm iz Kluni, Djoka Kluni.

 4. Tetka kaže:

  Ma ko još sluša šta političari pričaju?! Dovoljno što vidimo šta rade… :P

 5. Komšinica kaže:

  Povodom ovih srpskih kriminalaca ne bi bilo loše da iskoristi nešto tipa “prvo očistiti svoje dvorište (čitaj stranku), pa onda tudje”, da ne bi za koju godinu, povodom integracija, počeo da koristi ono “dala baba dinar da udje u kolo, a dala bi dva da izadje”.

  1. Imenu kaže:

   Od kada je sveta i veka, uspešni nikada nisu čistili svoje dvorište!

   Pozvali bi nekog drugog, da to uradi umesto njih i za to im PLATILI!

   Naša je nesreća, što NAS DRUGI PLAĆAJU DA OČISTIMO NAŠE dvorište,

   pa smo prisiljeni da bacamo i ono što bi rado sačuvali.

 6. mile kaže:

  Sad cekamo kako ce besni vukovi i poneki medved Demokratske stranke da napadnu pisca teksta, jel tako! Al Viktor je vocka cudnovata …

 7. Ljix kaže:

  Sad sam ukapirala šta je to metafora…
  Znači ako je Tdiću siromaštvo i beznađe naroda META onda mu je do sada upalila svaka FORA.

 8. blekiize kaže:

  Sam život u ovoj državi, a i sama nam je ova država metafora, tako da Boki ne može da omaši šta god da mu prdne na pamet! Sve je na svom mestu baš onako kako i treba da bude!

 9. blekiize kaže:

  Boki je ustvari metaforističar, ali onako, matafizički. Filozofsko politički korektan!!!
  Situacija u državi je takva da se mora biti takav!

 10. mile kaže:

  Uh kako se slažem sa tobom. Život je igra koja se igra kako pravila zahtevaju.(Lovac u žitu) A ko li ih u ovoj zemlji postavlja!!!!!!

 11. Nikola Kv kaže:

  Heh, svaka cast, samo cepajte..

 12. Alexa kaže:

  Metafore koje je Tadic vec upotrebio su adekvatne i veoma kreativne. Sjane su i ove cetri koje su mu predlozene, kao preostale. Ipak, mislim da ce on sam pronaci jos neke, trebace mu…a ako ne moze nek mu Njuz predlozi.

 13. gost kaže:

  Otkada vi objavljujete RL vesti? Više ni na vašem sajtu nemogu da se opustim i nasmejem :)

 14. Kum Spasoje kaže:

  Borise ne daj se. Daj još te četiri.
  Tako si lep, tako si pametan…

 15. Ljix kaže:

  Bem ti bre tog Srđana Šapera, glavni je za politički marketing DS a uz to je završio filmsku režiju… Kako se ne seti da režira da su naši specijalci uFatili Ratka Mladića negde u Đavoljoj varoši na primer, kao maskirao se u okamenjeni kip, a onda ga jedne noći razotkrili, ubili i sahranili u Đavoljem trouglu, ili u Sredozemnom moru… Em bi Bramerc bio zadovoljan pa bi ispunili uslov za ulazak u EU, em bi zajebavali Amere malo na konto Bin Ladena… A vidi njega kako se bavi metaforama za Tadića… I samo da zna da je Đinđić imao bolje metafore, nikada ga neće prevazići….
  Morala sam ovo kasti, ili kasti, il propasti… :D

 16. sale_ch kaže:

  na kraju njegovog mandata (mozda 2055 god) , izjavio je da ce se posvetiti zavrsavanju njegovog zapocetog tragikomicnog romana ” Kako sam zajebo Srbiju i celi srpski narod”

 17. Lud bre kaže:

  Predsednik Tadić je izjavio takođe i da „ćemo goniti srpske kriminalce i do kraja sveta“, a smatra se da je i ta izjava data u prenesenom značenju a ne u bukvalnom. HAHAHAHAHAH

 18. e... kaže:

  ste provalili da je sloba bolje spiko inglis od tadica? mislim stvarno. jeste bio komunjara al mu je bolje islo. pa ako precednik ne zna engleski kuj ce da vodi ovaj narod i di?
  ps. za pametne forumovce pravompisne greske su namerne.

 19. Brana kaže:

  POTROSENA JOS JEDNA METAFORA

  Brisel 07.08.2011.

  Predsednik Srbije Boris Tadic danas je u Briselu poentirao koristeci jednu od poslednjih metafora iz svog bogatog arsenala. Predsednik je, obracajuci se zvanicnicima Evropske Unije, porucio da Srbija moze da pogleda Evropi u oci, da bi nedugo zatim poentirao postavljanjem retorickog pitanja “Moze li Evropa da pogleda u oci Srbiji”.
  Politicki analiticari smatraju da je i ova metafora izasla iz pera Srdjana Sapera dugogodisnjeg savetnika srpskog predsednika. Nezvanicna potvrda ove informacije stigla je od Saperovog kolege Nebojse Krstica, koji je, naime, objasnijo da sve Srdjanove stilske figure proisticu iz sopstvenog zivotnog iskustva, stvarne su i duboko prozivljene – Inspiracija za metaforu o gledanju Srbiji u oci, Saperu je dosla kada mu se predsednik jednom prilikom obratio recima “Kad’ ces, Srle vise da nabavis sociva, nemogu da te pogledam u oci, zamanta mi se u glavi od tih tvojih tegli”, aludirajuci na Srdjanove cvikere sa cilindricnom dijoptrijom. Metafora o ekonomskom cunamiju je nastala kada je Sapera na plaza u Becicima poklopijo veliki talas zbog kog je izgubijo odredjenu kolicinu apoena evropske valute u metalu.
  Nebojsa Krstic, vidno zabrinut trenutnom situacijom sa kolicinom stilskih figura u repertoaru Borisa Tadica, otkriva jednu od ideja iz predsednikovog staba u vezi sa eksploatisanjem Narodne knjizevnosti, koja je pravi rudnik i mogla bi osigurati elokventna obracanja Tadica javnosti bar do kraja mandata. Po Krsticevim recima, predsednik bi svaki svoj govor mogao zapoceti slovenskom antitezom i poentirati koristeci Alegoriju ili Hiperbolu. Ovakva retorika bi sigurna imala dobar odjek u regijonu i kod starijeg glasackog tela, a za obracanja evropskim i americkim partnerima predsednikov stab smislja novu strategiju.

 20. altruista kaže:

  Covek koji moze sve i zna sve. On ce se na sledecim izborima pojaviri kako u ulozi kandidata za predsednika tako i u ulozi sopstvenog protivkandidata. Normalno, samo on moze tri puta i to bez lex specialisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *