njuz-autor

AUTOR: urednistvo

05. jan. 2013

UN šalju trupe u Siriju da pomognu u brojanju mrtvih

UN smatraju da je dobro što su se uključili u brojanje sada jer je posle moglo biti još teže

BEJRUT, 5. januar 2013, (Njuz) – Nakon brojnih sastanaka na najvišem nivou, kao i zvaničnih i nezvaničnih diskusija tokom prošle nedelje, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio se da konačno interveniše u Siriji i pošalje u ponedeljak svoje trupe da precizno izbroje broj tela svih nastradalih, prenose svetski mediji.

– Dovoljno dugo smo čekali da se vlast u Siriji pribere i sama precizno izbroji tačan broj nastradalih, – rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun, zahtevajući reakciju članica saveza. – Čini mi se da je broj žrtava sada već prevelik da bi ih oni sami brojali, naša pomoć im je neophodna i prinuđeni smo da se umešamo znatno ranije nego što smo planirali, – objasnio je generalni sekretar.

– Čitava ova naša akcija zahtevala je mnogo truda i korišćenje svih sredstava koji su nam na raspolaganju. Najteži zadak definitivno je bio uklanjanje svih duplikata, pošto smo imali listu od 59,648 individua ubijenih između 15. marta 2011 i 30. novembra 2012 godine, – rekla je Navi Pilaj, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

– Posao Ujedinjenih Nacija je bio veoma obiman i zahtevan. U svakom od ovih slučaja, ime i prezime žrtve, kao i datum i lokacija na kojoj je nastradala, morali su biti navedeni u izveštaju, i dobro je da smo se uključili u brojanje sada jer je posle moglo biti još teže – nastavila je komesarka.

Gospođa Pilaj dodala je još da je čitav zadatak dodatno bio otežan postojanjem civila koji su bili na ivici smrti, ali nisu u potpunosti podlegli ranama, u čijim slučajevima su morali da “čekaju i po nekoliko dana da bi mogli ispravno da ih proglase kao žrtvama rata”.

Posle pravovremene pomoći Siriji da zabeleži tačan broj leševa, generalni sekretar Ban Ki-Mun rekao je da Ujedinjene nacije planiraju da se u budućnosti dublje umešaju u situaciju u Siriji i za početak “pomognu u odabiru boja i vrsta cveća za sahrane, kao i računanju tačnog broja ispaljenih metaka po civilnoj žrtvi”.

Goran Mirković

 1. zexx kaže:

  “Neki cete i da poginete a neki cemo i (da vas brojimo pa) da se vratimo.”

 2. Realan kaže:

  Od većine stvari može da se napravi smešna vest i Vi to na našem jeziku radite bolje od bilo koga na Net-u, ali ovo nije smešno… ni malo.

  1. landarina kaže:

   Znaš, dragi, nije cilj ovog sajta samo da zasmejava… si čuo za ironiju? Nekad je nekom smešno, a nekad i nije. Ovi Njuzovci su pravi novinari, nekad na nešto i ukazuju i upozoravaju.

 3. scoby kaže:

  Mogli bi da posalju i jednu cetu u Bac.

  1. Александар Хејтер kaže:

   У Бачу се воде рововске борбе око општинске касе, та пресудна битка одлучиће ко ће се у овој години возити у службеном ауту и бахато трошити државне паре а ко ће тврдити да су избори покрадени. Очекивао сам да ће страначки војници копирати вође, односно да ће бити сукоб тактика багер+паљене локалне скупштине vs седење на стиропору +дијета на приватној клиници, али локални команданти су ме изненадили својом инвентивношћу уводећи бушилице и мотке у борбена дејства. Верујем да ће се Битка код Бача убудуће изучавати на свим познатијим војним академијама.

 4. Džoni kaže:

  Ako pošalju one iste koji su brojali po Bosni ubijene i silovane, Sirijci su ga nahebali.

 5. ariela kaže:

  Pa znaju oni sta rade…niko ne treba da se mesa u sukobe…nek se potamane medju sobom i neka ne brinu…postoji sluzba za prebrojavanje i ispracaj za to su placeni…a evo Sirija je primer ostalima kako to funkcionise…pa ovo je 21. vek…sve je mnogo organizovanije…

 6. e... kaže:

  nastupaju i ice t i grupa body count

 7. miki kaže:

  samo najbolji tereba da idu, narocito ovi sto imaju problem sa brojanjem velikih svota novca, jer jednostavno imaju iskustvo u praksi sa brojanjem i baratanjem sa tacnim i velikim ciframa. A poslao bi ih i bez pancira zbog lakseg kretanja po terenu!! :)DDDD

 8. Tagore kaže:

  Jutros smo načuli i brojne prasiće kako ciče u Siriji, Libiji, Egiptu i Turkiji.

  – Ko danas ne kolje živo prase, biće mu odrubljena glava – povikali su svi preživeli demokratski diktatori navedenih zemalja u centru Alepa, gde se najbolji sapun na svetu od masti političkih zarobljenika kuva.

  Požurio sam pre praskozorja, kupio jednu mršavu krmaču, pa naručio žito i počeo da je gojim za domaću klanicu naših visokokulturnih pobožnih praznika.
  Iz obora su me proterali metkom i rekli – prekasno !!!

  1. Stanarević kaže:

   Tako je, pesniče, ne goji se prase uoči građanskog rata u Siriji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *