nazad na vrh

Vesić najavio promenu imena YU grupe

Plakat Yu grupe pre retuširanja

BEOGRAD, 3. avgust 2020, (Njuz) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će Skupština grada na sledećoj sednici doneti odluku o promeni imena YU grupe.

Kako je Vesić istakao, nedopustivo je da jedna tako popularna muzička grupa nosi ime koje simbolizuje sve ono što je decenijama zatiralo sve što je srpsko.

– Nemate nijedan takav primer u svetu. Nemate, na primer, u Austriji ili Mađarskoj grupu koja se zove “KundK grupa” ili “Austro-ugarska grupa”. Takođe, ni u jednoj republici nemate grupu koja nosi ime bivše države, pa ne vidim razlog da tako ne bude i kod nas. Moramo prekinuti s tom prošlošću koja nas je sputavala – istakao je Vesić.

On je rekao i da još nije definitivno odlučeno koje će biti novo ime ove grupe, ali da je nekoliko predloga u opticaju.

– Razmišljamo da se sada zovu SRB grupa, ali stigao je i zanimljiv predlog koji simbolizuje novo doba i digitalnu eru u kojoj živimo, a i na tragu je državne poltike o važnosti digitalizacije, pa se razmišljamo i da to novo ime bude .rs grupa – otkrio je Vesić.

Na pitanje novinara N1 da li Skupština grada ima nadležnosti da menja imena muzičkim grupama, Vesić je odgovorio da apsolutno ima.

– Vidite, YU grupa je iz Zemuna, Zemun je, ma koliko se to nekima ne dopadalo, deo Beograda. Prema tome, Skupština grada Beograda ima apsolutno pravo da promeni ime YU grupi – istakao je Vesić.

On je dodao i da će lično predložiti i pokrenuti inicijativu da direktor N1 televizije Jugoslav Ćosić promeni ime.

– Evo, ja ću vam dati priliku da dokažete da niste američko-luksemburžanska televizija, već pravi srpski, patriotski medij. Neka gospodin Ćosić sam promeni svoje ime. Ako pak to ne učini, lično ću pokrenuti takvu inicijatviu u Skupštini grada i lično ću mu izabrati novo ime – rekao je Vesić i odbio da odgovori da li će novo Jugoslavljevo ime biti Srbislav.

Bane Grković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Шта је са Југословенским Драматичним Позориштем?

  2. Taj čovek definitivno nije normalan, po mom mišljenju. Da li bih pogrešio ako kažem, da to podseća na nacizam?

  3. Seljacina idiotska!!!

  4. Čudan leptir je taj Vesić… btw, mislim da bi više glasova od Srbislava dobio Dobrica, ako stave glasanje online.

  5. Cudna suma je ta Srbija…Leglo raznih zohara…

  6. Niti je on dao ime grupi, niti će ga on menjati!

  7. a Jugoslav Vlahovic? A Dubravka Mijatovic? ADubravka Markovic? A Brenina pesma? I ona druga od Pedje d Boja? A sta tek sa stihom ‘igra rok n rol cela Jugoslavija? Pa’ Na stanici u Puli’.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix