njuz-autor

AUTOR: urednistvo

07. sep. 2022

Vlada Srbije ograničila dnevni unos mleka u organizam

BEOGRAD, 7. septembar 2022, (Njuz) – Vlada Srbije donela je na vanrednoj sednici uredbu kojom se ograničava koliko svaki građanin dnevno sme da popije mleka. Kako se navodi u saopštenju, uredba je doneta kako bi se stabilizovalo tržište i sprečile dalje nestašice ovog proizvoda.

Iz Vlade Srbije navode da je primećeno da u poslednjih nekoliko dana građani piju znatno više mleka nego što je to bio slučaj ranije, a za čim objektivno nema potrebe. Vodeći se i time da nemaju sve kategorije stanovništa iste potrebe za mlekom, uredbom je tačno propisano ko koliko sme da ga popije svakog dana.

– Mleko je važno za razvoj deci tako da će deca do sedam godina dnevno moći da piju tri decilitra mleka, a ona do 15 godina dva. Tinejdžeri, odnosno oni između 15 i 18 godina se u toj dobi više interesuju za neke druge napitke, tako da je njima postavljeno ograničenje na 150 mililitara, dok svi punoletni građani do 65 godina dnevno smeju da popiju jedan decilitar, stoji u uredbi.

Posebno pravilo važi za penzionera. Kako se navodi u saopštenju, mleko za građane starije od 65 godina više nije ni toliko važno za održavanje životnih funkcija i vitalnosti, tako da će oni po decilitar mleka moći da popiju samo parnim danima u mesecu.

Takođe, u slučaju da neko u toku dana ne popije dozvoljenu količinu mleka, nema pravo da istu ostavi za sledeći dan ili da je ustupi nekome drugom, poručuju iz Vlade Srbije.

Miroslav Vujović

  1. Branko kaže:

    Pa objavite tu uredbu da vidimo, ovako svak može da piše i priča šta hoće, ili je to objavila vlada iz senken kako se nazivaju samovoljno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *