njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

20. apr. 2018

Uspeh u srednjoj školi neće uticati na cenu fakultetske diplome

BEOGRAD, 20. april 2018, (Njuz) – Više privatnih fakulteta u Srbiji postiglo je dogovor koji budućim studentima garantuje da uspeh iz srednje škole neće uticati na upis i cenu fakultetske diplome.

Predstavnici fakulteta kažu da su usaglasili stavove sa Ministarstvom prosvete i da će ove promene početi da važe sa početkom nove školske godine.

– Ovo je istorijski dogovor kojim ujednačavamo praksu na svim fakultetima što našim studentima obezebeđuje širi izbor prilikom upisa i sigurnost tokom studiranja – priča Petar Rajković sa Fakulteta za menadžment i vodoprivredu.

– Završetak srednje škole i pripreme za prijemni ispit su jako stresan period za sve buduće brucoše, koji su svesni da im budućnost može zavisiti od samo jednog poena. Nažalost, srednje škole ponekad imaju neujednačene kriterijume prilikom ocenjivanja što učenicima može otežati upis i imati nesagledive posledice po život ovih mladih ljudi. Naš dogovor potpuno neutrališe uticaj ocena iz srednje škole što garantuje jednake šanse svima koji nameravaju da kupe diplomu – objasnio je profesor Rajković. 

Predstavnici fakulteta smatraju da ova mera studentima vraća veru u obrazovni sistem i motiviše ih da daju sve od sebe kako bi došli do željenog akademskog zvanja.

– Svima nama je cilj da imamo što više visokoobrazovanih kadrova koji će umeti da odgovore na izazove koje donosi budućnost. Sistem koji trenutno postoji na univerzitetima je arhaičan, neprilagođen savremenim tendencijama u obrazovanju i potrebama našeg društva. Potpuno je neshvatljivo da mlad čovek koji ne može ili ne želi da prisustvuje predavanjima, vežbama ili polaže ispite ostane bez fakultestke diplome uprkos tome što ima dovoljno novca da je kupi. Dogovor koji smo postigli stavlja tačku na neravopravnost pri kupovini diploma i predstavlja čvrstu garanciju da će naš obrazovni sistem stvarati kadrove koji će dati pun doprinos društvu u celini – poručio je inicijator dogovora Jovan Mićić sa Uneverziteta Džon Meganezbit.

Bojan Savić

  1. o0 kaže:

    njuz je vec odavno prestao da emituje vesti iz ogledala :(

  2. milan (nisam odavde) kaže:

    Paralelno sa objavljivanjem ovog sporazuma, VD premijera Srbije, pomoćnik predsednika Srbije, je izjavila da nema nikakve mogućnosti da kazni pravosnažno optuženog ratnog zločinca za urušavanje ugleda najviše institucije države i dodatnih kriminalnih radnji u toj instituciji. I to uprkos činjenici da joj je prvi savetnik ,, najbolji student generacije” na pravnom fakultetu i niz drugih univerzitetlija sa raznim kupljenim diplomama, čak i doktoratima. Time je potvrdjeno da diploma ne vredi novca na nju potrošenog, pa je logično da vrednosti diploms budu izjednačene!

  3. Boxy kaže:

    Pa zar se cena diplome nine uvek korigovala sa kretanjem cena šljive i tomovače na tržištu !?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *