njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. mar. 2011

„Tesna koža“ i „Žikina dinastija“ postaju obavezna oprema u autobusima

Žikine avanture i ubuduće će zasmejavati putnike

BEOGRAD, 13. mart 2011, (Njuz) – Filmovi „Tesna koža“ i „Žikina dinastija“ ubuduće će biti obavezan deo opreme svakog autobusa koji saobraća na međugradskim linijama dužim od 100 kilometara, saopštio je danas Republički sekretarijat za saobraćaj.

Sekretarijat je doneo takvu odluku zbog sve učestalih primedbi putnika da šoferi tokom poslednjih nekoliko godina sve češće puštaju američke filmove poput „Brzine“ i „2012“, koji su procenjeni kao potencijalno opasni za psiho-fizičko stanje putnika tokom putovanja.

– Radnja filma „Brzina“ se, na primer, dešava u autobusu iz kojeg ljudi ne mogu da izađu jer je na njega zakačena bomba. Putnike takvi filmovi mogu uznemiriti i prouzrokovati kod njih strah i paranoju jer se poistovećuju sa Kijanu Rivsom i Sandrom Bulok, što može izazvati traume na više nivoa – objašnjava za Njuz Ratko Potić, psiholog iz Odeljenja za mentalno osiguranje putnika u Sekretarijatu za saobraćaj.

On dodaje da je Sekretarijat zbog toga odlučio da reguliše taj segment drumskog saobraćaja kroz regulativu koja tačno definiše koji će filmovi moći da se puštaju tokom vožnje.

– Tesna koža je odabrana zato što 95 odsto autobusa već poseduje ovaj film u svojoj videoteci, a pritom on ne sadrži apokaliptične scene i poruke koje bi mogle da uznemire putnike, već je film u stanju svakog da nasmeje. Takođe, trudimo se da na ovaj način promovišemo domaću kinematografiju i to je još jedan od benefita koje donosi ova akcija“, rekao je Potić za Njuz.

Pored „Tesne kože“, obavezne videoteke će morati da sadrže i svih deset nastava „Ludih godina“, zatim filmove „Hajde da se volimo“, „Vampiri su među nama“, „Ćao, inspektore“, a od novijih „Zonu Zamfirovu“, „Pljačku trećeg Rajha“ i ostvarenje „Ranjeni orao“. Prevoznici fakultativno mogu u videoteci držati i serije „Ljubav na seoski način“, „Bolji život“, „Selo gori a baba se češlja“ i „Srećni ljudi“.

– Regulativa takođe predviđa da prevoznici i dalje mogu da emituju strane filmove, dakle, to im nije zabranjeno, ali samo ukoliko imaju plaćena sva autorska prava i licence za javno emitovanje i ukoliko takve filmove emituju isključivo tokom jedne trećine kilometraže na kojoj saobraćaju. Primera radi, ako je razdaljina između Kruševca i Beograda 200 kilometara, film „2012“ moći će da se emituje otprilike do Ćuprije, posle čega će osoblje autobusa biti u obavezi da uključi neki od filmova iz obavezne opreme – objasnio nam je Potić.

Autoprevoznici u Srbiji imaće mesec dana za implementaciju obaveznih filmova u svoju opremu, posle čega će inspektori Sekretarijata započeti inkognito kontrole. Kontrole će se sprovoditi tako što će inspektori tajno putovati na različitim autobuskim linijama i na licu mesta se uveravati da li osoblje autobusa poštuje nove propise.

Kazne zaprećene za nepoštovanje nove regulative kreću se od 5.000 do 500.000 dinara, zavisno od filma koji je emitovan, a u najgrubljim slučajevima kršenja propisa, koji podrazumevaju melodrame, tinejdžerske komedije i filmove Mela Gibsona, predviđena je zaplena televizora, DVD plejera i ostale opreme za emitovanje.

Nenad Milosavljević

 1. Da li su ovim zakonom regulisani muzički pravci i smjernice za vozače koji više preferiraju muzička ostvarenja. I imao bih pitanje da li mogu da se koriste snimci emisija Žikine šarenice i sa koliko danja zakašnjenja. Znanje imanje i Kamiondžije.

 2. Jordan kaže:

  Najlepse se opustam u busu uz sabane, sinane, mitre i ostale kebe!
  Pod uslovom da pojacalo radi punom parom.
  Dzaba meni pustaju film. Rasplace me muzika, ne mogu da pratim radnju fabule, dok suza suzu stize.

  1. Jassy kaže:

   Sinan i Saban te dislajkovali :D
   Ako budu jos 2, znacu da i keba i mitar citaju Njuz :D

   1. blekiize kaže:

    hahahahahaha!!!
    Stvarno zabrinjavajuće!

  2. Tetka kaže:

   LASTINI autobusi su zakon za ljubitelje takvih muzičkih uživanja! Preporučeujem vožnju do Mladenovca. Još kad je im je radio onako suptilno raštimovan i bez antene, pa krči, zavija… Inače, ja sam u toku psihofizičkih priprema za jedan lokalni – od Mladenovca do nekog njegovog zaseoka. Nadam se da ću ovaj put oboriti svetski rekord u izdržljivosti i hladnokrvnosti… :P

 3. Goran kaže:

  Mislim da 100% autobusa koji imaju TV imaju i film “Sekula i njegove žene”!!! Za poslednjih 20 godina ja nisam video ništa drugo u autobusima.

 4. Tagore kaže:

  Policajci u RS dobili tesne cipele sa kartonskim đonovima ‘samo za suvo vreme’ i ostali bosonogi !
  “Kako smo saznali u policijskim redovima, informacija je potpuno tačna. Policajci su u avgustu prošle godine dobili tesne cipele…” – navodi Direktor Policije RS Gojko Vasić iz Banja Liuke, čije ‘bosonoge argumente’ ne mogu da citiram. Ukupno 4.400 pari cipela plaćeno je 213.642 KM.
  “Ne može se cipela napraviti za tu cenu bez kartonskih đonova”, napominje direktor fabrike obuće „Bema“ Marinko Umićević.

  1. Došlo je do greške u isporuci. Cipele su za ležeće policajce. :)

 5. Miroslav kaže:

  Mislim da to nije fer prema najvecim nasim ostvarenjima kao sto je “Ko to tamo peva” posebno n=onaj deo i tata bi sine kao i prema “Maratonci trce pocasni krug” A iz novijeg vremena “Jet Set”.

 6. raspikuca89 kaže:

  …a lajanje na zvezde?

 7. Tetka kaže:

  Ma, može sve, samo ako je VHS, jer ne bih znala da gledam bez onih prugica i snega… :D

 8. Djura kaže:

  eee niste vi putovali gastarbajterskim busom cirih beograd da vidite muke
  16 sati smo gledali svadbu nekog lika u Becu mislim da sam napamet naucio ko mu je bio od gostiju

  tad i nikad vise

 9. gandra kaže:

  Surovo istinit tekst. Zato ja volim kolima da idem gde god mogu – poslednji put sam od Bgd do Nisa hteo da umrem od Jesen stize i nekog Sekule… rastelovao mi se mozak skroz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *