njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

05. maj. 2020

Vlada najavila da od 15. maja pranje ruku neće biti neophodno

CELA SRBIJA, 5. maj 2020, (Njuz) – Vlada Republike Srbije najavila je da, u sklopu ublažavanja mera borbe protiv korona virusa, od 15. maja pranje ruku više neće biti neophodno. U saopštenju izdatom tim povodom navodi se da će već od ponedeljka građani dva puta dnevno ruke moći da peru samo toplom vodom, bez sapuna, ali uz poštovanje mera socijalnog distanciranja. Vlada napominje da će za osobe starije od 65 godina obaveza pranja ruku biti ukinuta u poslednjoj nedelji maja.

– Veoma je važno da se sa ukidanjem obaveznog pranja ruku ide postepeno da ne bismo došli u situaciju da tu meru opet uvedemo. Već od ponedeljka za pranje ruku će dva puta dnevno biti dovoljna samo topla voda, a ako vremenske prilike budu povoljne već za vikend ćemo broj pranja ruku bez sapuna moći da povećamo na četiri puta u toku dana – izjavio je za Njuz ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

– Neki plan dalje relaksacije mera podrazumeva preporuku da se nakon 8.maja ruke peru samo hladnom vodom, dok će sapun biti stvar ličnog izbora, da bismo onda od 15. maja u potpunosti prešli na uobičajene higijenske navike koje ne podrazumevaju redovno i temeljno pranje ruku. Međutim, ono što moram da naglasim jeste da pre juna neće biti dozvoljena javna okupljanja više od pet osoba sa neopranim rukama – istakao je ministar.

Lončar je dodao da će od polovine juna građanima biti dozvoljeno da se ponovo ljube, kao i da jedni drugima kijaju ili kašlju u lice jer, kako je objasnio, moramo da se vratimo normalnom životu.

Soko Sokolović

  1. scoby kaže:

    Obaveza pranja ruku hladnom vodom bila je na Sajmu od početka. Ne znam da li je to promenjeno kad se Prestolonaslednik tamo pojavio(ako se uopšte pojavio?) Ta pojava, u narodu poznata kao ”Duh Hamletovog oca” zabeležena je i u slučaju mladog AV19 i priča njegovih drugova iz vojske…

  2. milan (nisam odavde) kaže:

    Mera he donešena pošto su članovi vlade utvrdili da sva pranja njihovih ruku, za vreme trajanja vanrednog stanja, nisu dala nikakve rezultate!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *