njuz-autor

AUTOR: urednistvo

05. sep. 2011

Vatrogasci traže od Vlade garanciju za ograničenu temperaturu vatre u požarima

Vlada mora da kontroliše do koje temperature se razvijaju požari

BEOGRAD, 4. septembar 2011, (Njuz) – Protest sindikata policije usled mogućnosti da njihovi pripadnici budu izloženi opasnosti i maltretiranju tokom osiguranja bezbednosti učesnika najavljene Parade ponosa 2. oktobra pokrenuo je talas zahteva javnih službi da im Vlada osigura bezbednost tokom vršenja njihovog posla. Tako je nakon serije požara u centralnoj Srbiji Nezavisni sindikat vatrogasaca zatražio od države da im garantuje nisku temperaturu vatre pri gašenju požara.

Ovaj sindikat nagovestio je mogućnost prekida procesa rada dok poslodavac ne otkloni razlog zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja pa i opasnosti po život pripadnika vatrogasne brigade.

Predsednik sindikata, Miroslav Lomić, rekao je da požar ne treba izazivati jer postoje najave da je moguće da se temperatura požara podigne i preko 500 stepeni, što može da dovede do opekotina pri radu zaposlenih.

Upitan da li bi vatrogasci hteli da gase požare ukoliko bi dobili veća ovlašćenja u gašenju, on je odgovorio negativno.

– Nije rešenje u upotrebi više vode pri gašenju požara, već je bitno da do požara uopšte ne dođe. Požar je taj koji napada a građani su oni koji se brane, a vatrogasci su između. Samim tim i najviše izloženi – tvrdi Lomić.

Predstavnici ovog sindikata rekli su da ne vide u čemu je problem da se požar kao takav zabrani uredbom Vlade, najavivši da će se njihovi članovi o pitanju obaveza u vezi s požarom ponašati u skladu sa zakonom. To podrazumeva, kako su naveli, da prekinu proces rada ukoliko im je bezbednost na radu ugrožena dok poslodavac ne otkloni razloge zbog kojih je došlo do ugrožavanja.

Istovremeno, predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu, najavili su jednosatni štrajk upozorenja ukoliko i dalje budu morali da prisustvuju stresnim scenama prilikom dovođenja hitnih slučajeva u prijemna odeljenja Urgentnih centara.

Nikola Parun

 1. jp kaže:

  koji ste vi carevi! hahahah :)))

 2. Арса kaže:

  Овај чланак је апсолутно феноменалан

 3. himalajac kaže:

  Kakav lik ovaj Lomic…umesto da pregovara, on se pravi pametan.
  Nisu veca ovlascenja samo vise vode, nego on nece da kaze.
  Vlada im je ponudila i 5 litara mleka, 2 l ulja dijamant,2 kg secera, nedeljno!
  Plus jednom godisnje 4 karte za beogradski ZOO ili 8 za onaj u Jagodini, i 4 karte za bioskop, izbor filma po zelji.
  I na kraju za najboljeg radnika u nivou jedinica. 4 dana letovanja na crnogorskom primoriju (clanovi porodice nisu ukljuceni).

  Ako bi sindikat pregovarao, siguran sam da bi vatrogasci mogli da obezbede i besplatne autograme nasih pevaljki i sportista, slikanje sa predsednikom i premijerom drzave, za celu porodicu, jednodnevni boravak u kuci “velikog brata” za jednog clana porodice, kao i besplatno uclenjenje u jednu od politickuh partije, koje cine vladu.
  Pa gde ce vise!

  A vatra je vatra, i tako ce biti na Balkanu sve dok ne udjemo u EU.
  A onda sindikat vatrogasaca moze sa pravom da iznese gore navedene zahteve, jer je u EU to odavno regulisano.

  1. mery kaže:

   Himalajca za predsjednika sindikata !!!

   1. himalajac kaže:

    aha, pa da se bahcem sa svinjskim polutkama i zimnicom

  2. example kaže:

   @himalajac
   Au covece ala je tebi dobro..
   Inace, zadnjih 5-6 tekstova su vise nego dobri :DDD

  3. Aleksandar kaže:

   Da, u EU je sve regulisano, kad gori grad, onda stvarno gori, zapalis ceo London, a ne kao ovi nasi, par zardinjera.

 4. Nikola kaže:

  Požar da se zabrani Ustavom!

 5. Liberal kaže:

  sjajan txt i poruka za policiju koja bira koje ce gradjane cuvati a koje ne iako ih svi placamo!

 6. gvozden kaže:

  Hot debate. What do you think?

 7. nikola kaže:

  sledece: lekari zahtevaju da im drzava dovodi samo blago povredjene / razbolele pacijente

 8. perica kaže:

  Zaista dobar tekst!
  Nadam se da ce ga procitati i RAZUMETI i neko ko donosi neke odluke u ovoj drzavi…

  P.S. Jebala vas vise “hot debate”!!

 9. khuz kaže:

  članak kida, rula, razvaljiva i rastura.

 10. Aleksandar kaže:

  Kako vreme ide, sve vise opada kvalitet tekstova na ovom sajtu. Ali dobro, tekstovi su barem politicki korektni.

 11. umreću od smeha kaže:

  blago nama sa ovakvim stručnjacima, često me je sramota kada čitam (nepismene) tekstove koje su napisali, a hteli bi da zastupaju nekoga-jadnici-naj običniji

 12. Marija kaže:

  Fail. Vrlo naivno, predmet ovog članka treba da budu Vlada i Dačić budući da su oni izvršna vlast i da oni daju instrukcije hoće li i u kojoj meri biti hapšenja…sudeći po broju uhapšenih i osuđenih nakon prošlogodišnje parade, instrukcije su bile – “ne raditi ništa” i ovim saopštenjem panduri na uvijen način pokušavaju da kažu da im je pukao film i da im je dosta uvlačenja u bulje huliganima od strane vlasti (ne zato što su visokomoralni već što se to odvija preko njihovih leđa). Oni dakle traže da mogu da reaguju pendrekom i uhapse likove koji se obruše na njih kamenicama a ne samo da podmetnu štit kako vlast ne bi izgubila glasove i prigodnu radnu snagu za obavljanje prljavih poslova…
  Čudi me da je tekst prošao i uredništvo.

  1. urednistvo kaže:

   Prvo put sada vidimo i taj ugao, ali interesantan je. Mi to nismo “provalili” iz saopstenja policije.

  2. мм kaže:

   ова вест је вест у огледалу очигледно настала од ове http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/274274/Policajci-traze-da-im-drzava-garantuje-bezbednost-na-Paradi а ту се не може наћи то што ти тврдиш, да они траже да могу да реагују пендреком. “Na pitanje da li bi policija obezbeđivala Paradu ponosa ukoliko bi dobila veća ovlašćenja u održavanju javnog reda i mira, Vidojević je odgovorio negativno.
   – Nije rešenje u upotrebi veće silе(…)” шта год да је у позадини свега тога, њихове изјаве су прилично глупе и мислим да сасвим заслужују овај свој одраз у њузу

   1. Marija kaže:

    MM, ja sam mislila da je vest Njuza reakcija na ovu http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=08&dd=28&nav_id=537910, vest sa tvog linka nisam tada ni videla u medijima, a ova je izašla samo nekoliko dana nakon nje http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/275158/Policija-zahteva-veca-ovlascenja-na-paradi, kad valjda nikakve aluzije nisu urodile plodom. Slažem se sa tobom da zaslužuju odraz, ali ljudi odgovorniji od njih ga zaslužuju u mnogo većoj meri jer obim društvene osude treba da bude direktno proporcionalan količini ovlašćenja, moći i odgovornosti, a ti najodogovorniji u pogledu te osude nekako najbolje prođoše. A sa ovim ponovo smaram zbog današnje vesti o mogućoj zabrani parade :/, razmislio Ivica i zaključio da mu samo tolerantan stav prema huliganima ne osigurava 100 % prelazak cenzusa i prvu poziciju na top-listi najpoželjnijih koalicionih stranaka Srbije, pa rešio da maricu ostavi kod kuće.

 13. Marija kaže:

  “Policija ne sme i neće više dozvoliti da TRPI batine, kamenice i napade huligana samo zbog toga što je to “neko” tako naredio. Neka taj “neko” dođe i stane na čelo kordona i tada izdaje naređenja.” Now, who could that be, hm?

  Čudno mi je da se 95 % komentara na ovu vest odnosi na kritikovanje kukavičluka (iako smo u poslednjih 20 godina bili svedoci spremnosti i odvažnosti policije kada treba da se lema, što i ne čudi s obzirom na količinu naoružanja svakoga od njih) i bahatosti policije ( iako su oni instrument izvršne vlasti, a državnog udara prošle godine nije bilo)…Panduri nisu cvećke i o njima se na vašem sajtu može objaviti mnogo članaka, ali u ovom slučaju je sarkazam neopravdan i pogrešno usmeren jer se oni, učesnici parade i mi nalazimo u istom taboru – zajeba(va)nih.

  Da ne bude zabune, nije mi cilj da hejtujem, pogotovo što je autor imao ispravnu nameru, samo sam mogla da zamislim Dačiča ili neku drugu odgovornu fotelju kako čitaju tekst i osećaju se kao da su prošli sa stomakom punim heroina kroz poslednji sigurnosni portal Hitroua misleći ” I am fucking genius” :/ (iako je deo javnog mnenja okupljen oko ovakvih sajtova mnogo bezopasniji od engleskih organa reda :)

  Eto toliko, inače sve pohvale za sajt i pozdrav/zahvalnost autorima i čitaocima što održavaju zdrav razum u životu u ovom našem Srbijalendu.

  1. urednistvo kaže:

   Ne razmišljamo mi toliko mnogo :) Mi mislimo da policija, kao i ostale javne službe, treba da rade svoj posao. U ovom slučaju da obezbede red i mir i poštovanje zakona. Problem se nekako prebacio s toga na unutrašnje prilike u policiji, tela koja je kontrolišu, uslove i naređenja koja dobijaju i vladu. To nije tema ovog članka. Ali nije baš da nema naših članaka koji se time bave. Ne može svaki da bude sveobuhvatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *