nazad na vrh

Uvodi se obaveza izdavanja fiskalnog računa za kupovinu glasova

BEOGRAD, 19. april 2022. (Njuz) – Vlada Srbije odlučila je da stane na kraj javašluku kupovine glasova za izbore i da uvede red i u ovoj oblasti, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je resorni ministar objasnio, za kupovinu glasova uvodi se obavezna fiskalizacija što znači da će birači strankama, ili onima koji to za njihov račun radi, biti u obavezi da izdaju fiskalni račun.

– Za svake izbore na kupovinu glasova potroše se milioni evra, a da država, odnosno budžet Republike Srbije od toga nema ama baš nikakvu korist. PDV za kupovinu glasova biće kao i za sve druge proizvode 20 odsto, a procenjujemo da će se samo od jednih izbora u budžet sliti nekoliko miliona evra – objašnjava ministar Mali.

Ekonomski analitičar Boban Milivojević kaže da je ovo dobra odluka jer u ovoj oblasti zaista vlada javašluk, ali, kako upozorava, ovo bi moglo da utiče i na krajnju cenu glasa.

– Kako će se sada plaćati PDV za svaki kupljeni glas, videćemo da li će taj teret pasti na birače ili stranke. Odnosno, ako su birači za glas, na primer, dobijali 2.000 dinara, da li će sada ta cena biti uvećana za 20 dosta koliko iznosi PDV ili možda stranke neće biti spremne da povećaju taj iznos za visinu PDV-a, pa će birači na kraju manje dobijati za prodati glas. U svakom slučaju, videćemo kako će tržište reagovati i urediti cenu glasa posle uvođenja fiskalizacije – upozorava naš sagovornik.

On navodi da država ne bi trebalo da stane samo na obaveznoj fiskalizaciji, već da se oblast kupovine glasova uredi do kraja, jer nije redak slučaj da stranka pošteno kupi glas, a birač na kraju zaokruži nekog drugog.

Siniša Mali dodaje da će se već u četvrtak kad se izbori ponavljaju na dva biračka mesta u Beogradu videti kako funkcioniše nova odluka Vlade Srbije.

– Naši inspektori će biti na terenu, ali za sada neće biti kažnjavanja ako neko ne izda fiskalni račun za kupljeni glas, već ćemo samo opominjati i edukovati birače o novom propisu, a stranke pozivamo da od birača obavezno traže fiskalni račun kad kupe njihov glas – kaže Mali.

Bane Grković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix