nazad na vrh

Vršnjačko nasilje ujednačenije u uniformama

Ćuške i šamari ujednačeniji u uniformama

SRBIJA, 27. septembar 2017, (Njuz) – Mesec dana nakon početka školske godine, ministarstvo prosvete objavilo je studiju koja kaže da je vršnjačko nasilje daleko ujednačenije i blaže kod dece u školskim uniformama, nego kod dece koja u školu idu obučena prema volji svojih roditelja.

– Uniforme su šivene tako da je radijus zamahivanja rukom smanjen za 40% u odnosu na regularnu garderobu, što je bio jedan od uslova na tenderu za izradu školskih uniformi – rekao je Miladin Kovačević, portparol ministarstva prosvete, zadužen za kontrolu vršnjačkog nasilja.

On je dodao da su ovi rezultati ohrabrujući, s obzirom na to da ozbiljnijih povreda kod uniformisane dece nije bilo.

– Kada pričamo o posledicama, najčešće je reč o modricama, ili polomljenom nosu, što je na granici da se tumači kao koškanje, a ne vršnjačko nasilje – rekao je Kovačević i naglasio da Ministarstvo sa pojačanom pažnjom prati ponašanje uniformisane dece.

Studijom su obuhvaćene sve škole koje su uvele školske uniforme, a ćuške i šamari su ujednačeniji, dok je primećeno da pantalone i suknjice ipak omogućavaju udarce nogama koji mogu naneti i teže telesne povrede.

– Problem šutiranja je u planu za sledeću godinu, kada ćemo pored uniforma predstaviti i cipele koje imaju vazdušne vrhove, koji bi morali da ublaže udarce, pa ćemo i ovaj problem neutralisati – zaključio je Kovačević.

Plan je da se uniforme uvedu u sve škole do kraja 2021. kada bi trebalo vršnjačko nasilje da postane prošlost.

Uroš Bogdanović