njuz-autor

AUTOR: urednistvo

02. nov. 2022

Uvodi se sistem „par-nepar“ za udisanje vazduha u Beogradu

BEOGRAD, 2. novembar 2022, (Njuz) – Od petka, 4. novembra u Beogradu će biti uveden sistem „par-nepar“ po kome će se udisati vazduh na području Grada Beograda, saopštilo je danas Ministarstvo ekologije.

Beograđani čiji se jedinstveni matični broj završava parnom cifrom udisaće vazduh ponedeljkom, sredom i petkom, dok će građani sa neparnim brojem na kraju JMBG disati utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom, objašnjeno je iz ovog minstarstva.

– Naši stariji građani se sećaju da je osamdesetih godina prošlog veka bio na snazi sistem „par-nepar“ zbog nestašice nafte i naftinih derivata. Sličnu stvar uvodimo danas zbog nestašice čistog vazduha, a sve u cilju očuvanja zdravlja svih Beograđana. Što manje građani budi disali, manje će osećati posledice izuzetnog zagađenja koje u poslednje vreme pogađa naš glavni grad, a čiji uzrok ne znamo, niti nas zanima – rekla je ministarka Irena Vujović.

Ministarka je dodala da su istraživanja pokazala da će prosečan čovek bez problema može da izdrži bez vazduha 24 časa.

– Možda dan bez vazduha nekima bude naporan, ali to će biti samo u početku dok se organizam ne navikne. Naš čovek je prilagodljiv na sve uslove života, pa verujemo da će uspeti da razvije i otpornost na manjak vazduha u plućima. – rekla je ministarka Vujović.

Za građane koji budu disali mimo utvrđenog rasporeda predviđene su novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara, a naplaćivaće ih komunalna milicija na licu mesta. Očekuje se da ova mera bude na snazi dok ne dune košava i ne razveje tamne oblake i maglu punu čađi nad glavnim gradom.

Nenad Milosavljević

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *