Bake uskoro treba da dobiju akreditaciju
njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

17. jun. 2016

Zbog nedostatka smeštaja za decu bake dobijaju status vrtića

BEOGRAD, 17. jun 2016, (Njuz) – Usled hroničnog nedostatka smeštajnih kapaciteta u vrtićima u Beogradu gradska uprava odlučila je da svim bakama i dekama koje ispune uslove dodeli status vrtića.

Grad se na ovaj korak odlučio jer sve veći broj roditelja ne može da upiše svoju decu u vrtiće, a bake i deke, sa druge strane, ispunjavaju sve standarde prosečnog vrtića iako zvanično nemaju taj status.

– Bake i deke se brinu o deci čak i mnogo bolje nego vrtići, hrane ih, presvlače ih, uvek ih smeste u krevet tačno na vreme, a deca su uvek čista i uredna, što vaspitačice u vrtićima često, da budemo iskreni, zbog broja dece ne mogu da postignu. Zato smo odlučili da bakama i dekama damo pravni status vrtića, a sve što je potrebno je da prođu verifikaciju – izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, bake i deke treba da dostave svoj plan i program rada Ministarstvu prosvete, a kada budu verifikovani kao predškolske ustanove, moći će da počnu da se bave ovom delatnošću ne samo za svoje unučiće, već i za drugu decu čiji roditelji pokažu interesovanje.

– Tako će deca koja nemaju baku ili deku moći da iznajme tuđe, a dobra stvar je što će moći da biraju između stotina hiljada verifikovanih baka i deka u Beogradu – naveo je gradonačelnik.

Bake i deke će za svako tuđe dete koje čuvaju biti subvencionisani, dok za svoju unučad neće dobijati subvencije jer je njihovo čuvanje već uračunato u penzije koje dobijaju.

Nenad Milosavljević

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  A druga nadležna ministarstva ce moći da im skinu penziju za onoliko koliko im ova nova delatnost poveća prihode. Reforma na delu!

 2. Ja sam kaže:

  Hoce li i njima vucic da kreci klozete?

  1. milan (nisam odavde) kaže:

   Neće, al će svaki ,,novi vrtić” lično otvoriti!

 3. haha kaže:

  Ovo vam nesto staro, kad je Mali jos uvek bio gradonacelnik Beograda.

 4. Njuz? kaže:

  Hmm… mene bi čuvala baka bar jednom sedmično, kad ne bih išao u vrtić, a onda još nekoliko razreda prije i poslije nastave u školi. To se naravno ne može očekivati od onih koje i same rade, ali sa druge strane sve se kasnije dobija unučad, a ako su bake planirale djecu, onda valjda i unuke? Uz određene subvencije pretpostavljam da nekima ne bi bilo problem čuvati i djecu iz susjedstva. Lično nemam najbolja sjećanja iz vrtića (propuštanje omiljenih emisija, obavezno popodnevno spavanje, makaroni sa sirom…), i ne bih znao reći u čemu je bila prednost nad bakom, jer sam tek od prvog razreda nešto konkretno učio. Sve u svemu ne vidim baš neki njuz u ovome, recimo da je negdje na granici.

 5. Sp kaže:

  Centar za obeshrabrivanje prirodnog priraštaja, skraćeno SNS, sprovodi uspešnu politiku demoralisanja roditelja koji očajnički pokušavaju da decu upišu u vrtić. Oni koji nemaju žive roditelje, a nemogu da se odupru želji da i sami postanu roditelji, moraće ili da se prekvalifikuju u kengure, pa da decu nose u torbi na stomaku, ili da se presele u neku zemlju u kojoj se država čak i brine da deca imaju sve što je neophodno za srećno detinjstvo.

 6. Tagore kaže:

  Madeleine Albright (79) photo model, proslavila je rođendan pre dva dana.
  Aung San Suu Kyi (70) je provela 20 godina na godišnjem odmoru i još se nije zaposlila.
  Dr Nada Macura (70) ne zna da peva.
  The First Lady Hillary Clinton (68) ekonomska kriza u kući poligamije.
  The First Lady Peng Liyuan (53) zna da peva, ima lepu ćerku Xi Mingze (23), ne zna kantonski i mančuski jezik.
  Po kineskom zakonu žene imaju prava na penziju u 55. godini (60 za muškarce), pa i voljeni predsednik Srbije razmatra usvajanje kineskih zakona po okorelim pripadnicima slavne SNS korporacije.
  Predlažem da se nezadovoljnim bakama, strinama i taštama Srbije ukine penzija kako bi se bolje posvetile blagostanju dece lidera u regionu.

 7. Tagore kaže:

  – U podnožju pakosne planine Machu Picchu leži hladno jezero Titicaca; Marinela i Belinda u čamcu od trske veslaju satima do škole, plivaju u hladnoj vodi i suše odeću kako bi bile čiste, škola je katolička, uči se jezik Asteka i španski kasteljano, o religiji se ne priča.
  – Iznad Katmandu rastu visoke planine; mala Kritika preko planina satima hoda do škole, kaše da će postati učiteljica, i krha i mršava već ima 11 godina i povremeno radi kao zamenica učiteljice. (Ćerka proteranog princa, naslednika nepalske krune nosi isto ime, ali ona je debela i lepa, i u izobilju zlata živi u Singapuru.)
  – Manila (Maynila), ”Magandang umaga Pilipinas” (Dobro jutro Filipini), 18 miliona stanovnika od kojih su samo 15 miliona poznati vlastima; svako dete ima svoju predškolsku školicu i svako dete svoj put nađe.
  .
  Ovu decu hladnog jezera, visokih planina i žungle Manile čuvaju stanovnici respektivnih delova sveta, i nikada nismo čuli da u nekoj ulici ili kvarta Manile nema smeštaja za decu.
  JER TAMO TI NIKO NIKADA NE GLEDA BLEDU BOJU KOŽE, PLAVE SRPSKE OČI OD RUSKIH NASLEDIKA IZ ST PETERSBURGA, BOSE NOGE ILI BROJ OBUĆE !
  .
  A srpski starosedeci od ubavog cara Dušana i mlade Jelene Bugarske do danas nisu našli mesta za decu i za život?

 8. Tagore kaže:

  Ovaj dečko nema ni ”jeepney” ni ”tuk-tuk” za prevoz, i nema babu da mu čuva jedino dete:
  http://www.newyorker.com/wp-content/uploads/2015/04/Osnos-Chinas-First-Daughter-1200.jpg
  .
  Princess Xi Mingze, (nicknamed Xiao Muzi) na Twitteru, zadnjih godina potajno studira na Harvard University/US u dobrom društvu kineskih sluga i robova.
  ”Xi is said to have 24 hour protection from bodyguards” – Ovaj Amerikanac još ne zna da se u Kini prezime piše pre imena.
  (Cena njenih studija ne košta više od milijrdu dolara, a mi gradimo kineske mostove i brze pruge na kredit za našu decu.)

 9. Tagore kaže:

  Beograd na vodi – Image of Serbia in the world !
  Dobrodušna Vesna (24) izdaje kuću nesmeštenoj deci kraj Vinče iznad Kaluđerice u Mali Mokri Lug:
  NIJE MALI MOKRI LUG
  Dinar će u ponedeljak, 20. juna, ojačati prema rublji za 100 odsto i zvanični srednji kurs iznosiće 10 puta više za svaki poklonjeni YUAN, objavila je narodna Jorgovanka-Cica na zvaničnom listu kupusa u novoj ponudi braka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *