njuz-autor

AUTOR: urednistvo

23. aug. 2022

Zbog niskog vodostaja Dunava brodovi preusmereni na beogradske ulice

BEOGRAD, 23. avgust 2022, (Njuz) – Svi brodovi koji plove Dunavom, zbog niskog vodostaja ove reke u delu kod Beograda, preusmereni su na alternativne tokove kroz gradske ulice, objavljeno je iz kabineta gradonačelnika.

– S obzirom na to da je vodostaj Dunava na istorijskom minimumu, a vodostaj beogradskih ulica, zbog kiša koje su pale, na maksimumu, rešili smo da propustimo brodove i barže kroz uži centar grada kako ne bi prekidali plovidbu ovim međunarodnim plovnim putem – kaže za Njuz gradski menadžer Miroslav Čučković.

– Trenutni vodostaj na ulicama Beograda je povoljan za plovidbu, na većini ulica brodovi saobraćaju nesmetano, a tamo gde nije stvoreno dovoljno reka i jezera, nećemo propuštati brodove dok se ne stabilizuje vodostaj i omogući im sigurnu plovidbu – kaže gradski menadžer – srećom pa je najavljeno još kiše ovih dana – dodao je on.

– Najpovoljniji uslovi za plovidbu su u Dunavskoj ulici, što je i logično, zatim na autoputu, na podvožnjacima i svuda gde šahtovi i slivnici ne propuštaju dovoljno vode u kanalizaciju. Na Autokomandi smo napravili pristanište gde će posade moći da usidre brodove i pripeme ih za dalju plovidbu. Apelujemo na brodove da se drže ograničenja brzine i da propuštaju sve čamce kojima Beograđani idu na posao – rekao je Miroslav Čučković.

Pošto je vodostaj na nekim ulicama nizak, iz kabineta gradonačelnika pozvali su u pomoć ministra građevine Tomislava Momirovića da prokopa te ulice i tako ih učini prohodnijim za brodove, ali kako Njuz saznaje, on je trenutno zauzet smišljanjem interneta.

Miroslav Vujović

 1. Petar Kolarski kaže:

  Zbog sve učestalijih kiša došlo je do izmena u Pravilniku o policijskim ovlašćenjima:
  U slučaju kiše polciija prvo poziva plovilo da uspori kretanje, a ukoliko se ono ne zaustavi, počinje gonjenje.
  Nakon zaustavljanja plovila, policijski službenik se ukrcava i proverava identitet, svojstva i status posade i putnika na plovilu.
  Takođe, policajac proverava da li su ukrcani u skladu sa propisima, kakvo je psiho-fizičko stanje zapovednika, upravljača plovila i članova posade i da li plovilo ima važeće isprave. U slučaju hapšenja policijac pre ukrcavanja treba da osobi koja se hapsi stavi prsluk za spasavanje i da ga smesti na bezbedno mesto (npr. u kabinu) uz stalni nadzor.Pojašnjeno je i da policijac ne sme da “nanosi bol” prekomernim stezanjem prsluka za vezivanje, što je do sada važilo samo za lisice i zatege.
  (Karikirano iz novog pravilnika o korišćenju čamaca za privodjenje)

 2. Zoran kaže:

  Šorom šajke a Dunavom čeze

 3. Mrđa kaže:

  Čučković se rezume u gradske plovne puteve, samo ga Obrenovčani nisu shvatili na pravi način. Evo šanse da se pokaže u BG.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *