nazad na vrh

UNESKO apelovao na Makedonce da sačuvaju antičke građevine tokom nereda

Demonstranti ne smeju previše da se naslanjaju na antičke građevine, upozorio je UNESKO

SKOPLJE/PARIZ, 28. april 2017, (Njuz) – Organizacija UNESKO pozvala je makedonski narod i njegove lidere da ostanu prisebni i tokom aktuelnih protesta po svaku cenu sačuvaju antičke građevine u glavnom gradu Skoplju.

Iz UNESKO-a su poručili da se u prestonici Makedonije nalazi brojni drevni antički objekti, od kojih neki datiraju čak iz 2008. godine nove ere, i da je u pitanju nasleđe cele planete, a ne samo Makedonije.

– Spomenici i građevine svedoče o vremenu u kojem su nastali, pa tako Porta Macedonia, Filip II, Vinston Čerčil, Abraham Linkoln, Aleksandar Makedonski ili Džordž Vašington svedoče o stanju svesti makedonskih vladara u tom davnom vremenu od 2008. do 2014. n. e. – kažu u UNESKO-u.

Iako su sve građevine i skulpture napravljene od kvalitetnog kamena iz antičkih kamenoloma i nije ih lako oštetiti, građani Makedonije bi, kako navodi UNESKO, ipak trebalo da paze da ih ne udaraju i ne naslanjaju se previše na njih.

– Ovi objekti su glavni dokaz da su Makedonci antički narod i što je spomenika više, to su oni antičkiji. Zato demonstranti moraju da paze na spomenike jer bi svako smanjenje njihovog broja smanjilo i antičnost ove male, ali ponosne nacije – zaključio je UNESKO.

Nenad Milosavljević

Tagovi:
 1. Glup tekst, a uz to nije ni smešan.

 2. Ne izbacuvaj bre golemo fekalce…text je super ne prestajem da se smejem…2008. nove ere:))))))

 3. Pa ti njihovi antički spomenici nadživece grčke zato što su noviji ,a onda će moći da se hvale da su ustvari autentični.

 4. Moracu da parafraziram jednog od trenutno najvecih politicara sveta.
  -Stara Grcka nikada nije imala lepse spomenike u novoj istoriji kao ove u Skoplju.
  Moje licno misljenje da je vlast u Skoplju u poslednjih 30 g. daleko sposobnija od one Aleksandra Makedonskog.

 5. NJUZ-ovci genijalni ste, Nenade bravo za ovaj inteligentni humor.
  Budale.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix