nazad na vrh

Vlada Srbije 27. januar proglašava za dan Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana

Ikona Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana

BEOGRAD, 12. oktobar 2016 (Njuz) – Vlada Srbije donela je danas odluku da se 27. januar proglasi za dan Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, kao i da sve škole od sledeće godine ovaj dan slave kao školsku slavu. U saopštenju vlade se navodi da će 27. januar za sve škole biti radni, ali nenastavni dan i da će u čast proslave Svetog Kalifa bin Zajeda Al Nahjana biti organizovane svečane priredbe i akademije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da u nazivanju školske slave po predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata nema ničeg spornog.

– Praznik ne gubi svoju osnovnu namenu, sve ostaje isto kao i do sada, samo smo promenili ime slave u skladu sa doprinosom koji predsednik UAE ima kada je u pitanju razvoj školstva u Srbiji. Mi moramo da se modernizujemo, da budemo u skladu sa trendovima, a ne da robujemo nekim starim nazivima slava. Ionako većina đaka ne zna ko je Sveti Sava i to zbog čega smo baš 27. januar obeležavali kao školsku slavu – izjavio je ministar za Njuz.

Om je napomenuo da ova odluka ne znači da ime prvog srpskog prosvetitelja odlazi u zaborav.

– Taman posla da zaboravimo na Svetog Savu i na sve ono što je on učinio. Reč je, da podsetim sve one koji su na to zaboravili, o utemeljivaču srpske crkve, države i školstva i zbog toga smo svi u vladi jednoglasno doneli odluku da veliki odmor prvog školskog dana dobije ime po Svetom Savi – istakao je Šarčević.

Soko Sokolović