njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

19. aug. 2014

Za trideseti rođendan od familije dobila 20 pitanja: Kad ćeš da se udaš

...

UŽICE, 19. avgust 2014, (Njuz) – Marijana Petrović, nastavnica iz Užica nedavno je proslavila svoj trideseti rođendan, a od rodbine je tog dana dobila dvadeset pitanja „Kad ćeš da se udaš?“.

– Čim sam ustala majka mi je čestitala rođendan, dala poklon, a uz prvu jutarnju kafu me neobavezno upitala i kad ću da se udam – priča Marijana – Nekako odmah zatim počeo je da zvoni telefon, zvale su tetke, ujne i ostali rođaci. Svi su mi poželeli dosta uspeha i sreće u životu, a zatim bi pomenuli i pitanje moje udaje. Po mojoj evidenciji bilo je ukupno dvadeset takvih pitanja – kaže ona.

Mnogobrojna familija koja je Marijanu zvala kako bi joj čestitala rođendan postavila je ovo pitanje potpuno spontano bez prethodnog dogovaranja i tako pokazala da još uvek neguje tradicionalne vrednosti.

– Čula sam da je Maja od svih članova familije dobila pitanje „Kad ćeš da se udaš“ za rođendan. To je srpska tradicija koju moramo negovati i drago mi je da vidim kako naša familija još uvek drži do nje. Svaka žena koja neudata dočeka tridesetu susreće se sa tim pitanjem, a ona se ponavljaju za svaki sledeći rođendan i na svakom porodičnom okupljanju i to traje sve do njene konačne udaje – pojasnila nam je Marijanina tetka Vera.

Marijana je prilično zbunjena jer nije znala za ovaj tradicionalni običaj, a izgleda da ju je sve ovo prilično umorilo jer nam je spustila slušalicu kad smo je na kraju razgovora postavili pitanje “Stvarno, a kad ćeš da udaš?”.

Bojan Savić

 1. aleksandar kaže:

  ali kada cura moze da bira izmedju jos deset godina
  selfija sa napucenim usnama ili uvenuca uz nekog
  nezaposlenog lika koji se snalazi, a u stvari ne…

  …jbg…

 2. Garun kaže:

  Mislim da nije u redu đevojku smarati takvim pitanjima. Pravi rod treba da pruži i konkretnu podršku u vidu predlaganja kvalitetnog zagondžije, pa da vidiš raspoloženja kad bi umjesto 20 pitanja Marijana imala 20 dobrih prilika za udaju. Eto, ja bih joj predložio konzula iz Nikaragve, ako je u snazi.

 3. crni Gavrilo, šta uradi? kaže:

  Pošto vidim da je Marijana iz Užica ja bih je pitao, za razliku od ovih pitanja o udaji, da li je čula koje godine će Užice dobiti čistu pijaću vodu? I kada će se rešiti algi?

  1. Overlord kaže:

   Kusturica ce da napravi od Uzica Algograd na Djetinji.

 4. Ivana kaže:

  Pakosni primitivci. Toboze brinu za nju. Hvala bogu 21. vek pa za Marijanu ima jos vremena ihihi, a one neka kuvaju sarme,prave zimnice, ciste podove i neka cute posto su tako pametnije.

 5. rasputchin kaže:

  Burma (oko prsta)
  Gospodja Aung San Suu Kyi otkriva nove srpske tajne.
  Novi tamponi ”o.b. ®” štite žene od virusa HIV ako je aplikator dvostruko duži ?!
  http://zena.blic.rs/data/images/2014/08/19/11/68656_profimedia0101480306_300x0.jpg

  Dva istovremena tampona su znatno sigurnija, a zapušač i čep na bure čuvaju i dobro staro vino.

 6. u milice duge trepavice kaže:

  Ova uzicka familija nema pojma o tradiciji. Pitanje “Kad ces da se udas?” se postavlja od 25-te do 29-te, a od 30-te ide pitanje “Kad ces da rodis?” uz opasku “Pa i ne moras da se udas, ali donesi nam unuce.”

 7. vj kaže:

  Pa, Marijana, kad ces da se udas?

 8. Kreten kaže:

  Marijana, jel ovo oglas tvojih da te uzene nekom njuzovcu?

 9. Baba Devojka Pa Sta kaže:

  Ja sam se pokrstila u Curbabu i vise me niko ne pita, nista!

 10. Marija kaže:

  Pozdrav,

  Pa zar nijesu trebali da joj postavljaju ovo “pitanje” vec od 20-te…tako da bi joj odavno to dosadili i sa 30-et bi bilo…pa kad ces da rodis jos jedno dete'…ili bi vec do tad promijenila i dva muza…iskreno..niko nije “iskren”…kako samo zeli..nek’ tako u bude…uzivaj Marijana…a ove sretno “udate” sto se umiljavaju ..samo same znaju sto sve prozivljavaju pod pla$tom svoje “udadbe”…pozzZ…

 11. ja kaže:

  a kad kazem: tetka ali ja posla nemam, kako da se udam? ona mi kaze: nek on radi, a ti se udaj….

 12. Konjosav kaže:

  Ma ništa se ne bojte, Marijana će po novom jevropskom običaju da sačeka 45.godinu života pa će onda da se uda za njega ili nju, a decu će da prave tamo negde kad uđu u 6.deceniju ;)

 13. limundovac kaže:

  Evo nudim sebe , da rešim problem .

 14. pa kaže:

  Srećan ti rođendan, Sunce moje malo!

 15. Kalimero kaže:

  Ima onaj stari fazon…
  Babe, tetke, strine, ujne su mi na svakoj svadbi govorile – ti si sledeći.
  Prestale su kada sam to isto ja počeo njima da govorim na sahranama… ;)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *