njuz-autor

AUTOR: Miroslav Vujovic

13. apr. 2014

Umro fotograf koji je napravio čuvenu fotografiju neba za desktop Commodore 64 kompjutera

VEST ČESTER, 13. april 2014, (Njuz) – Greg O'Nil, fotograf koji je napravio čuvenu fotografiju neba, korišćenu za pozadinu Commodore 64 kompjutera, umro je u 84. godini, javili su svetski mediji. Gregova žena Vilma kaže da je on umro u svom domu, mirno u snu, ali kao siromašan čovek, zaboravljen od ostatka sveta.

Čuveni desktop Commodorea 64 sa fotografijom neba bez oblaka na wallpaperu

Čuveni desktop Commodorea 64 sa fotografijom neba bez oblaka na wallpaperu

– Generacije su odrastale gledajući u čuveni plavi ekran Commodore kompjutera. Mnogi misle da je u pitanju generička boja, ali to nije istina. Fotografija je nastala u blizini naše kuće, davne 1980. godine. Tog dana, Greg se vozio autoputem, kada je ugledao divno plavo nebo bez ijednog oblačka. Izašao je iz auta, okrenuo je fotoaparat ka nebu i uslikao tu, sada već čuvenu, plavu nijansu – rekla je Gregova žena Vilma – Niko tada nije ni mogao da pretpostavi da će baš ta fotografija postati jedna od najpoznatijih na svetu – dodala je ona.

Kompanija Commodore International otkupila je 1982. godine od Grega ovu fotografiju i upotrebila ja kao pozadinu za svoj najčuveniji model računara Commodore 64, koji je ujedno bio i jedan od najprodavanijih kompjutera na svetu.

– Greg je od kompanije umesto novca na poklon dobio jedan Commodore 64, ali pošto nije umeo da ga koristi, računar je ostao da skuplja prašinu na našem tavanu, sve do kraja devedesetih godina prošlog veka, kada smo ga menjali za džak uglja jer smo već tada imali određenih finansijskih problema – kaže Vilma O'Nil.

Dejan Nikolić, nekadašnji predsednik Udruženja ljubitelja Komodora Jugoslavije (YUCOMM) kaže kako su “današnji korisnici kompjutera razmaženi jer stavljaju sve i svašta na pozadinu desktopa, a da je u njegovo vreme njemu i čitavoj njegovoj generaciji malo trebalo da bi bili zadovoljni”.– Ništa nije tako smirivalo kao gledanje u plavo nebo televizora na koji je bio prikačen Commodore 64. Jedino što mi je smetalo su ona slova i brojevi koji su se pojavljivali preko plavog ekrana, a za koje ni do danas nisam utvrdio koja im je bila svrha, ali u svakom slučaju nisu umanjivala opuštajući efekat Commodore-ovog wallpapera-a – zaključio je za Njuz Dejan Nikolić.

 

Miroslav Vujović

 1. DC kaže:

  Kod mene je bila verzija sa oblačnim nebom, imao sam monohromatski monitor.

 2. Povoljno klokoćem umesto kazančeta u vašem toaletu kaže:

  Gde li se Voja Antonić zavlačio sa aparatom, obzirom da je wallpaper Galaksije bio skroz crn…

 3. zexx kaže:

  Vise sam srafcigerom izokreco saraf na glavi kasetofona pri stelovanju igrica nego sto je bilo koji elektricar za zivota odvrnuo i zavrnuo sarafa!
  Nepre*ebiva naprava! Vezbala i telo i um i strpljenje,a to sve od malih nogu i uz to se zabavljas kao nikad!
  A da objasnjavam koliko je dzojstik uticao na poboljsanje mastrubacije ne vredi,mladja generacija to ne bi mogla da pojmi.Oni mozda danas imaju redtube,ali vidis im po faci odmah da su ipak nezadovoljni zivotom…
  Commodore64 + dzojstik = srecan zivot!

 4. Polovni Buntovnik kaže:

  Loosers die, ZX Specrum lives forever!

  1. celtic kaže:

   Iredentisto minimalistički!

 5. Rade kaže:

  Dejana Nikolića za ministra prosvete!

 6. Tagore kaže:

  Moj MS-DOS version 1.0 na IBM kompu Intel prosesora od 4,75 MHz i fotografisanom IBM ekranu od 8 inča su me naučili da ne gomilam milijarde dolara u džepu ujaka Bilija Gejca. Kasnije me je ”Melinda Gates Foundation” naučila da hodam po svetu i da učim neke bazičke jezike.

  – There are over fifty hundred and fifty thousand (550.000) reasons for my complete lack of homework.

  P.S. – Commodore 64 nije ”PC”, već obična igračka u vrisku smaknute evolucije zatucanog naroda, a gladna i neškolovana deca nekog gradića od 15-18 miliona malo poznatih ili nepoznatih stanovnika su me naučila da i ja natucam njihov uličarski jezik.

  (I srpska aleva paprika se učestalim tucanjem muči i mori.)

 7. Strani Placenik kaže:

  Tek sam sada shvatio zasto je moj C-64 pre neki dan jednostavno prekinuo sa Radom.
  Odao je minutu cutanja svome jedinstvenom fotografu.

 8. Kad Ja Tamo A Ono Medjutim kaže:

  Da nije hteo mozda za poklon ZX Spectrum?

  1. zvonko kaže:

   upravo tako … sramota.
   s druge strane, krade se na sve strane, tako da je ovo normalno. na kraju, i njuz.net nije originalna ideja, tako da je sve ok

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *