njuz-autor

AUTOR: urednistvo

29. okt. 2019

U zamenu za stranicu Miroslavljevog jevanđelja, Srbija Rusiji poklanja ostatak Miroslavljevog jevanđelja

BEOGRAD, 29. oktobar 2019, (Njuz) – Izgubljena stranica Miroslavljevog jevanđelja uskoro bi mogla da stigne u Srbiju, koja će, zauzvrat, Rusiji poslati ostatak Miroslavljevog jevanđelja, saznaje Njuz.

Ovim dogovorom, biće završeni dugogodišnji pregovori koje je inicirala srpska diplomatija kako bi ovaj deo dragocenog rukopisa bio vraćen u zemlju.

– Miroslavljevo jevanđelje je kulturni spomenik izuzetnog značaja, a njegova važnost za našu zemlju je nemerljiva – ističu u Ministarstvu kulture.

– Naša diplomatija je odigrala ključnu ulogu u ovom slučaju i svi joj dugujemo zahvalnost zbog istrajnosti i diplomatske veštine koju su pokazali kako bi izgubljenu stranicu vratili Srbiji – poručuju iz ovog ministarstva.

Podsetimo, 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja je u Rusiju doneo arhimandrit Porfirije Uspenski, a nije poznato kako je on došao do nje. Pregovori o njenom povratku su dugo trajali, a konačni dogovor je postignut tokom posete ruskog premijera Dimitrija Medvedeva u Srbiju.

– Pregovori nisu bili laki jer je ruska strana svesna izuzetne vrednosti ove stranice. Ipak, uz dosta truda i zahvaljujući dobroj volji naših ruskih prijatelja pronašli smo rešenje koje zadovoljava obe strane. Mi ćemo njima ustupiti Miroslavljevo jevanđelje, a oni nama tu dragocenu stranicu bez koje je njegovo kompletiranje nemoguće. Briga o kulturnoj baštini je jedan od prioriteta naše vlade i sa sličnom praksom ćemo nastaviti u budućnost – poručuju u Ministarstvu kulture i dodaju da će po povratku u Srbiju istrgnuta stranica biti izložena u nekom od muzeja i da se nadaju da će nam Rusija ustupiti maketu Miroslavljevog jevanđelja kako bi svi koji žele mogli da ga vide.

Nenad Milosavljević

  1. Zoran Mitrović kaže:

    Porfirije je do stranice došao tako što je krišom istrgao i odneo u Rusiju, znači ukrao je! Predlažem da iz knjige Gorana Vesića istrgnemo stranicu sa jednom njegovom kolumnom iz Politike i damo Rusima. Ionako o toj knjizi govore kao da je Jevanđelje po Goranu!

  2. Zoran kaže:

    Niej to obicna stranica, samo na njoj gola zenska. Stvarno. Eeeee….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *