Ikona Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana
njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

12. okt. 2016

Vlada Srbije 27. januar proglašava za dan Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana

BEOGRAD, 12. oktobar 2016 (Njuz) – Vlada Srbije donela je danas odluku da se 27. januar proglasi za dan Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, kao i da sve škole od sledeće godine ovaj dan slave kao školsku slavu. U saopštenju vlade se navodi da će 27. januar za sve škole biti radni, ali nenastavni dan i da će u čast proslave Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana biti organizovane svečane priredbe i akademije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da u nazivanju školske slave po predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata nema ničeg spornog.

– Praznik ne gubi svoju osnovnu namenu, sve ostaje isto kao i do sada, samo smo promenili ime slave u skladu sa doprinosom koji predsednik UAE ima kada je u pitanju razvoj školstva u Srbiji. Mi moramo da se modernizujemo, da budemo u skladu sa trendovima, a ne da robujemo nekim starim nazivima slava. Ionako većina đaka ne zna ko je Sveti Sava i to zbog čega smo baš 27. januar obeležavali kao školsku slavu – izjavio je ministar za Njuz.

Om je napomenuo da ova odluka ne znači da ime prvog srpskog prosvetitelja odlazi u zaborav.

– Taman posla da zaboravimo na Svetog Savu i na sve ono što je on učinio. Reč je, da podsetim sve one koji su na to zaboravili, o utemeljivaču srpske crkve, države i školstva i zbog toga smo svi u vladi jednoglasno doneli odluku da veliki odmor prvog školskog dana dobije ime po Svetom Savi – istakao je Šarčević.

Soko Sokolović

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Da je ben Zajeb uložio 21000€ u neku drugu državu možda je uz sve to mogao da dobije i prave banane!

 2. Баш Рђа kaže:

  Ауто-пут Тирана-Ниш треба да добије име “Пут Синан-паше Вучића”, пут пријатељства Албанаца и нас из региона. Овај први визионар из XVI века веома је допринео јачању култа Светог Саве међу ондашњим житељима западног Балкана. Овог другог, да би и званично постао мученик, да ископамо из гроба и спалимо, па да уместо превазиђеног Колача, на Славама ломимо вучићев сендвич. А, да, још је жив…

 3. peric kaže:

  Sad vise nece biti foliranja, kao stojimo u vrsti i pevamo himnu Savi. Glasacki narod ce moci iz duse da zapeva….ruke gore… Istambuuul.

 4. milojko kaže:

  kad može gašić na ikonu što ne bi mogao i ovaj, sigurno nije gori

 5. voya montoya kaže:

  Selam Aferim Vaistinski…Najzad kontradiktorni svetac…!!!

 6. Hristo kaže:

  Uskliknimo s’ ljubavlju, svetome Bin Zajedu!

 7. mr Joksim Krkić kaže:

  Da živimo mi u slozi,Bin Zajede ti pomozi.

 8. Knight kaže:

  Ja stvarno ne mogu da verujem sta sve pisete i koliko se sprdate. Zemlja koju pominjete i pokojnika omogucava nasim mladima i porodicama da rade i zive tamo mnogo bolje nego u svojoj matici. I zasto verski ismevate nekoga ko je uradio mnogo vise nego sto smo mi od postojanja. Uvek nam je draze da propadamo i pljujemo druge praveci nas poznat humor umesto da se ugledamo na druge zemlje i uradimo nesto za sebe (nas). zalosno

  1. voya montoya kaže:

   Oda gradjanima Pakistana ,Bangladeša,Jemena…?Reci sinu da i Ti postojiš…Pa i Mi smo Nesvrstani,meridijanski gledano,a djenge su svuda,srbine…!!!

  2. Вук kaže:

   Немој да се дрогираш.

 9. Gradjanin kaže:

  Ne znam ovog lika, ali je pogresio sto je stavio maramu na glavu jer bi mu lepse stojao sesir.

 10. Cedomir Antonic kaže:

  Da li Vlada zna da je 27 janura Sv. Sava-skolska saava? Zasto nema reakcije Srpske pravoslavne crkve, svetac islama sa hriscanskim, bravo za SNS-ovce?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *