nazad na vrh

Za trideseti rođendan od familije dobila 20 pitanja: Kad ćeš da se udaš

...

UŽICE, 19. avgust 2014, (Njuz) – Marijana Petrović, nastavnica iz Užica nedavno je proslavila svoj trideseti rođendan, a od rodbine je tog dana dobila dvadeset pitanja “Kad ćeš da se udaš?“.

– Čim sam ustala majka mi je čestitala rođendan, dala poklon, a uz prvu jutarnju kafu me neobavezno upitala i kad ću da se udam – priča Marijana – Nekako odmah zatim počeo je da zvoni telefon, zvale su tetke, ujne i ostali rođaci. Svi su mi poželeli dosta uspeha i sreće u životu, a zatim bi pomenuli i pitanje moje udaje. Po mojoj evidenciji bilo je ukupno dvadeset takvih pitanja – kaže ona.

Mnogobrojna familija koja je Marijanu zvala kako bi joj čestitala rođendan postavila je ovo pitanje potpuno spontano bez prethodnog dogovaranja i tako pokazala da još uvek neguje tradicionalne vrednosti.

– Čula sam da je Maja od svih članova familije dobila pitanje “Kad ćeš da se udaš“ za rođendan. To je srpska tradicija koju moramo negovati i drago mi je da vidim kako naša familija još uvek drži do nje. Svaka žena koja neudata dočeka tridesetu susreće se sa tim pitanjem, a ona se ponavljaju za svaki sledeći rođendan i na svakom porodičnom okupljanju i to traje sve do njene konačne udaje – pojasnila nam je Marijanina tetka Vera.

Marijana je prilično zbunjena jer nije znala za ovaj tradicionalni običaj, a izgleda da ju je sve ovo prilično umorilo jer nam je spustila slušalicu kad smo je na kraju razgovora postavili pitanje “Stvarno, a kad ćeš da udaš?”.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi: , , ,
 1. ali kada cura moze da bira izmedju jos deset godina
  selfija sa napucenim usnama ili uvenuca uz nekog
  nezaposlenog lika koji se snalazi, a u stvari ne…

  …jbg…

 2. Mislim da nije u redu đevojku smarati takvim pitanjima. Pravi rod treba da pruži i konkretnu podršku u vidu predlaganja kvalitetnog zagondžije, pa da vidiš raspoloženja kad bi umjesto 20 pitanja Marijana imala 20 dobrih prilika za udaju. Eto, ja bih joj predložio konzula iz Nikaragve, ako je u snazi.

 3. Pošto vidim da je Marijana iz Užica ja bih je pitao, za razliku od ovih pitanja o udaji, da li je čula koje godine će Užice dobiti čistu pijaću vodu? I kada će se rešiti algi?

 4. Pakosni primitivci. Toboze brinu za nju. Hvala bogu 21. vek pa za Marijanu ima jos vremena ihihi, a one neka kuvaju sarme,prave zimnice, ciste podove i neka cute posto su tako pametnije.

 5. Burma (oko prsta)
  Gospodja Aung San Suu Kyi otkriva nove srpske tajne.
  Novi tamponi ”o.b. ®” štite žene od virusa HIV ako je aplikator dvostruko duži ?!
  http://zena.blic.rs/data/images/2014/08/19/11/68656_profimedia0101480306_300x0.jpg

  Dva istovremena tampona su znatno sigurnija, a zapušač i čep na bure čuvaju i dobro staro vino.

 6. Ova uzicka familija nema pojma o tradiciji. Pitanje “Kad ces da se udas?” se postavlja od 25-te do 29-te, a od 30-te ide pitanje “Kad ces da rodis?” uz opasku “Pa i ne moras da se udas, ali donesi nam unuce.”

 7. Pa, Marijana, kad ces da se udas?

 8. Marijana, jel ovo oglas tvojih da te uzene nekom njuzovcu?

 9. Ja sam se pokrstila u Curbabu i vise me niko ne pita, nista!

 10. Pozdrav,

  Pa zar nijesu trebali da joj postavljaju ovo “pitanje” vec od 20-te…tako da bi joj odavno to dosadili i sa 30-et bi bilo…pa kad ces da rodis jos jedno dete'…ili bi vec do tad promijenila i dva muza…iskreno..niko nije “iskren”…kako samo zeli..nek’ tako u bude…uzivaj Marijana…a ove sretno “udate” sto se umiljavaju ..samo same znaju sto sve prozivljavaju pod pla$tom svoje “udadbe”…pozzZ…

 11. a kad kazem: tetka ali ja posla nemam, kako da se udam? ona mi kaze: nek on radi, a ti se udaj….

 12. Ma ništa se ne bojte, Marijana će po novom jevropskom običaju da sačeka 45.godinu života pa će onda da se uda za njega ili nju, a decu će da prave tamo negde kad uđu u 6.deceniju ;)

 13. Evo nudim sebe , da rešim problem .

 14. Srećan ti rođendan, Sunce moje malo!

 15. Ima onaj stari fazon…
  Babe, tetke, strine, ujne su mi na svakoj svadbi govorile – ti si sledeći.
  Prestale su kada sam to isto ja počeo njima da govorim na sahranama… ;)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix