njuz-autor

AUTOR: urednistvo

15. nov. 2010

Tokom slava dozvoljena vožnja sa jednim promilom alkohola?

Ako prođe predlog na skupštinskom odboru, tokom slava biće blaži kriterijumi

BEOGRAD, 15. novembar 2010, (Njuz) – Poslanici skupštine Srbije mogli bi narednih dana da se dogovore da tokom predstojećih slava, Sv. Aranđela, Sv. Nikole i Sv. Jovana, saobraćajna policija toleriše vozače koji upravljaju vozilima sa manje od jednog promila alkohola, kao i sedenje u kolima bez vezanog pojasa, saznaje Njuz.

Odluka koja bi mnoge obradovala, neće dobiti zvaničnu formu, jer bi se suštinski kršila sa Zakonom o bezbednosti u saobraćaju. Njeno usvajanje imalo bi negativan odjek u Briselu i moglo bi da dodatno uspori evropske integracije Srbije. Iz tih razloga, o njoj se neće raspravljati na zvaničnom zasedanju skupštine, već na neformalnom sastanku tokom pauze, kojem će prisustvovali šefovi poslaničkih klubova svih parlamentarnih stranaka. Kako nezvanično saznajemo, postoji velika verovatnoća da ona bude doneta jednoglasno.

Reporter Njuza razgovarao je sa nekoliko poslanika, koji su potvrdili istinitost informacije. Prema njihovim rečima, ukoliko se ova odluka usvoji, plan je da se obaveštenje pusti u medije, ali da ostane na nivou “neproverenog podatka”. Kako nam je slikovito opisao jedan poslanik, čiji identitet je poznat redakciji, to će biti neka vrsta “nezvaničnog namigivanja građanima Srbije”.

– Slave su možda i najlepši srpski običaj, i nema smisla da tih dana bude na snazi Zakon o bezbednosti u saobraćaju. Istraživanja su pokazala da tokom Sv. Nikole prosečan Srbin posećuje 2,8 slava. Samo dok nazdravi sa domaćinom, već bi imao više alkohola nego što je dozvoljeno, zbog čega će naša stranka glasati da se tolerišu svi vozači koji imaju manje od jednog promila. Sve preko toga biće strogo sankcionisano, rekao je poslanik i dodao da će se najveća debata verovatno voditi oko drugog dana ovih slava. Prema njegovim rečima, većina građana i drugog dana odlazi u goste, ali ređe nego prvog, zbog čega će se glasati da li da tog dana saobraćajna policija toleriše nekadašnjih 0.5 promila alkohola kod vozača – rekao je naš sagovornik.

– Biće reči i o vezivanju pojasa. Na osnovu neformalnih razgovora sa kolegama, mogu da potvrdim da ono najverovatnije neće biti obavezno. Nema smisla da ljudi izgužvani idu u goste – izjavio je poslanik, član skupštinskog odbora koji će podneti ovaj predlog na glasanje.

On nam je potvrdio da, ukoliko broj saobraćanih nesreća ne bude u drastičnom porastu, postoji inicijativa da se ova odluka proširi i na Đurđevdan i Mitrovdan, kao i na puteve u blizini Guče, u vreme tranja Sabora trubača.

Marko Dražić

 1. Manojlovic Zivojin kaže:

  E , svaka cast, dobri ste.
  Ovo je fina ” navlakusa” za nas vozace da slobodno pijemo .
  Dobro je to .
  Sad se treba naviknuti na pice , treba trenirati , jer ako zakon dozvoljava ne treba ga ignorisati , a mi Srbi smo poznati po tome da postujemo zakone .
  Ja vam verujem i u slucaju incidenta sa polismenima , pozvacu se na vas.
  Pozdrav , HIK < HIK , evo vec treniram .

  1. urednistvo kaže:

   Eh, a vi se zapitajte zasto je samo Njuz dobio ovu nezvanicnu informaciju ;)

 2. унутрашњи kaže:

  и ја мислим да је навлакуша, ко може нормалан да попије само толико…

  па само једна-две ракијице пре јела, и два-три шприцера после је довољно да се премаши дозвољена граница

  изем ти државу, који су то преваранти, опет ми најпоштенији грађани морамо да испаштамо

  1. neriljano kaže:

   Ja mislim da je to navlakuša u drugom smislu. Sad kažu kao biće, a posle ne objave da nema ništa od toga. Kad se ti oko svetog Nikole pozoveš na pravo jednog promila, oni zaboravili… “Znate, to nikad nije Službeno potvrđeno”, lepo obrazlože, i cap 15 poena. Vidiš da je ceo naslov pod znakom pitanja.

   1. унутрашњи kaže:

    ма изгледа ту је такси мафија умешала прсте, ево сутра идем на Ђурђиц, и ако ме домаћин не пусти да преспавам испод стола нема ми друге него да идем таксијем

 3. Povratak kaže:

  Suska se da ako imate preko 1 promila alkohola, ali imate dokaz da ste pili vina bivseg premijera Zivkovica, ne podlezete zakonu o saobracaju…

 4. Pravnica kaže:

  Bas da vidim koji bi to sud, kao oslobadjajucu okolnost, priznao “nezvanicnu informaciju”…

  1. Obavezno kaže:

   Al si se primila :o))

   1. angelika kaže:

    Bez 2 promila……..nema nista od dogovora! ;)

 5. Vojvodinac kaže:

  Mislim da je ZOBS po pitanju alkohola suviše strog!
  Uzmimo primer Momira Bulatovića, to je otprilike prava mera. Zaustaviš čoveka, vidiš da je pijan, pomogneš mu da bezbedno stigne kući i napraviš belešku.
  E ako baš i čukne kog taksistu ili…. onda mu je..š sve po spisku, pa da zapamti!
  Pre ili kasnije to nam ne gime, pošto se alkohola ne odričemo!!

 6. Milosh kaže:

  nismo mi mladen janovski iz nekog od predhodnih tekstova…

 7. ciossa kaže:

  Najbolji do sada :)

 8. Mr. Utzko kaže:

  Imam da dodam i da bi vezivanje pojasa bilo veoma nezgodno po povratku sa tih 2.8 slava zbog punih stomaka.

 9. nikola kaže:

  Poslanicima:Bolje bi im bilo da se odmah otrezne i bez pijenja po slavama jer slusajuci ih i gledajuci njihove diskusije izgleda da imaju oko 1% stalno alkohola u krvi da vise pogledaju narod ,da ne prodaju samo zlatne koke koje nose zlatna jaja da bi oni ostali na vlasti vec u te firme zaposle ljude da pristojno zive i bar za slave mogu sebi platiti taksi da bezbedno odu kuci da nemoraju da voze taj dan ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *