njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

17. feb. 2015

Vlada Srbije raspisala tender za ideju šta da radi sa Železarom

ALEKSANDAR VUCIC

Premijer Srbije kaže da je Vlada odlučila da angažuje stručnjake za ideje/FOTO: TANJUG- Sava Radovanović

BEOGRAD, 17. februar 2015, (Njuz) – Vlada Srbije raspisala je danas tender za najbolju ideju šta da radi sa Železarom Smederevo nakon neuspeha pregovora o prodaji sa kompanijom Esmark.

Vlada je saopštila da će izabrati najpovoljnijeg ponuđača, a kakvu god on ideju da predloži, glavni uslov biće da sačuva radna mesta u smederevskom gigantu.

Prema rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića, ovo će biti prvi put da Vlada na ovaj način traži rešenje za privatizacije neke kompanije.

– Dobre ideje pokreću svet, a one najbolje našu Železaru. Ako me pitate da li nam je ponestalo ideja, biću otvoren sa vama-jeste. Zato smo odlučili da angažujemo strunjake za ideje, naročito ekonomske. Nije važno da li će se ubuduće u Železari proizvoditi čelik, snimati apokaliptični filmovi ili spotovi Nikolije Jovanović, sve dok u tome učestvuju svi radnici, mi smo na pravom putu – naveo je Vučić.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ideje zajedno sa slikom kandidata treba da budu dostavljene na adresu Vlade Srbije najkasnije do kraja marta u tri pisana primerka sa obaveznom naznakom “Imam ideju!”.

Nenad Milosavljević

Marko Dražić

 1. Polovni Buntovnik kaže:

  I have a cunning plan…

   1. hipnotisana gomila kaže:

    hipnotisana gomila

  1. Mladjan Dinkic kaže:

   ako problem ne moze da se resi tako
   sto ce Slina da popusi Picoustom….

   ….neresiv je….

 2. Ja sam kaže:

  Pa…mogo bi da se otvori zatvor u kom ce dozivotno boraviti svi oni koji su se u Srbiji bavili politikom u poslednjih 25 godina, i da se preorijentisu na proizvodnju grozdja.

  1. himalajac kaže:

   to ti je pola ideje; treba da istaknes kako zadrzati sve radnike. npr. nastavak tvoje ideje je: zaposleni u zeljezari (veci deo njih) bi bili cuvari, a visak bi se bavio batinanjem zatvorenika

   1. Ja sam kaže:

    Za cuvare u redu, ali cini mi se da je batinjanje stoke zakonom zabranjeno.

   2. xy kaže:

    Odosmo mi u pi*ku lepu materinu sa ovim folirantima, pa se vi zajebavajte do mile volje!

  2. Ja sam kaže:

   Mislim i da bi mogao da se otvori i Muzej ili Masovna grobnica, svejedno:
   dobijenih ratova,
   vazdiglih fabrika,
   uspesnih privatizacija,
   medijskih sloboda,
   ostvarenih nadanja,
   gasnih tokova,
   koridora,
   vodenih beograda,
   kosova i metoha,
   rokera,
   humanosti,
   akademika…

   1. scoby kaže:

    … i da se proglasi dan žalosti zbog propasti ”posla decenije”, a da se uvede u kalendar državnih praznika pod nazivom: ”Dan izgubljenih provizija”.

  3. mirko kaže:

   Neda treba sve politicare zatvoriti , nego ih naterati da prvo sebi odliju bukagije .

 3. Mizantropikus kaže:

  Bambi land 2

 4. MRVOjed kaže:

  Ima jedan ministar ujaka, ne ide mu bas dobro biznis, ali je odlican strucnjak. Bice to odlicno resenje za direktora.

 5. Teoretičar zavere kaže:

  Nisam ekonomski stručnjak, ali imam ideju šta uraditi sa Železarom. Predlažem da se osnuje muzej pod nazivom “Veliki umovi Srbije i njihovi propali projekti”. Počasno mesto u tom muzeju zauzimao bi premijer Vučić, izvajan u prirodnoj veličini kako drži u ruci neke papire, a njegov snimljeni glas bi preko zvučnika ubeđivao posetioce da je baš ovaj projekat prava stvar koja će pokrenuti Srbiju. On bi povremeno bio prekinut takođe snimljenim spontanim aplauzom radnika Železare , dok bi na displeju iznad njega išao snimak visokih peći u punom pogonu.
  Levo i desno od Vučića bili bi, takođe u prirodnoj veličini ministri Tasovac i Stefanović. Tasovac bi ponosno pokazivao ispruženu desnu ruku sa zavrnutim rukavom na kome bi blistao novi ručni digitalni sat. Iz zvučnika bi se čuo njegov glas koji bi radosno odbrojavao sekunde, minute i sate! Ministar Stefanović bi bio okrenut prema Vučiću, zaljubljenog pogleda i ne bi govorio ništa jer bi bio u majici na kojoj bi pisalo: “Neka pendrek govori umesto mene!”
  Sasvim u dnu sale bila bi figura Tomislava Nikolića u zagrljaju sa Patrijarhom Irinejom a iznad njih bi bio displej sa trčećim slovima: ” Nema vas toliko koliko ja imam spremnih ordenja i medalja!”
  Zaboravih napomenuti da gore pomenuti premijer stoji ispred makete Železare Smederevo i makete Južnog toka u razmeri 1: 10 000.
  I na kraju predlažem da se ulaz u taj muzej naplaćuje 20 evra ne bi li i na taj način pomogli posrnulu privredu Srbije. Ne mogu samo penzioneri da pomažu svojim oduzetim delom penzije.
  Ovo su samo neki od eksponata a ima ih toliko da će trebati neki mnogo veći prostor za prikazivanje svih projekata kojima su nas bombardovali preko medija i od koji nema ništa.

  1. Sale kaže:

   Ja bih jos zveknuo Vojvodu, tri metra visok i u bronzi, a ispod da pise “Smedevevo, gvad cuven po gvozdju!”

 6. Ja sam kaže:

  Originalan poziv izgleda ovako:
  “Ako neko hoće od vas da upravlja Železarom, evo, napravićemo ugovor, ali plašim se da ne znate, ne znam ni ja. Ali naći ćemo ko zna i borićemo se”, kazao je premijer.
  Ove reci mnogo govore;
  a) Vucic je kukavica.
  b) Vucic je neznalica.
  c) Vucic je borac.
  d) Vucic ne veruje novinarima.
  e) Vucic je pronalazac.
  f) Vucic je jos uvek premijer…

  1. Monika kaže:

   Dobro bre, ako je umro plan A (Bog da mu dušu prosti), i plan Be u danu De, nije smak sveta.

   P.S. Iz ugla ‘Informera’ te mudre reči govore da Vučić ima muda i da mu to Srbi neće oprostiti.

   1. Ja sam kaže:

    Grobovi su nasa svetla buducnost!

 7. gradjanin kaže:

  Toliko je bahat da nije mogao da dogovori podelu novca koji bi dobili prilikom kupoprodaje pa je “propao dogovor sa Esmarkom”( http://www.teleprompter.rs/esmark-je-fantomska-firma-iz-holandije-milo-dukanovic-ima-firmu-na-istoj-adresi-foto.html ).

  1. Mizantropikus kaže:

   Na zvanicnom sajtu Esmark steelgroup imas vesti o pregovorima Esmarka za kupovinu zeljezare.
   A to ako oni imaju kancelariju(sobu, toalet sta vec sa adresom) u holandiju samo pokazuje jednu stvar koje sve veliko korporacije rade.
   Glavna filijala otvara na papiru malu filijalu van zemlje glavne filijale, sa ciljem da odkupljuje u tom sektoru fabrike po njihovom izboru.
   Glavna filijala pozajmi novac maloj filijali za kupovinu(novac koji je vec njihov, zajma nema sem na papiru).
   Mala filijala vodi kupljeno, a zbog duga matici oni neplacaju porez nikome dok se taj dug neisplati.
   Kad se dug isplati onda se daje novi kredit i tako u krug do mile volje, da se svaki zaradjeni dinar trpa u svoj dzep, na stetu svih drzava ukljucenih u igri.

   U Danskoj je sad bila afera sa goldman sachsom, luxemburska filijala kupuje dansku elektrodistribuciju. Svi su bili na konju velike pare su se zaradile, dok nisu skontali trik.
   Americka filijala je pozajmila novac luksemburskoj filijali za kupovinu.
   Sada dok luksemburska filijala americi ne odplati kredit, Danska i Luksemburg gubi ogromne sume od poreza, tolike da u roku od deset godina danski budget ce biti u deficitu, znaci izgubili su veci prihod od poreza nego cena za koju je prodata elektrodistribucija. Sve legalno i po internacionalnim pravilima :) I u buduce nista goldman sachs luksemburg ne sprecava da se i dalje zaduzuje od americke glavne kancelarije, da bi svi izbegavali placanje poreza i svu zaradu trpali sebi u dzep.

   A koliko sam razumeo, prodaja je propala zato sto smo hteli komsiji prodati nas stari polovan playstation, pod uslovom da playstation ostane kod nas, i da mi imamo veca prava na igranje sa playstationom od novog vlasnika.

   1. gradjanin kaže:

    Na istoj adresi na kojoj je registrovana firma Esmark registrovane su i firme Mile Đukanovića “MNSS B.V.” i Miodraga Kostića “Wheat Corn Holding B.V” u Holandiji. To je velika “slučajnost”. Ili je jeftinije ako tri poslovna čoveka iznajme kancelarije na istom mestu? http://www.teleprompter.rs/sumnjivo-miodrag-kostic-ima-fantomsku-firmu-na-istoj-adresi-kao-esmark-milo-dukanovic.html

    1. Mizantropikus kaže:

     I levi strauss, par farmaceutskih firma, odelenje bloomberga, rumuni, bugari, turci, aziatski investicioni fondovi, par poznatih internacionalnih fondova, deutche telekom, i jos dosta za mene poznatih i nepoznatih preduzeca i fondova. I sve to u rukama mila djukanovica i kostica.
     Ili je zakljucak da se na toj adresi ne nalazi shupa.

     1. Mizantropikus kaže:

      Kosticu, ajde majke ti uzmi mi preko veze par jeftinih farmerka, ipak smo nasi.

 8. Monika kaže:

  Napraviti filmski studio a svih 5000 radnika, koristiti kao statere. Sa toliko radnika – statera moguće je snimiti rimejk ‘Terminatora 2’. Posebno, ona poslednja scena, kada Terminator upada u onu vrelu lavinu.

  1. Mirjana kaže:

   Znam kome je namenjena glavna uloga…

  2. Ja sam kaže:

   A da se otvori spa centar za nase vladare, poslanike i poslanikice, pa da vitkaste Maja, Zorana, Danica, Stanislava i ostale Jorgovanke koriste toplu pec umesto saune i mazu se otopljenom rudom umesto blatom?
   Al’ bi potamnele!

   1. Monika kaže:

    A tek što bi se znojile – em peć, em menopauza! Jadan, taj crnac (potamneli član Vlade, koji se upravo vratio s Tajlanda!), Maja će mu pokazati put do šumice! Na sebi će imati samo roze “Hello Kita” naočare!

 9. megadens kaže:

  Nabaviti 5 000 laptop racunara po moguctvu iz donacija i organizovati najveci bot kamp na svetu.
  Sramota je da na sajtovima reyimskih medija ima ispod 2 500 botova
  A da, mogli bi i organizovati i posete i naplacivati karte

  1. peric kaže:

   Prethodno pretopiti tenkove i naprati drzace za noge.

 10. zoran kaže:

  До краја фебруара послаћу само слику у три писана примерка, а када уђем у ужи избор ( не смем се крити иза скромности ), у најужи избор, пешке ћу , у једноделном купаћем костиму, са лентом преко рамена и бедра, очешљаних плавих, густих увојака, са осмехом Мона Лизе, јамицама на образима, рупицом на бради, посечених ноктију на ногама, са младежом на јагодици и изврнутим пупком који се не види, генијалном идејом у паметној глави, кренути за Смедерево и ЗАЛУТАТИ…
  Сви запослени у железари тражиће ме годинама ( сваки понаособ до пензије), за то ће уредно примати лични доходак и све друге надокнаде које им законом о раду припадају…
  У самој железари биће оперативни центар где ће се скупљати и обрађивати, те враћати на терен широм Европе ( толико сам изгубљен да је моја изгубљеност величине континента ), све информације, истине, полуистине, лажи, абери,авази,гласине,песме, пословице, клетве,легенде, митови, сведочења,спевови, есеји, поеме, саге, серије снимљене, баш као и филмови ( кратко – и дугометражни, документарци, трилери, комедије,драме,еротски,дечији. цртани, црно – бели, неми, камером из руке, компјутерском анимацијом, вестерни, шпагети вестерни,блокбастери ), брзалице, загонетке, ребуси, осмосмерке,анаграми, судоку, скандинавке, беле укрштенице, слике, фотографије, цртежи на зидовима пећина, величанствене и необјашњиве шаре у пољима кукуруза, све, али баш све о мени како би ми се ушло у траг и како бих био пронађен…
  Због свог обичног и неприметног изгледа ( иако постоји моја фотографија, али милиони људи изгледају тако), и лаког утапања у масу широм Европе, велики су изгледи да све ово потраје а Србија стане на ноге, мојом заслугом…

 11. zoran kaže:

  …Ако неког од Вас не мрзи и не буде заборавио, нека ” проспе у медијски ветар” информацији да сам виђен у естонији, летонији. литванији, како продајем и тумачим ” РУСКУ ИДЕЈУ” од Берђајева, чисто да ометате потрагу замном, да потеру нахушкате на криви траг… ( негде око првог априла пустите гласине, биће ефектније)…

  1. Monika kaže:

   Zorane, javite se u Jutarnji program Pinka. I svi će znati ‘de ste!

   1. zoran kaže:

    …Како сам у коментару дао опис госпође ЕУ, тзв. свети грал за хохштаплере наше политичко – естрадне сцене, страх ме да ме не КИНДАПУЈУ у пинковом студију, помислиће гледатељство да је неки ријалити програм, а не ликвидација спасиоца железаре…
    П.С.Је л’ оно лане жељково стварно ставило зубе од керемике за тоалет шољу, кад су онако бели и кљовасти?

 12. Iris kaže:

  Covek je lepo rekao da ne znaju da prodaju celik pa je normalno da nadju nekog ko ume. U svakom slucaju bolje i to nego da Amerikanci otpuste radnike, iscrpu sve sirovine a onda odu i zatvore Zelezaru.

 13. Stojadin kaže:

  Moze meni neko da odgovori zasto je vlada Srbije prihvatila da kupi zelezaru za 300miliona eura,i oslobodi americku us steel firmu od svih obaveza prema radnicima i privredni,ukljucujuci i dugove koji dosezu 300 miliona eura.
  Ko je se tu ugradio i zasto cemo mi gradjani Srbije placati jos ko zna koliko dugove americke kompanije.
  Setite se prodata je za 23 miliona dolara,a kako kazu drzava je otkupila smo je za 1$,dok niko neprica o drugom delu price,i da je drzava zapravo na sebe preuzela sve obaveze i dugove us steela.

 14. duh kaže:

  Imam toliko ludoinventivnu ideju ali necu da kazem jer vredi vise od zelezare , zamislite rade sve peci I jos vise zaposlenih a nista nije povezano sa crnim humorom.

 15. stefan_mi kaže:

  ovo je mozda jedini sajt gde su komentari realni i sa minimalnim brojem negativnih glasova… VUCICU PEDECINO!

 16. demagog kaže:

  Neka uposle botove da je reklamiraju po stranim portalima
  Nije bitno gde, samo im sastave par ečenica i njih svuda ubaciju: na vesti o vremenu, na vesti o sportu, na recept dana. ..
  Na primer: Vest je. Sutra će u Nju Kastlu da pada kiša
  a naš bot stavlja kometar:
  Da, ali kupovinom železare u smederevu naša vlada (naznaka bot se pretvara da je Englez) uključiće se u moderne Evropske tokove i podržati najvećeg i najpoštovanijeg političara današnjice….

  1. Monika kaže:

   Čovek poželi da bude Bot, kad nas tako divni ljudi vode. Svaka čast premijeru!

 17. aleksandar kaže:

  u “dvoristu” zelezare je ogranicenje brzine za
  motorna vozila 10km/h, i mozes dobiti redovnu
  kaznu za prebrzu voznju ako prekoracis ogranicenje.

  Vucicu Pederu, skreni neki auto
  put tuda, i eto lahke love!

 18. Simeon kaže:

  Pretopiti i zeljezaru i zalihe, i one stare tenkove, i prodati zutim ljudima kao sekundarnu sirovinu.

 19. Nebojša kaže:

  Znate kad je Tito bio u poseti Smederevu pre pedesetak godina.. I pita okupljene- je li, boga mu, sto uspjeva ovdje u Smederevu?
  -Grozdje, druze Tito!
  -Gvozdje? Pa sto ne otvorite zeljezaru, majku vam bozju?!
  I, tako i bi..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *