nazad na vrh

Unesko uvrstio izbornu krađu na listu srpske nematerijalne baštine

YouTube
Izborna krađa je jedan od važnijih delova naše tradicijeFOTO: YouTube

PARIZ/BEOGRAD, 20. januar 2022, (Njuz) – Na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine, čiji je cilj podizanje svesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasleđa širom sveta, dodata je i krađa na izborima u Srbiji.

Unesko u saopštenju ističe specifičnost ovog običaja i značaj koji on ima u srpskom narodu.

– Izborna krađa je neodvojivi deo srpske nacionalne tradicije. Duboko je utkana u nasleđe vašeg naroda, brižljivo se neguje i prenosi sa generacije na generaciju – kaže Džordž Mekgvajer, predsednik Međunarodnog komiteta Uneska koji je doneo ovakvu odluku – Naša Agencija za etnologiju je godinama sakupljala materijal i nedvosmisleno zaključila da krađu izbora u Srbiji prati jedinstven sklop običaja i rituala koji se ne mogu sresti nigde u svetu. Njen karakter i sadržaj su nešto čime je srpski narod obogatio svetsku kulturnu baštinu. Duboko verujem da ćete je predano čuvati i netaknutu ostaviti u nasleđe budućim pokoljenjima – istakao je on.

Srpski stručnjaci sa oduševljenjem pozdravljaju odluku Unesko i ističu da je to plod vekovnog rada celokupnog srpskog naroda.

– U našem narodu, običaj je da se sa izbornom krađom počne rano ujutru. Krađa se odvija tokom čitavog izbornog procesa, a zaista je teško opisati svu šarenolikost običaja vezanih za nju – objašnjava etnolog Marisav Anđelković – To je jedna izuzetno koloritna, vesela narodna manifestacija u kojoj učestvuje cela nacija. Specijalno za taj dan se angažuju ljudi, takozvani kontrolori, koji na biračkim mestima prave spiskove izašlih, pa ih prosleđuju u partijske centrale koje onda pozivaju glasače i ubeđuju ih da izađu na izbore – objasnio nam je Anđelković.

Prema njegovim rečima, u nekim krajevima Srbije se praktikuje glasanje pokojnika kako bi se umilostivili duhovi predaka. U drugim, biračima se obavezno daje novac kako bi ceo mandat vlasti bio plodan i uspešan.

– Na kraju dana, čim se pojave prvi rezultati izbora, poraženi su u obavezi da optuže pobednike za izbornu krađu, javno iznesu dokaze i najave krivične prijave. Običaj je, onda da državni organi, razmotre sve prigovore i odbace ih kao neosnovane, čime se izborna krađa proglašava uspešnom. Zaista prelep niz običaja – zaključio je ovaj etnolog.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. A nisu Srbi jedini, evo u americi jedan crni glas vredi dva bela, a lgtb čak tri bela glasa.

  2. Ma nije bilo kradje.Dobro mozda malo ali nista strasno.

  3. Kad bi UNESKO hteo da se pozabavi Srbijom malo ozbiljnije bilo bi toga ihahaj!
    Na primer ubistva gde svi znaju ko je ubica a niko zvanično ne odgovara.
    Blaćenje ljudi sa svim i svačim bez dokaza ili dokazanim lažima, a opet niko zvanično ne odgovara!
    I najveće dostignuće i doprinos svetskoj baštini je sama trenutna srpska vlast, koja vlada već deset godina, a za sve što u zemlji ne valja zvanično je odgovorna predhodno vlast!

  4. Bas mi je drago sto sam lično i nesebično doprineo tako značajnoj stvari za našu kulturu.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix