njuz-autor

AUTOR: urednistvo

16. jan. 2011

Uspela akcija bojkota životinjskih proizvoda šestog januara, aktivisti najavili sledeću u aprilu

Dan posle završetka akcije, sve se vratilo na staro FOTO: Agropress

BEOGRAD, 16. januar 2011, (Njuz) – Prvi rezultati pokazuju da su se potrošači uglavnom odazvali pozivu organizacija za zaštitu životinja na bojkot namirnica životinjskog porekla. Udruženja ljubitelja životinja, kao i organizacije za zaštitu ovih simpatičnih ali ukusnih stvorenja su pre nekoliko nedelja pozvala građane na uzdržavanje od konzumacije hrane životinjskog porekla.

Preporuka potrošačima je bila da u tom periodu koriste namirnice koje uopšte nisu nastale od životinja i time izraze svoj protest zbog sve većeg kršenja prava stoke koje se uzgaja samo da bi čovek imao nešto pristojno da pojede.

Poziv na uzdržavanje od mleka i mlečnih proizvoda, mesa, čvaraka, kao i nogica, mozgova, džigerice, paštete, kobasica i viršli je stigao 28 novembra, da bi se kulminacija bojkota dogodila šestog januara, kada su se aktivistima pridružili gotovo svi stanovnici Srbije.

Predsednik Saveza udruženja za zaštitu životinja i njihovo nejedenje Vuk Palibaba i predsednica Srpskog udruženja za zaštitu stoke Radojka Brkić pozvali su građane da “bojkotom jedenja životinja upozore proizvođače i trgovce na velika kršenja elementarnih životinjskih prava naših masnih četvoronožnih prijatelja koja se dešavaju već decenijama na ovim prostorima”.

Deset dana nakon završetka kampanje, organizatori su izrazili zadovoljstvo odzivom, zaključujući da je akcija uspela. Gospodin Vuk Palibaba, koji se i sam povremeno uzdržava od jedenja životinja je pomalo izenađen uspehom bojkota jer, kako sam kaže nije bio optimista, prvenstveno zbog odnosa ukusnosti životinjskih proizvoda i neukusnosti svega ostalog. Broj aktivista-volontera je takođe veoma sporo rastao u početku.

–U početku nismo primetili da kampanja daje rezultate, ali smo postepeno počeli da dobijamo informacije o ljudima koji nas podržavaju širom zemlje i koji su potpuno prestali da jedu gulaš, čvarke, domaće kobasice, ali i jaja, mleko, sir i sve drugo što je ikada dotaklo životinju ili još gore, i samo nekada bilo životinja. Za šesti januar je bio najavljen završni dan kampanje, i mislim da gotovo da nema građanina Srbije koji nam se tog dana nije pridružio u znak solidarnosti sa našim simpatičnim ali na njihovu žalost i vrlo, vrlo ukusnim četvoronožnim i pernatim prijateljima – zaključio je Palibaba.

Prema istom izvoru, oni koji su ipak nastavili da ugrožavaju prava prasića, krava i jagnjića istim intezitetom kao ranije, objašnjavali su to neuspehom da se suzdrže od takvog načina života koji nije njihov izbor već su „jednostavno rođeni takvi“. Borci za prava životinja sumiraju rezultate i najavljuju još jedan bojkot koji će kulminirati najverovatnije krajem aprila.

Izveštaji iz bakalnica, nažalost pokazuju da je broj stradalih prasića, jagnjića, kokošaka i komada sira već narednog dana porastao toliko da je učinak cele akcije praktično doveden na nulu i da su sve životinje koje bi do šestog januara verovatno završile u nečijem tanjiru, već sedmog januara zaista i završile u nečijem tanjiru. Gospodin Palibaba kaže kako ta činjenica zaista jeste „za žaljenje“ ali da je cilj kampanje, a to je skretanje pažnje na ugrožena životna prava stoke i perutnine postignut.

Viktor Marković

  1. Crimson Blade kaže:

    U znak protesta zbog propale akcije predlazem dobrovoljnu akciju “Tri dana nedeljno prazne makarone”. Pa vi sledeci put razmislite….

  2. Jordan kaže:

    Iz izvora bliskih mojim tajnim izvorima, nacuo sam da se pominje bojkot mesnih proizvoda i sredom i petkom.
    Naravno, sve u cilju stednje i racionalizacije.
    O Velikom bojkotu, Prolecnom bojkotu i sl. drugom prilikom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *