nazad na vrh

TUŽNO: Tek svaki osmi srednjoškolac može da priušti marihuanu

Većina srednjoškolaca ne može da priušti travu

SRBIJA, 31. oktobar 2018, (Njuz) – Tek svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji može da priušti da proba marihuanu, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za kuliranje i opuštanje iz Sremske Kamenice.

Rezultati ovog istraživanja kupovne moći učenika pokazuju da ogromna većina srednjoškolaca ne može da priušti da proba ovu laku drogu u periodu između 14. i 15. godine života, kada im je to ključno i najvažnije za dalji razvoj i status u društvu.

– Prelaz između osnovne i srednje škole je ključan period kada dolazi do porasta eksperimentisanja sa psihoaktivnim supstancama, a upravo u tom periodu većina srednjoškolaca nema dovoljno novca i nije finansijski sposobna da od lokalnog lerdija kupi makar i za jedan indžo, tek da probaju, navodi se u istraživanju instituta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će ministarstvo podržati sve relevantne institucije u promociji ovog kul stila života deci školskog uzrasta, da im uzori budu uspešni ljudi “koji mogu da priušte sve vrste trave, od od onih najjeftinijih neprskanih pa do skanka, ali i šit.”

Direktorka Instituta za kuliranje i opuštanje iz Sremske Kamenice Marica Jovanović naglasila je da osim psihoaktivnih supstanci, srednjoškolci imaju problem i da dođu do alkohola.

– Istraživanja su pokazala da učenici često moraju da biraju između džidže i alkohola. Nažalost dobar deo njih se u očajanju okreće pušenju, kako bi barem na neki način postali deo kul društva koje se okuplja kod zidića na odmoru, zaključila je ona.

Viktor Marković

  1. Nek se deca vrate tradiciji,sljivovici ili lepkovima…Rokaj se domacim travama…!!! Dokle te marihuane iz pederske Holandije…?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix