Zagorka Dolovac je jedna od mnogih koji će tužilačkim poslom morati da se bave u Nemačkoj
njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

02. nov. 2020

Tužilaštvo Srbije otišlo u Nemačku u potrazi za poslom

BEOGRAD, 2. novembar 2020, (Njuz) – Srbija će za nekoliko dana ostati bez tužilaštva, jer i poslednji zvaničnici ove nekada tražene institucije uskoro odlaze iz zemlje zbog nedostatka posla.

Prema izjavama zvaničnika, najverovatnije će trbuhom za kruhom otići u Nemačku ili neku zemlju u kojoj i dalje ima potrebe za ovim zanimanjem.

– Nekada se i u Srbiji moglo lepo živeti od tužilaštva i prehranjivati porodica, ali ovih dana niko nas ne zove, tako da pretpostavljamo da je potražnja potpuno nestala – kaže Zagorka Dolovac, poslednja državna tužiteljka.

Ona se, kako kaže, raspitala malo kod kolega koji su otišli i oni kažu da u Nemačkoj za ovim zanimanjem i dalje ima potražnje i da se od njega može pristojno živeti.

– Kažu mi svi da ni tamo nije med i mleko i da stvarno mora da se radi, ali iskreno ovde ne vidim nikakvu perspektivu da će se situacija na tržištu popraviti i da će biti posla. Jednostavno izgleda da nema više ni zločina ni korupcije – navela je Zagorka.

Stručnjaci se slažu da je tužilaštvo jedno od zanimanja koje izumire u Srbiji.

– Dolazi novo vreme, i za neke zanate jednostavno nema više mesta. Lepo je sećati se kako su ovde nekada bili tužioci koji su bili poštovani i rado viđeni u narodu, ali progres je učinio svoje i sada za njih ovde više nema mesta na tržištu rada – kaže ministar za finansije Siniša Mali – To što u drugim zemljama ima potrebe za tužiocima više govori o tim zemljama i stupnju razvoja koji je Srbija očigledno odavno prevazišla – dodaje Mali.

On je svima koji odlaze poželeo sreću i poručio im da, ako ne uspeju da nađu posao u struci, uvek mogu da se vrate ovde i da se se bave nečim za čim postoji interesovanje i potreba, poput stručnog konsultanta u Vladi.

Prema statistici, veliki broj tužilaca odlazi u Austriju, neki u skandinavske zemlje, ali većina njih zbog sujeverja odbija da “ode za Kanadu.”

Viktor Marković

  1. Milan (nisam odavde) kaže:

    Drago mi je da potvrdjujete da ste još uvek ,,njuz.net” jer prave novine pišu o nekim sudijama koje grade apartmane po planinama, al ne Nemačke!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *