nazad na vrh

Vlada Srbije 27. januar proglašava za dan Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana

Ikona Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana

BEOGRAD, 12. oktobar 2016 (Njuz) – Vlada Srbije donela je danas odluku da se 27. januar proglasi za dan Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, kao i da sve škole od sledeće godine ovaj dan slave kao školsku slavu. U saopštenju vlade se navodi da će 27. januar za sve škole biti radni, ali nenastavni dan i da će u čast proslave Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana biti organizovane svečane priredbe i akademije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da u nazivanju školske slave po predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata nema ničeg spornog.

– Praznik ne gubi svoju osnovnu namenu, sve ostaje isto kao i do sada, samo smo promenili ime slave u skladu sa doprinosom koji predsednik UAE ima kada je u pitanju razvoj školstva u Srbiji. Mi moramo da se modernizujemo, da budemo u skladu sa trendovima, a ne da robujemo nekim starim nazivima slava. Ionako većina đaka ne zna ko je Sveti Sava i to zbog čega smo baš 27. januar obeležavali kao školsku slavu – izjavio je ministar za Njuz.

Om je napomenuo da ova odluka ne znači da ime prvog srpskog prosvetitelja odlazi u zaborav.

– Taman posla da zaboravimo na Svetog Savu i na sve ono što je on učinio. Reč je, da podsetim sve one koji su na to zaboravili, o utemeljivaču srpske crkve, države i školstva i zbog toga smo svi u vladi jednoglasno doneli odluku da veliki odmor prvog školskog dana dobije ime po Svetom Savi – istakao je Šarčević.

Soko Sokolović

  1. Da je ben Zajeb uložio 21000€ u neku drugu državu možda je uz sve to mogao da dobije i prave banane!

  2. Ауто-пут Тирана-Ниш треба да добије име “Пут Синан-паше Вучића”, пут пријатељства Албанаца и нас из региона. Овај први визионар из XVI века веома је допринео јачању култа Светог Саве међу ондашњим житељима западног Балкана. Овог другог, да би и званично постао мученик, да ископамо из гроба и спалимо, па да уместо превазиђеног Колача, на Славама ломимо вучићев сендвич. А, да, још је жив…

  3. Sad vise nece biti foliranja, kao stojimo u vrsti i pevamo himnu Savi. Glasacki narod ce moci iz duse da zapeva….ruke gore… Istambuuul.

  4. kad može gašić na ikonu što ne bi mogao i ovaj, sigurno nije gori

  5. Selam Aferim Vaistinski…Najzad kontradiktorni svetac…!!!

  6. Uskliknimo s’ ljubavlju, svetome Bin Zajedu!

  7. Da živimo mi u slozi,Bin Zajede ti pomozi.

  8. Ja stvarno ne mogu da verujem sta sve pisete i koliko se sprdate. Zemlja koju pominjete i pokojnika omogucava nasim mladima i porodicama da rade i zive tamo mnogo bolje nego u svojoj matici. I zasto verski ismevate nekoga ko je uradio mnogo vise nego sto smo mi od postojanja. Uvek nam je draze da propadamo i pljujemo druge praveci nas poznat humor umesto da se ugledamo na druge zemlje i uradimo nesto za sebe (nas). zalosno

  9. Ne znam ovog lika, ali je pogresio sto je stavio maramu na glavu jer bi mu lepse stojao sesir.

  10. Da li Vlada zna da je 27 janura Sv. Sava-skolska saava? Zasto nema reakcije Srpske pravoslavne crkve, svetac islama sa hriscanskim, bravo za SNS-ovce?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix