Studenti sada imaju dovoljno vremena da se pripreme za borbu za novo produženje roka
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

21. okt. 2016

Večitim studentima odobren rok od dve godine da se izbore za sledeći produžetak studiranja

BEOGRAD, 21. oktobar 2016, (Njuz) – Skupština Srbija usvojila je zakon kojim se večitim studentima daje rok od dve godine, tokom kojih će oni imati mogućnost da se izbore za novi nastavak školovanja.

Kako navode u Ministarstvu prosvete, ovaj zakon je plod kompromisa i pokazuje dobru volju da se ovim mladim ljudima obezbedi nesmetan nastavak studija.

– Stari studenti su pokazali veliku istrajnost i upornost i bila bi velika šteta da njihov dosadašnji trud propadne. Ovim zakonom, njima je dat prilično razuman rok tokom kojeg će imati dovoljno vremena da se organizuju i, po njegovom isteku, zatraže novi produžetak studiranja – objasnio je razloge ove odluke ministar prosvete Mladen Šarčević.

Studentske organizacije pozdravljaju ovakvu odluku Narodne skupštine i kažu da će učiniti sve da bi motivisale svoje članove kako bi zadati rokovi bili ispoštovani.

Predstavnik studenata Radovan Višković kaže da su narodni poslanici pokazali da imaju sluha za probleme sa kojima se studenti susreću tokom studiranja.

– Sankcije devedestih, bombardovanje i tranzicija koja je potom usledila su predstavljali veliki teret za sve nas i onemogućavale nam normalno studiranje. Ovaj zakon nam daje dovoljno vremena da se organizujemo na pravi način, smislimo izgovore i za dve godine pred vladu i skupštinu izađemo sa dobro argumentovanim zahtevom za produžetak studiranja – rekao nam je predstavnik studenata Radovan Višković i obećao da će, on lično, sa pripremom novih zahteva, ukoliko mu to porodične i poslovne obaveze dozvole, početi već u ponedeljak.

Bojan Savić

 1. Ja sam kaže:

  Dugorocnim akcionim planom ,,veciti” ocekuju da ce 2071. godine, tada jedini preziveli, podneti poslednji zahtev za produzenje roka.
  U zahtevu ce stajati da rok bude vremenski neogranicen.

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Pa vladine institucije mladima nude dve opcije (ako ostaju u Srbiji) – da nastave studije ili ,,dobrovoljno” služe novi vojni rok!

 3. Pera kaže:

  Ja sam jedan od ovih studenata. Predlog koji pripremamo za 2019. je da nam se omoguci da nasi potomci mogu da naslede ispite koje smo mi teskom mukom polozili.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *