njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. feb. 2013

Vlasnici pekara upozoravaju da čak trećina dece ne jede u pekarama

Pekari optužuju medije da previše pišu o zdravoj ishrani

BEOGRAD, 6. februar 2013, (Njuz) – Udruženje pekara Srbije upozorilo je javnost, a na prvom mestu roditelje, da se čak jedna trećina dece ne hrani redovno u pekarama.

Rezultati programa “ZdravoRastimo” pokazali su da samo dve trećine dece uzrasta od 6 do 16 godina svakodnevno jede u pekarama, zbog čega pekari postavljaju pitaje šta je sa onom preostalom trećinom?

Predsednik Udruženja Milutin Gojković Mesi kaže da je podatak da svako treće dete skoro nikad ne poseti pekaru zabrinjavajući za dalji razvoj pekarske industrije i da usporava njihove planove za podizanjem novih pekara u blizini škola.

– Novine i Internet su u poslednje vreme preplavljeni tekstovima u kojima laici zagovaraju neku nazovi zdraviju ishranu, pa tako teraju decu da umesto bureka sa mesom jedu picu ili pljeskavice bez dodatka kačkavalja, čime nanose direktnu štetu našoj branši – kaže za Njuz Gojković i podseća da čak i sama reč “branša” vuče korene iz perioda kada su ljudi počeli da mese brašno da bi se prehranili.

Nutricionista dr Ljubiša Živković predlaže pekarima da pokrenu kampanju za podizanje svesti o bitnosti unosa tri obroka sa pecivom dnevno.

– Za decu je najvažnije da unose sva tri obroka dnevno, a ne samo da doručkuju ili užinaju pecivo. Ukoliko već iz nekog razloga odbijaju da pojedu burek zbog masnoće, na raspolaganju su im zdravije alternative poput rol viršli ili pogačica sa čvarcima – zaključio je doktor Živković.

Miroslav Vujović

 1. Malo ja sam kaže:

  Pitanje je zasto ta trecina ne ide u pekare. Da li zato sto nema novaca ili zato sto novac trosi na na neki drugi prah, koji se ne zove brasno.

 2. Ja sam kaže:

  Зла времена.
  Више пекара од кафана.
  Решења има,
  да добро буде свима.
  Убаците пиво у пекаре поред школе,
  деца, а и њихови мушки родитељи, вас моле.

 3. ariela kaže:

  Pricajte vi sta hocete al ja bez “danskog peciva” ne mogu da zamislim vise svoj zivot…mada sam cula da u Danskoj pojma nemaju sta je to:)…

 4. Dado kaže:

  Milutin Gojković Mesi…
  Odakle samo iskopaste nadimak, isplakah se…

 5. Stanarević kaže:

  Ostavite pekare na miru!
  Naše pekare su zakon, meni su nedostajale preko, ne mogu da vam opišem. U Nemačkoj i đene-đene, može da se nađe ponešto normalno za pojesti, ali oni Rusi kakav šugav izbor hrane za doručak ili brzu užinu imaju, pa to je bruka! Da mi je da otvorim tamo lanac buregdžinica, čudo bih napravio za kratko vreme! Ali ne može, ne daju mali crni sa Kavkaza, ubili bi me kao kera kad bih pokušao da im otmem primat koji drže sa svojim prčvarnicama, od Moskve do Sibira…
  U svetu brze hrane naše pekare su čista avangarda!
  Mmmmmmmmmmmmmmm…

  1. Shumsky kaže:

   čburek, a 8)

   1. Stanarević kaže:

    Taj rad! :-D
    Чебурееееки горяяяяяяяяячиеее!

 6. Marko kaže:

  Evo recepta za uspjeh: ‘Ako jedu pecivo u svakom obroku, dječaci će postati razvijeni kao Adele, a kćerke preslatke kao K. Ronaldo!’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *