njuz-autor

AUTOR: urednistvo

05. dec. 2010

Vikiliks: Postojao i KinaLiks?

 

Dozvoljeno pevati samo zvanične pesme

 

VIKILIKS, 5. decembar 2010, (Njuz) – Kako najavljuje strana štampa u sledećem kontingentu depeša biće otkriven i pokušaj kineskih obaveštajaca da urade nešto slično sa poverljivom korespodencijom iz kineskih ambasada. 

Nezvanično nazvan ChinaLeaks Files (Dosije KinaLiks),  postoje indicije da je taj pokušaj na vreme zaustavljen ali da američka administracija nije ništa iz toga naučila. 

Da podsetimo, američke vlasti su na aferu Vikiliks odreagovale prilično mlako, stoga im je trebalo nekoliko dana samo da ugase domen Wikileaks.org, a vlasnik sajta još uvek nije uhapšen već je tražen pod sumnjivom optužnicom za silovanje. Kao posledica američke sporosti, Vikiliks informacije sada žive na raznim drugim domenima. 

Za razliku od Amerikanaca, kako Vikiliks otkriva, kineske vlasti su pokazale svetu kako rešavaju ovakve pokušaje “svojom metodom”. 

Ženg Siao, bivši vojni službenik koji je presnimio i objavio bazu kineskih obaveštajnih informacija na svom sajtu, u roku od sat vremena obešen je na banderu glavnog trga u Pekingu. Pored njega, obešeni su njegova supruga, troje dece, otac i majka, dva brata i njihove kompletne porodice. 

Vlasnik sajta ChinaLeaks.org koji je preneo bazu na svoj server streljan je jutros rano ispred svoje kuće zajedno sa glavnim programerom, administratorom sajta, i dvojicom vlasnika web hosting firme koja je hostovala sajt. 

Kako Vikiliks otkriva, svi građani Kine koji su šerovali tekst na svom Fejsbuk profilu osuđeni su na dvadeset godina prinudnog rada u fabrikama Matel igračaka. 

Dalje se navodi da je Predsednik Kine, Hu Đintao, naložio da se svaka osoba na planeti koja bude postavila ovu bazu na neki blog ili torrent link mora pronaći i eliminisati. 

Ubrzo posle svih ovih dešavanja više nigde na celom Internetu nije se mogla naći navedena procurela baza informacija. Jedini nagoveštaj da je ikada i postojala je navedena depeša iz američke ambasade u Pekingu. 

Istok Pavlović

 1. milosh kaže:

  a najbolje je sto je to sasvim realno…

 2. Влада kaže:

  Ви људи сте краљеви

 3. Maca kaže:

  Ja sam se za primila. Meni to deluje moguće.

 4. Zoran kaže:

  Da i na kreju baciće A.bombu na državu u kojoj se to pojavi…

 5. Pedja kaže:

  A da ja vas pitam nešto! Šta je sa 500.000 ne prijavljenih Kineza? Ćutimo, a?

  1. bla kaže:

   neprijavljenih ili ne prijavljenih?

 6. mali propus' kaže:

  mislim da je ovde mali propust. Bolje bi zvučalo da ste napisali “strani obaveštajci”. Jer kad napišete “kineski obaveštajci” misli se na one koji rade za njihovu vladu.
  Inače ko što reče neko, deluje skoro moguće, jedino što je objavljeno kod vas me ubeđuje da je zebancija

 7. pitagora kaže:

  Sad su mi se složile kockice, zbog toga su znači iz prodaje povučene tone igračaka pomenute kompanije Matel (ako sam dobro spelov'o) iako se bliže praznici. Na njihovom sajtu pojavilo se samo nevešto smišljeno obaveštenje o navodno “greškama u štampi” na deklaracijama poslednjih serija igračaka. U stvari reč je o poslednjem pokušaju “čajnaliksanaca” da istina stigne u svet, laka im zemlja…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *