njuz-autor

AUTOR: urednistvo

29. apr. 2012

Vršnjačko nasilje među penzionerima u porastu

Mediji imaju najveći uticaj na ponašanje penzionera

SREMSKA KAMENICA, 29. april 2012, (Njuz) – Svaki četvrti penzioner u Srbiji doživeo je neki vid vršnjačkog nasilja, pokazuju istraživanja Centra za gerijatrijsku delikvenciju iz Sremske Kamenice. Među penzionerima je najprisutnije verbalno i psihološko nasilje,kao što je spletkarenje, ogovaranje i pretnja tužbom, dok je fizičko nasilje zbog godina i zdravstvenog stanja nasilnika tek na trećem mestu.

Sociolog Veljko Balaban, načelnik Centra za gerijatrijsku delikvenciju, smatra da uzrok nadolazećeg talasa nasilja među penzionerima treba tražiti pre svega u porodici.

-Penzioneri koji su emocionalno zanemareni, kod kojih su porodični odnosi nekvaliteni, kojima unuci ili deca ne pokazuju dovoljno pažnje skloni su nasilničkom ponašanju – kaže Balaban – Oni, pošto su najstariji, ne priznaju ničiji autoritet, smatraju da su uvek u pravu, postaju sve agresivniji, krše zakon, i zato možemo očekivati da se sve češće u policijskim izveštajima nalaze lica starija od 65 godina – upozorava Balaban.

Podložnost starijih osoba raznim uticajima ima velikog udela na njihovo ponašanje, navodi se dalje u istraživanju koje pokazuje da usled zanemarivanja od strane porodice, penzioneri puno vremena provode uz televizor i novine, medije koje u tim godinama mogu imati velikog uticaja na njihovu svest.

– Vreme koje sa vršnjacima provedu u redu čekajući da podignu penziju ili plate račune, okruženi negativnom energijom koja se akumulira, i vršnjačko nasilje je njihov, grubo rečeno, “izduvni ventil” – objašnjava Balaban i zaključuje da “je sreća u nesreći što nasilnici svojim ponašanjem ne mogu loše da utiču na mlađe naraštaje koji odavno nemaju poštovanja ni prema kome, pa samim tim u njima ne mogu videti uzore”.

Soko Sokolović

 1. Neverni toma kaže:

  Kad si star, nisi sav svoj!

 2. celtic kaže:

  Dobri starci mi nikad neće smetati. A one koji se nešto pitaju i ne daju se skloniti iz stolica, baciti lavovima i reciklirati ih kroz lavlju stolicu.

 3. arko kaže:

  Pod hitno udaljiti kladionice 200 m od penzionerskih redova.

 4. Nebojsa kaže:

  Ali Centar za gerijatrijsku delikvenciju iz Sremske Kamenice…carski! :D

 5. miloshenda kaže:

  Mladost – ludost
  starost – senilnost

 6. cy kaže:

  Ova vest daje novu dimenziju izreci “Bez starca nema udarca” ;)

 7. zoran kaže:

  sva frka je oko sukoba interesa- 2 miliona njih isti dan napune dzepove i ko to moze iskontrolisati… sva je sreca sto ne ulaze u posao sa prostitucijom

 8. nihil kaže:

  Odlican tekst, svaka cast! :D
  Sremska Kamenica rulz! :D
  Samo jedna mala ispravka, premda sumnjam da ce autor teksta citati komentare, kaze se deliNkvencija. ;)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *