nazad na vrh

Zbog finansijske krize zatvorena još jedna štamparija falsifikovanih dinara

"Skoro isti kvalitet kao falsifikovani dinar" FOTO/RTS

BEOGRAD, 4. jul 2012, (Njuz) – Juče je u Kotežu zatvorena još jedna štamparija falsifikovanih dinara. Ovo je peta štamparija koja je u poslednjih mesec dana bila primorana da stavi katanac na vrata usled finansijske krize. Miodrag Čuturilo (48), vlasnik zatvorene štamparije, kaže da je bio primoran na ovaj korak jer falsifikovanje domaće valute više nije finansijski isplativo.

– Bavim se ovim poslom već 10 godina i nikada nije bila ovako teška situacija. Od ove štamparije prehranjivao sam moju i porodice mojih radnika ali je postalo neizdrživo i morali smo da obustavimo biznis jer nismo imali nikakvu računicu da nastavimo dalje. Cene repro materijala su toliko porasle da mi je za štampanje novčanice od 500 dinara potrebno da potrošim čak 550 dinara. Dok platim dobavljačima za lažnu zaštitnu traku, sivu boju za logo i papir meni ne ostane ništa – žali se Čuturilo.

-Dinar je totalno obezvređen! Nekada sam falsifikovanu hiljadarku prodavao dilerima za po 500, 600 dinara pa su je oni dalje rasturali a sada mi daju jedva 200 i kažu ako ti je malo rasturaj je dalje sam. Čak su mi nedavno poturili lažnih 200 dinara?! Ma katastrofa jedna kakva su vremena došla, ne može čovek više pošteno da se bavi ni falsifikovanjem – rekao je Čuturilo.

Miodrag je napomenuo da će, ukoliko se nešto drastično ne promeni, morati da se bavi legalnim poslom samo da bi prehranio porodicu.

Soko Sokolović

NBS: Činimo sve da kurs između pravog i falsifikovanog dinara stabilizujemo u odnosu 1:1

Narodna Banka Srbije izdala je danas saopštenje da čini sve što je u njenoj moći kako bi vrednost falsifikovanog dinara bila izjednačena sa pravim. U saopštenju stoji da je NBS intervenisala na dinarskom tržištu tako što je povukla iz prometa 72 miliona pravih dinara kako bi falsifikovani ušli u opticaj.

Centralna banka saopštila je da će, ukoliko bude potrebno, prodavati devizne rezerve za falsifikovane dinare, ali samo da bi uticala na dnevno izjednačavanje vrednosti originala i falsifikata.

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. A ja bas poslednjih nekoliko dana zbog lose finansiske situacije ozbilno razmisljam da otvorim jednu stampariju. Ova vest mi je otvorila oci. Nista, otvoricu stampariju za Funte! Hteo sam da ulazem u domace proizvode ali nije isplativo.

 2. Tako je to, moj Čuturilo, kad ne učiš od boljih od sebe… Ko još plaća robu dobavljačima!?

 3. Вест у огледалу?!

 4. WTF?!
  Zato ja falsifikujem samo strane valute i nema zime! Čim malo zafali upalim komp i odštampam par dolara, funti, jevrića :D

 5. Kakav tekst o borbi za život. E, pa, srećan vam 4. jul, Dan Borca ;-)

 6. Srbija je uvek pocivala na srpskom shvatanju trgovine .
  Sve se moze prodati samo nemoze naplatiti .
  Cudi me da ovaj privrednik to nezna, mozda zato i propada .
  Naravucenije : neplacaj nikome nista ionako ti niko nece nista platiti .

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix