nazad na vrh

U zamenu za stranicu Miroslavljevog jevanđelja, Srbija Rusiji poklanja ostatak Miroslavljevog jevanđelja

BEOGRAD, 29. oktobar 2019, (Njuz) – Izgubljena stranica Miroslavljevog jevanđelja uskoro bi mogla da stigne u Srbiju, koja će, zauzvrat, Rusiji poslati ostatak Miroslavljevog jevanđelja, saznaje Njuz.

Ovim dogovorom, biće završeni dugogodišnji pregovori koje je inicirala srpska diplomatija kako bi ovaj deo dragocenog rukopisa bio vraćen u zemlju.

– Miroslavljevo jevanđelje je kulturni spomenik izuzetnog značaja, a njegova važnost za našu zemlju je nemerljiva – ističu u Ministarstvu kulture.

– Naša diplomatija je odigrala ključnu ulogu u ovom slučaju i svi joj dugujemo zahvalnost zbog istrajnosti i diplomatske veštine koju su pokazali kako bi izgubljenu stranicu vratili Srbiji – poručuju iz ovog ministarstva.

Podsetimo, 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja je u Rusiju doneo arhimandrit Porfirije Uspenski, a nije poznato kako je on došao do nje. Pregovori o njenom povratku su dugo trajali, a konačni dogovor je postignut tokom posete ruskog premijera Dimitrija Medvedeva u Srbiju.

– Pregovori nisu bili laki jer je ruska strana svesna izuzetne vrednosti ove stranice. Ipak, uz dosta truda i zahvaljujući dobroj volji naših ruskih prijatelja pronašli smo rešenje koje zadovoljava obe strane. Mi ćemo njima ustupiti Miroslavljevo jevanđelje, a oni nama tu dragocenu stranicu bez koje je njegovo kompletiranje nemoguće. Briga o kulturnoj baštini je jedan od prioriteta naše vlade i sa sličnom praksom ćemo nastaviti u budućnost – poručuju u Ministarstvu kulture i dodaju da će po povratku u Srbiju istrgnuta stranica biti izložena u nekom od muzeja i da se nadaju da će nam Rusija ustupiti maketu Miroslavljevog jevanđelja kako bi svi koji žele mogli da ga vide.

Nenad Milosavljević

  1. Porfirije je do stranice došao tako što je krišom istrgao i odneo u Rusiju, znači ukrao je! Predlažem da iz knjige Gorana Vesića istrgnemo stranicu sa jednom njegovom kolumnom iz Politike i damo Rusima. Ionako o toj knjizi govore kao da je Jevanđelje po Goranu!

  2. Niej to obicna stranica, samo na njoj gola zenska. Stvarno. Eeeee….

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix