njuz-autor

AUTOR: urednistvo

26. jul. 2012

Tinejdžer oduševljen književnom verzijom „Gospodara prstenova“

Pisac na sjajan način uspeo da pretoči film u knjigu

PROKUPLJE, 26. jul 2012, (Njuz) – Đorđe Žilović učenik srednje škole iz Prokuplja, završio je juče čitanje Tolkinovog romana “Gospodar prstenova” i smatra da je pisac fantastičano uspeo da film pretoči u knjigu.

Ovaj tinejdžer je film gledao više od deset puta, da bi pre nekoliko nedelja saznao da postoji i knjiga. Iako je bio skeptičan kako će tako dobar film delovati u pisanoj formi, odlučio je da je pročita i knjiga mu se toliko svidela da planira da joj se ponovo vrati.

– Jako sam se plašio razočaranja, jer mi je bilo izuzetno teško da zamislim da pisac može film da pretoči u knjigu na pravi način – kaže Đorđe – Ali, knjiga me je oduševila, Tolkin je fenomenalno opisao neke detalje iz filma, a ubacio je i neke nove scene. Neke delove sam čitao i po nekoliko puta.

Ovaj učenik kaže da je čitajući knjigu na pravi način shvatio tragičnost Golumove sudbine, Semovu požrtvovanost i “koliki je onaj Frodo smarač”.

– Čak su i scene bitaka, koje su u filmu urađene fantastično, bolje opisane u knjizi. Čuo sam ranije da je knjiga uvek bolja od filma ali do sad u to nisam verovao – dodaje Đorđe.

Ovaj srednjoškolac je toliko oduševljen romanom, da je odlučio da pročita i knjige “Igre prestola”, za koje je čuo da su rađene prema istoimenoj seriji. Za razliku od “Gospodara prstenova”, Đorđe je čuo da pisac ove knjige ipak nije uspeo da dočara seriju na pravi način, posebno kada je reč o devojkama koje u seriji izgledaju mnogo bolje nego u knjizi.

Bojan Savić

 1. Golub kaže:

  E, sad ga preteraste… ne verujem ni reč!
  Gde nađoste tinejdžera koji čita… i to tokom leta?

  1. Slavisha kaže:

   Kako niko ne čita? Evo ja probao prošlog meseca. Posle me dva dana bolele usne…

   1. landarina kaže:

    Moraš prvo da radiš usnu gimnastiku da se razgibaš, inače sricanje teško ide. :D

    Kako se radi usna gimnastika, pitaš se ti? Samo nađi neku srednjškolku, one su se u tome danas izveštile ko matore, objasniće ti principe. :D

    1. Dusan kaže:

     I pazi da se nepreforsiras …
     Moras polako da treniras usne
     Naprimer ides trening dva pa jedan
     To jest citas dva dana ( uz gimnastiku ) pa onda jedan dan odmaras
     Naravno u pocetku citaj samo 10 minuta na dan
     pa onda svake sledece nedelje povecavaj za dva

  2. Bane kaže:

   Ima dosta tinejdžera, a i odraslih, koji čitaju. Baci pogled u kladionice.

 2. celtic kaže:

  Mene brine što ti koji ne čitaju donose odluke u ime drugih ;-)

  1. Slavisha kaže:

   Kakve odluke donose tinejdžeri u ime drugih?

   1. mamamimi kaže:

    Kad porastu..

 3. viktor kaže:

  KOJI STE VI MENTOLI
  PA KNJIGA NIJE NAPISANA PO FILMU. KNJIGA ,,GOSPODAR PRSTENOVA” JE NAPISANA POLA VEKA PRE NEGO STO JE PITER DZEKSON ODLUCIO DA SNIMI FILM. A TU JE I HOBIT ;TOLKINOVA PRVA KNIGA NAPISANA 1937. HEJ. NIJE PO FILMU NAPISANA KNJIGA.KAO NI ,,PESMA LEDA I VATRE” PO KOJOJ JE NASTALA SERIJA ,,IGRA PRESTOLA”. TOLKIN JE DEFINITIVNO NAJBOLJI PISAC. STO BI TREBALO DA VEST BUDE DA NEKO CITA KNJIGU. ,,IGRU PRESTOLa” SAM I JA CITAO U OSMOM RAZREDU I DEFINITIVNO JE 1000000000 PUTA BOLJA OD SERIJE. JA NE MOGU DA VERUJEM GDE IDE OVAJ SVET. BOLJE NE OBJAVLJUJTE CLANKE O KULTURI NAROCITO NE O KNJIZEVNOSTI JEL SE SAMO SRAMOTITE.

  1. Todoluka kaže:

   Genijalnost na nivou! (Između ostalog, kaže se jer)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *