Ćuške i šamari ujednačeniji u uniformama
njuz-autor

AUTOR: Uros Bogdanovic

27. sep. 2017

Vršnjačko nasilje ujednačenije u uniformama

SRBIJA, 27. septembar 2017, (Njuz) – Mesec dana nakon početka školske godine, ministarstvo prosvete objavilo je studiju koja kaže da je vršnjačko nasilje daleko ujednačenije i blaže kod dece u školskim uniformama, nego kod dece koja u školu idu obučena prema volji svojih roditelja.

– Uniforme su šivene tako da je radijus zamahivanja rukom smanjen za 40% u odnosu na regularnu garderobu, što je bio jedan od uslova na tenderu za izradu školskih uniformi – rekao je Miladin Kovačević, portparol ministarstva prosvete, zadužen za kontrolu vršnjačkog nasilja.

On je dodao da su ovi rezultati ohrabrujući, s obzirom na to da ozbiljnijih povreda kod uniformisane dece nije bilo.

– Kada pričamo o posledicama, najčešće je reč o modricama, ili polomljenom nosu, što je na granici da se tumači kao koškanje, a ne vršnjačko nasilje – rekao je Kovačević i naglasio da Ministarstvo sa pojačanom pažnjom prati ponašanje uniformisane dece.

Studijom su obuhvaćene sve škole koje su uvele školske uniforme, a ćuške i šamari su ujednačeniji, dok je primećeno da pantalone i suknjice ipak omogućavaju udarce nogama koji mogu naneti i teže telesne povrede.

– Problem šutiranja je u planu za sledeću godinu, kada ćemo pored uniforma predstaviti i cipele koje imaju vazdušne vrhove, koji bi morali da ublaže udarce, pa ćemo i ovaj problem neutralisati – zaključio je Kovačević.

Plan je da se uniforme uvedu u sve škole do kraja 2021. kada bi trebalo vršnjačko nasilje da postane prošlost.

Uroš Bogdanović

 1. voya montoya kaže:

  U skoli za komunalne policajce nema nasilja ,jer su svrsnjaci koji se razumeju gotovo kao i polaznici Akademije za Upravitelje urbanih obora zgrada Pravoslavljotejscujucih gradjana…Takodje ni u MUPu nema sukoba,cim dodju Skode koje rapidno smiruju JRM…Kreator uniformi MUPa je poreklom iz Koreje,doduse Juzne Koreje…Inspektore u civilu oblace domaci diktatori mode…

 2. Ja sam kaže:

  Roditelji u Sidu su se izborili da im deca nose pancir uniforme kako bi se bezbrizno igrala u skolskom dvoristu.

 3. amharac kaže:

  kakva laz!
  do 2021. plan je da skole u srbiji izumru. sto se tice vrsnjackog nasilja, plan je da se ocuva i postane deo nase bogate kulture; uz pomoc drzave i sarenih medija bice komercijalizovan i prenesen u ring, po uzoru na ultimat fajt, a od prodaje televiziskih prava bi se finansirali kampovi za selekciju i obuku novih takmicara, posto skole nece postojati

 4. peric kaže:

  Uniforme su skretanje paznje na smanjenje para za skolstvo. U Beogradu se zatvaraju skole umesto da se uvodi jednosmenski rad, direktori postaju jos vise politicki, armija najgorih kadrova se prima u skole, dobri odlaze, zbog neuslovnosti, da se postuje zakon trebalo bi odmah zatvoriti 95% skola u Bg.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *