nazad na vrh

U zamenu za stranicu Miroslavljevog jevanđelja, Srbija Rusiji poklanja ostatak Miroslavljevog jevanđelja

BEOGRAD, 29. oktobar 2019, (Njuz) – Izgubljena stranica Miroslavljevog jevanđelja uskoro bi mogla da stigne u Srbiju, koja će, zauzvrat, Rusiji poslati ostatak Miroslavljevog jevanđelja, saznaje Njuz.

Ovim dogovorom, biće završeni dugogodišnji pregovori koje je inicirala srpska diplomatija kako bi ovaj deo dragocenog rukopisa bio vraćen u zemlju.

– Miroslavljevo jevanđelje je kulturni spomenik izuzetnog značaja, a njegova važnost za našu zemlju je nemerljiva – ističu u Ministarstvu kulture.

– Naša diplomatija je odigrala ključnu ulogu u ovom slučaju i svi joj dugujemo zahvalnost zbog istrajnosti i diplomatske veštine koju su pokazali kako bi izgubljenu stranicu vratili Srbiji – poručuju iz ovog ministarstva.

Podsetimo, 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja je u Rusiju doneo arhimandrit Porfirije Uspenski, a nije poznato kako je on došao do nje. Pregovori o njenom povratku su dugo trajali, a konačni dogovor je postignut tokom posete ruskog premijera Dimitrija Medvedeva u Srbiju.

– Pregovori nisu bili laki jer je ruska strana svesna izuzetne vrednosti ove stranice. Ipak, uz dosta truda i zahvaljujući dobroj volji naših ruskih prijatelja pronašli smo rešenje koje zadovoljava obe strane. Mi ćemo njima ustupiti Miroslavljevo jevanđelje, a oni nama tu dragocenu stranicu bez koje je njegovo kompletiranje nemoguće. Briga o kulturnoj baštini je jedan od prioriteta naše vlade i sa sličnom praksom ćemo nastaviti u budućnost – poručuju u Ministarstvu kulture i dodaju da će po povratku u Srbiju istrgnuta stranica biti izložena u nekom od muzeja i da se nadaju da će nam Rusija ustupiti maketu Miroslavljevog jevanđelja kako bi svi koji žele mogli da ga vide.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Porfirije je do stranice došao tako što je krišom istrgao i odneo u Rusiju, znači ukrao je! Predlažem da iz knjige Gorana Vesića istrgnemo stranicu sa jednom njegovom kolumnom iz Politike i damo Rusima. Ionako o toj knjizi govore kao da je Jevanđelje po Goranu!

  2. Niej to obicna stranica, samo na njoj gola zenska. Stvarno. Eeeee….

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix