nazad na vrh

Vršnjačko nasilje ujednačenije u uniformama

Ćuške i šamari ujednačeniji u uniformama

SRBIJA, 27. septembar 2017, (Njuz) – Mesec dana nakon početka školske godine, ministarstvo prosvete objavilo je studiju koja kaže da je vršnjačko nasilje daleko ujednačenije i blaže kod dece u školskim uniformama, nego kod dece koja u školu idu obučena prema volji svojih roditelja.

– Uniforme su šivene tako da je radijus zamahivanja rukom smanjen za 40% u odnosu na regularnu garderobu, što je bio jedan od uslova na tenderu za izradu školskih uniformi – rekao je Miladin Kovačević, portparol ministarstva prosvete, zadužen za kontrolu vršnjačkog nasilja.

On je dodao da su ovi rezultati ohrabrujući, s obzirom na to da ozbiljnijih povreda kod uniformisane dece nije bilo.

– Kada pričamo o posledicama, najčešće je reč o modricama, ili polomljenom nosu, što je na granici da se tumači kao koškanje, a ne vršnjačko nasilje – rekao je Kovačević i naglasio da Ministarstvo sa pojačanom pažnjom prati ponašanje uniformisane dece.

Studijom su obuhvaćene sve škole koje su uvele školske uniforme, a ćuške i šamari su ujednačeniji, dok je primećeno da pantalone i suknjice ipak omogućavaju udarce nogama koji mogu naneti i teže telesne povrede.

– Problem šutiranja je u planu za sledeću godinu, kada ćemo pored uniforma predstaviti i cipele koje imaju vazdušne vrhove, koji bi morali da ublaže udarce, pa ćemo i ovaj problem neutralisati – zaključio je Kovačević.

Plan je da se uniforme uvedu u sve škole do kraja 2021. kada bi trebalo vršnjačko nasilje da postane prošlost.

Uroš Bogdanović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. U skoli za komunalne policajce nema nasilja ,jer su svrsnjaci koji se razumeju gotovo kao i polaznici Akademije za Upravitelje urbanih obora zgrada Pravoslavljotejscujucih gradjana…Takodje ni u MUPu nema sukoba,cim dodju Skode koje rapidno smiruju JRM…Kreator uniformi MUPa je poreklom iz Koreje,doduse Juzne Koreje…Inspektore u civilu oblace domaci diktatori mode…

  2. Roditelji u Sidu su se izborili da im deca nose pancir uniforme kako bi se bezbrizno igrala u skolskom dvoristu.

  3. kakva laz!
    do 2021. plan je da skole u srbiji izumru. sto se tice vrsnjackog nasilja, plan je da se ocuva i postane deo nase bogate kulture; uz pomoc drzave i sarenih medija bice komercijalizovan i prenesen u ring, po uzoru na ultimat fajt, a od prodaje televiziskih prava bi se finansirali kampovi za selekciju i obuku novih takmicara, posto skole nece postojati

  4. Uniforme su skretanje paznje na smanjenje para za skolstvo. U Beogradu se zatvaraju skole umesto da se uvodi jednosmenski rad, direktori postaju jos vise politicki, armija najgorih kadrova se prima u skole, dobri odlaze, zbog neuslovnosti, da se postuje zakon trebalo bi odmah zatvoriti 95% skola u Bg.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix