njuz-autor

AUTOR: urednistvo

19. apr. 2022

Uvodi se obaveza izdavanja fiskalnog računa za kupovinu glasova

BEOGRAD, 19. april 2022. (Njuz) – Vlada Srbije odlučila je da stane na kraj javašluku kupovine glasova za izbore i da uvede red i u ovoj oblasti, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je resorni ministar objasnio, za kupovinu glasova uvodi se obavezna fiskalizacija što znači da će birači strankama, ili onima koji to za njihov račun radi, biti u obavezi da izdaju fiskalni račun.

– Za svake izbore na kupovinu glasova potroše se milioni evra, a da država, odnosno budžet Republike Srbije od toga nema ama baš nikakvu korist. PDV za kupovinu glasova biće kao i za sve druge proizvode 20 odsto, a procenjujemo da će se samo od jednih izbora u budžet sliti nekoliko miliona evra – objašnjava ministar Mali.

Ekonomski analitičar Boban Milivojević kaže da je ovo dobra odluka jer u ovoj oblasti zaista vlada javašluk, ali, kako upozorava, ovo bi moglo da utiče i na krajnju cenu glasa.

– Kako će se sada plaćati PDV za svaki kupljeni glas, videćemo da li će taj teret pasti na birače ili stranke. Odnosno, ako su birači za glas, na primer, dobijali 2.000 dinara, da li će sada ta cena biti uvećana za 20 dosta koliko iznosi PDV ili možda stranke neće biti spremne da povećaju taj iznos za visinu PDV-a, pa će birači na kraju manje dobijati za prodati glas. U svakom slučaju, videćemo kako će tržište reagovati i urediti cenu glasa posle uvođenja fiskalizacije – upozorava naš sagovornik.

On navodi da država ne bi trebalo da stane samo na obaveznoj fiskalizaciji, već da se oblast kupovine glasova uredi do kraja, jer nije redak slučaj da stranka pošteno kupi glas, a birač na kraju zaokruži nekog drugog.

Siniša Mali dodaje da će se već u četvrtak kad se izbori ponavljaju na dva biračka mesta u Beogradu videti kako funkcioniše nova odluka Vlade Srbije.

– Naši inspektori će biti na terenu, ali za sada neće biti kažnjavanja ako neko ne izda fiskalni račun za kupljeni glas, već ćemo samo opominjati i edukovati birače o novom propisu, a stranke pozivamo da od birača obavezno traže fiskalni račun kad kupe njihov glas – kaže Mali.

Vladimir Vuković

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *