nazad na vrh

Vučić predlaže naplatu pretplate za RTS po utrošku

Vučić navodi da će ovaj sistem naterati RTS da se bore za gledaoce

BEOGRAD, 4. mart 2013, (Njuz) – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić predložio je da se ubuduće naplata pretplate za RTS vrši po utrošku, a kako je rekao koalicioni partneri s odobravanjem gledaju na ovaj njegov predlog.

– RTS je javni servis u službi građana Srbije isto kao što su to na primer gradske toplane ili Elektroprivreda Srbije i ne može RTS biti u povlašćenom položaju. Zamislite da svi mesečno plaćamo jednako struju. To jednostavno nije pošteno jer ne mogu isto da plaćaju oni koji po ceo dan gledaju RTS i oni koji ga uopšte ne gledaju – rekao je Vučić.

Uz sve to, Vučić smatra da bi novi sistem naterao RTS da se bori za svoje gledaoce “jer ako niko ne bi gledao program RTS ne bi ga niko ni plaćao”.

Prvi potpredsednik Vlade je objasnio da ako bi Vlada Srbije do kraja meseca usvojila njegov predlog, ugradnja merača za merenje utroška programa RTS-a mogla da počne već u aprilu, za šta je Vlada već izdvojila sedam miliona evra.

– U svaki televizor bio bi ugrađen brojač. Na ovaj način građani bi bili u boljem položaju nego sada. Ako neka porodica ima dva televizora, ona bi mogla da uštedi tako što bi svi zajedno gledali RTS u isto vreme na jednom televizoru – rekao je Vučić i dodao da bi ugradnja brojača mogla da bude završena u aprili, tako da bi građani već pretplatu za maj plaćali po utrošku.

Kao dodatnu pogodnost ovog sistema Vučić je naveo i uvođenje jeftinijeg i skupljeg programa RTS-a.

– Pošto je pravo gađana na informisanje Ustavom zagarantovano termin od 19.30 do 20 časova, kada se emituje Dnevnik, bio bi besplatan. Reprizni program bio bi 75 odsto jeftiniji, dok bi se za premijere filmova, serija i drugih sličnih emisija plaćala puna cena – rekao je Aleksandar Vučić.

Bane Grković

 1. Au, koliko mi je krivo sto je ovaj tekst nije stvaran…

 2. Ja televizor, na kom pustam samo RTS kanale, drzim u WC-u.
  Zbog inspiracije, a i slaze se sa kanalizacijom.

 3. Ako drzava zaista hoce da povecaju gledanost ove Javne kuce, bilo bi pametnije da ona finansira sve one koji prate programe ove televizije. Jedino sto bi tada Vlada morala da angazuje komunalne policajce koji bi zalazili u domove i kaznjavali one koji zatamnjuju sliku i mutiraju ton, a TV im ukljucen.

 4. Bravo Aco . Pa definitivno i taj problem da se reši , lično ću propagirati takav sistem naplaćivanja predplate RTS-A . ! ! !

 5. pa ja toliko ne gledam RTS da mi Tijanic dodje pe'sto evra!!!

 6. To znači da bi program RTS-a bio maltene besplatan, jer se osim vesti, ”sa ponosom” emituju samo reprizni programi i filmovi. Mali aca je rešio da konačno dokusuri DB tijanića (doduše ne baš onako kako je najavljivao u pridezbornim obećanjima). DB pomagaj!

 7. Molim da se navede koliko bi tacno kostalo gledanje “Zikine sarenice”…bez nje ja vise vikend ne mogu da zamislim…

 8. Neverovatno koliko ljudi ce biti razocarano neispunjenim obecanjima objavljenim na njuzu, toliko je bukvalista da imate kapacitet da oborite Vladu!

 9. Zasto Tijanic i RTS ne postuju USTAV REPUBLIKE SRBIJE i ko moze na to da ga natera. Ako ne moze niko onda moze narod. NARODE SRBIJE: NEMOJTE DA PLACATE PRETPLATU RTS-u. Jer to je cista prevara i obmana.

  • I moj cukundeda se isto zvao Milun.
   Ali je krajem 19. veka nekud zalutao, i jos se nije vratio.
   Mada mi lici na onog gore, sa fejsa.

  • Добро, де Милуне, ако си купио унучету компјутер, дај га мало и њему.
   Уосталом, оно повеће дугме, лево, с лампицом, кад га поново притиснеш угаси му се лампица.

 10. А ја предлажем плаћање Владе и целе Скупштине Србије по учинку! :)

  • I tako je nastala nova klasa ljudi, politicki prosjaci.
   Radno mesto: plocnici ispred gradskih i opstinskih Skupstina.

 11. netreba zanemariti cinjenicu da RTS dosta zraci, tako da ujedno predstavlja i grejno telo, pa bi zimi trebalo da bude skuplji, a pomaze i pri hemoterapijama

 12. LJUDI; JESTE OZBILJAN TEKST I KOMENTARI; NEMOJTE DA PLACATE TV PRETPLATU.

 13. Nešto novo u našoj zemlji Dembeliji što nema nigde u svetu.

 14. Odlično ja neću da im plaćam jer i ne gledam rts,divna ideja!!!

 15. U stvari, ovo je ostvarivo, postoje piplmetri… e, kakva smo zemlja postali, normalne ideje tumačimo kao satiru a montipajtonovske proživljavamo u 1:1. :)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix