nazad na vrh

Zbog otkazivanja Sajma knjiga prodavci pljeskavica protestuju ispred vlade

BEOGRAD, 8. oktobar 2021, (Njuz) – Otkazivanje ovogodišnjeg Sajma knjiga, rastužilo je mnoge ljubitelje pisane reči, a najviše je razbesnelo prodavce pljeskavica sa Sajma.

Oni su se jutros okupili ispred zgrade Vlade Srbije, blokirajuči saobraćaj i noseći transparente “Knjige bez pljeskavica su kao pljeskavice bez luka!”, “I Ivo Andrić je jeo pljeke!” i sl.

– Od Sajma hranim decu. Svako ko je istinski ljubitelj knjige, posle 3 sata šetanja između onih silnih štandova sa gomilom knjižurina doći će kod nas na pljeskavicu. Ko prođe pored nas, a ne uzme nešto da prezalogaji, taj ne voli ni knjige ni kulturu – rekao je Petar Janković, jedan od vlasnika kioska kod Sajma.

– Pljeke bez knjiga, nije to to. Zahtevamo da se barem u jednoj hali vrate makar stripovi ili slikovnice. Ako treba, davaćemo besplatan urnebes uz svaku pljeskavicu” – predložio je ovaj prodavac brze hrane.

Prolaznici koje smo pitali šta misle o otkazivanju Sajma knjiga, listom se slažu da to može biti pogubno za njihov stomak kad se gladni vraćaju sa Sajma.

– Ne mogu da zamislim Sajam knjiga bez da se završi ukusnom pljekom sa lukom i senfom. Sećam se da sam jedne godine stigao do kioska sa hranom kad su ih već zatvorili i da sam se onesvestio od gladi. Srećom da je jedna načitana gospođa upravo završavala svoju pljeskavicu i da mi je dala zalogaj da me vrati u život.

Prodavci pljeskavica kao kompromisno rešenje nude da se štandovi sa knjigama prebace napolju gde je epidemiološka situacija povoljnija, a da se hale Sajma pretvore u restorane brze hrane.

Miroslav Vujović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Ево решенјаааа…. Уз сваку онлајн књигу Глово ти доноси и пљеку. Кад може Андрић може и просечна Србенда. Књига уз пљеку на кајмаку.

  2. Dole plesko-nostaglicari iz doba SFRJ…!!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix