nazad na vrh

Tužilaštvo Srbije otišlo u Nemačku u potrazi za poslom

MC
Zagorka Dolovac je jedna od mnogih koji će tužilačkim poslom morati da se bave u NemačkojFOTO: MC

BEOGRAD, 2. novembar 2020, (Njuz) – Srbija će za nekoliko dana ostati bez tužilaštva, jer i poslednji zvaničnici ove nekada tražene institucije uskoro odlaze iz zemlje zbog nedostatka posla.

Prema izjavama zvaničnika, najverovatnije će trbuhom za kruhom otići u Nemačku ili neku zemlju u kojoj i dalje ima potrebe za ovim zanimanjem.

– Nekada se i u Srbiji moglo lepo živeti od tužilaštva i prehranjivati porodica, ali ovih dana niko nas ne zove, tako da pretpostavljamo da je potražnja potpuno nestala – kaže Zagorka Dolovac, poslednja državna tužiteljka.

Ona se, kako kaže, raspitala malo kod kolega koji su otišli i oni kažu da u Nemačkoj za ovim zanimanjem i dalje ima potražnje i da se od njega može pristojno živeti.

– Kažu mi svi da ni tamo nije med i mleko i da stvarno mora da se radi, ali iskreno ovde ne vidim nikakvu perspektivu da će se situacija na tržištu popraviti i da će biti posla. Jednostavno izgleda da nema više ni zločina ni korupcije – navela je Zagorka.

Stručnjaci se slažu da je tužilaštvo jedno od zanimanja koje izumire u Srbiji.

– Dolazi novo vreme, i za neke zanate jednostavno nema više mesta. Lepo je sećati se kako su ovde nekada bili tužioci koji su bili poštovani i rado viđeni u narodu, ali progres je učinio svoje i sada za njih ovde više nema mesta na tržištu rada – kaže ministar za finansije Siniša Mali – To što u drugim zemljama ima potrebe za tužiocima više govori o tim zemljama i stupnju razvoja koji je Srbija očigledno odavno prevazišla – dodaje Mali.

On je svima koji odlaze poželeo sreću i poručio im da, ako ne uspeju da nađu posao u struci, uvek mogu da se vrate ovde i da se se bave nečim za čim postoji interesovanje i potreba, poput stručnog konsultanta u Vladi.

Prema statistici, veliki broj tužilaca odlazi u Austriju, neki u skandinavske zemlje, ali većina njih zbog sujeverja odbija da “ode za Kanadu.”

Viktor Marković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Drago mi je da potvrdjujete da ste još uvek ,,njuz.net” jer prave novine pišu o nekim sudijama koje grade apartmane po planinama, al ne Nemačke!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix