njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. nov. 2010

Vojvodina otvara tezgu u Briselu

Iskusnim prodavcima se pruža prilika za rad u Evropi

NOVI SAD, BRISEL, 6. novembar 2010, (Njuz) – AP Vojvodina će u Briselu početkom naredne godine otvoriti tezgu za prodaju poljoprivrednih proizvoda, u okviru Grose Markta, kod nas poznatijeg kao kvantaška pijaca, dogovoreno je danas u razgovoru direktora JP “Tržnica” iz Novog Sada, gospodina Zelenka Mitića, sa kolegom iz Brisela Klausom Boranom.

– Već ranije smo govorili, a niko nam nije verovao, da Pokrajina Vojvodina neće otvarati svoju tezgu na briselskom kvantašu pre nego što Srbija postane kandidat za člana EU. Mi imamo šta da ponudimo u Briselu, a to su naša džigernjača, švargla, domaća šunka, mokrinski sir, kao i veliki asortiman voća i povrća – rekao je Zelenko Mitić.

Posle uspešnih dogovora sa direktorom kvantaša u Briselu i njegove ponude da se tezga postavi odmah kod kolskog ulaza na pijacu sa desne strane, na najprometnije mesto, odlučeno je da već početkom naredne godine tezga AP Vojvodine u Briselu počne sa radom. Prodajni objekat biće opremljen hladnom pločom i zastakljen na trećini površine da bi se nesmetano prodavali mlečni proizvodi.

Belgijanac je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora i istakao da će tezga AP Vojvodine u Briselu, kao jednog od mnogih poljoprivrednih proizvođača koji imaju svoje tezge i radnje na lokalnom kvantašu, biti sigurno dobro posećena jer je Vojvodina poznata po paradajzu prečnika minimum 10 cm i ravnim krastavcima minimalne dužine 22,5 cm, koji su sada već standard EU.

Prema njegovim rečima, uprava briselskog kvantaša pružiće logističku podršku i sve što je potrebno za početak rada (kantar, fiskalna kasa, papirne kese i sl.), a u prvih godinu dana AP Vojvodina biće oslobođena zakupa i pijačarine, što dovoljno govori o tome koliko smo potrebni na ovom tržištu.

– Posedujemo najmoderniju pijacu u Evropi, i jedino što nam nedostaje su poljoprivredni proizvodi vrhunskog kvaliteta koje nam obezbeđuju zakupci tezgi. Imamo zaista povoljne uslove za privlačenje poljoprivrednih proizvođača iz zaostalih krajeva gde se pesticidi i herbicidi retko koriste, tako da je hrana zdravija – objasnio je Boran. 

Kako je objavljeno na sajtu JP “Tržnica” iz Novog Sada, Boran je izrazio uverenje da će Vojvodina opravdati očekivanja i pružiti briselskim domaćicama priliku da se uvere u vrhunski kvalitet njenih proizvoda.

– Tezga bi morala da počne sa radom već pre božićnih praznika, jer je to pravi trenutak za plasman ovih proizvoda kako bi kupci u euforiji kupovanja hrane imali i ovu robu u ponudi – istakao je Boran.

Očekuje se da će otvaranju tezge AP Vojvodine na briselskom kvantašu prisustvovati i predsednik Skupštine AP Vojvodine gospodin Bojan Pajtić, koji će tom prilikom postaviti i spomen-ploču kojom će se označiti izlazak Vojvodine na briselsku pijacu.

Joca Kaćanski

LSV: Šta se čekalo do sada sa otvaranjem tezge?!
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas najavu otvaranja tezge Vojvodine u Briselu, ali je ocenila da se takav objekat “mogao i morao” otvoriti mnogo ranije.
– Svi znaju da LSV već godinama ukazuje na potrebu otvaranja tezgi u evropskim prestonicama, posebno u Briselu koji je sedište EU. To je najbolja šansa da se naši poljoprivredni proizvodi prodaju na konkurentnom tržištu i odmah naplate u gotovini, i to devizno – ističe se u saopštenju LSV-a.

LSV je naveo da raduje činjenica da će ova tezga biti u najskorije vreme puštena u promet, ali je izrazio žaljenje zbog velikih količina voća i povrća koje je istrunulo i trune u skladištima zbog nepostojanja tezge na briselskom kvantašu. Ta stranka je podsetila da danas više od 300 evropskih regija ima svoje tezge sa voćem, povrćem, sirom i suvomesnatim proizvodima u Briselu, i to ne samo regioni koji pripadaju zemljama članicama EU, nego i regioni iz susednih država.

Više o evropskim tezgama Vojvodine na http://www.blic.rs/Vesti/Politika/215653/Uskoro-kancelarija-Vojvodine-u-Briselu

 1. neriljano kaže:

  Ljudi, otcepi se ova Vojvodina… Strasno je sta rade ovi njihovi političari. A moj deda se borio za to protiv Austrougara.

  1. sh kaže:

   Tvoj deda se gerskom bori protiv AustroUgara jer je sama Austrougaria stvorila prvu srpsku pokrainu u Madarskoj i priznala vas kao srpski narod, tako da se ovo nije desilo vi biste sada svi bili Madari. Austroungari dali vama hleb a vi njih gadali kamenom, sovim vasim postupkom kasnije shvatili AustroHungari da su napravili veliku gresku koja ih goni dan danas.

 2. Gocili kaže:

  Mala ispravka:
  Fiskalnu kasu za rad tezge obezbediće Vlada Srbije, jer će se porez na dodatnu vrednost plaćati Srbiji, kako bi roba mogla biti oslobođena izvoznih taksi, jednokratnih poreza i nameta za proizvodnju i izvoz zdrave hrane. Na taj način skratiće se papirologija i administracija, što je neophodno za funkcionisanje bilo kakvog objekta, što smo naučili na svom primeru u zemlji, nažalost.

 3. sh kaže:

  gde je Srbija sada?od Beograda oa juzno pripada Kosovu, od Beograda pa severno prpada Magyarorskoj gede su prvi srbi, oko 4000 srba, imali svoj gradic Szentendre daleko oko 25km od Budapeste. Tako da je vreme da se granice poprave. Madjarska ce traziti Vojvodinu sad ili kasnije jer joj pripada.

 4. sh kaže:

  @neriljano;
  Tvoj deda se gerskom bori protiv AustroUgara jer je sama Austrougaria stvorila prvu srpsku pokrainu u Madarskoj i priznala vas kao srpski narod, tako da se ovo nije desilo vi biste sada svi bili Madari. Austroungari dali vama hleb a vi njih gadali kamenom, sovim vasim postupkom kasnije shvatili AustroHungari da su napravili veliku gresku koja ih goni dan danas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *